Skötsel Blå babianspindel

Blå babianspindel

Monocentropus balfouri
Vetenskapligt namn: Monocentropus balfouri
Svenskt namn: Blå babianspindel
Familj: Theraposidae (Fågelspindlar)
Släkte: Monocentropus
Livslängd: Honor ca 12-14 år, Hanar ca 3-4 år
Ursprung: Ön Socotra, utanför Jemens kust
Fullvuxen storlek: Upp till ca 18-20 cm i benspann
Föda: Insekter
Aktiv: Natt/skymningsaktiv
Miljötyp: Marklevande med tendenser till klättring

Allmänt


(Foto: c0rr1z)

Monocentropus balfouri är mycket snabb fågelspindel med medelmåttigt potent gift. Detta gör att den inte rekommenderas till nybörjare.

Arten härstammar ifrån ön Socotra (utanför Jemens kust) och beskrevs av Reginald Innes Pocock år 1897.

Utseende och beteende

M. balfouri är en ganska stor spindel med ljusbrun kropp, svart-blåa ben (som blir allt mer blåa ju äldre spindeln blir) samt grå carapax. De kan bli så stora som 20 cm i benspann. De går alldeles utmärkt att hålla kommunalt och finns mycket info kring detta på nätet/Youtube. Man rekommenderas dock att introducera slings (små spindelungar) till gruppen och inte vuxna spindlar, för bästa resultat.

Arten är väldigt snabb och defensiv. De ställer sig oftast i en s.k “Threatpose” - ställer sig upp med benen i luften mot dig och tänderna blottade. Det är ganska vanligt att de attackerar, och detta är något man vill undvika pga det potenta giftet, så se till att hantera dem med försiktighet. Arten sprätter inte några brännhår.

Största spindeln jag haft av denna art var ca 13 cm i benspann.

Terrarium


(Foto: c0rr1z)

Denna art är marklevande och bör därför hållas i ett terrarium som håller en hel del substrat. Jag brukar använda t.ex 20x15x15 akryliska terrarier medan de är små. När de nått en storlek på omkring 8-10 cm i benspann flyttas de till ett 30x30x45. Anledningen till att jag har lite mer höjd är för att jag upplevt att de ändå gillar att klättra, samt att det ger plats för lite djupare substrat.

Arten beskrivs även som en art som “tar tillfället i akt” att klättra om den ges möjlighet. De gillar att fästa sina nät i grenar och skapa tunnlar, ofta i samband med sina underjordiska tunnlar.

Levande växter är för mig ett måste då de hjälper till med luftkvaliteten samt luftfuktigheten. Någon art av Gullranka (Epipremnum spp.) är att rekommendera då de är tåliga och växer bra.

Substrat

Som substrat till marklevande och grävande arter brukar jag använda en blandning utav kokosfiber (speciellt runt växterna då det ger dem näring), sphagnummossa och en del fuktig sand. Sanden är till för stabilitet, då spindlarna gör underjordiska tunnlar. Det finns många sätt att skapa sitt substrat på; kolla lite videor på Youtube och pröva dig fram. Använd aldrig gödslad jord, torv eller sand då detta är skadligt.

Ha gärna 15-30 cm djupt substrat med viss variation. Själv har jag en sluttning, dvs djupare bak mot terrariet och lägre mot dörrarna. Det har gjort att spindlarna skapat en mycket fin tunnel som går från den ytligare delen in mot den djupare.

Luftfuktighet & värme

Luftfuktigheten bör ligga runt ca 70% och värmen runt 25-28°C. Man brukar rekommendera att spraya terrariet någon gång i veckan för att hålla uppe luftfuktigheten.

Det är dock en art som ska ha det relativt varmt och torrt, och man bör därför vara försiktig så man inte sprayar för mycket eller för ofta.

Värmemattor bör inte placeras på undersidan av terrariet då spindeln kommer att gräva ned sig och vara vid marken och kan då lätt bränna sig eller bli överhettad.

Föda

De äter allt ifrån syrsor, mjölmask, zophobas till lite mindre kackerlackor. Oftast väldigt matglada och om de matvägrar kan det vara öms på gång. Mata aldrig direkt efter öms då tänderna/kroppen fortfarande är sköra och mjuka och tänderna kan ta enorm skada. Vänta tills din spindels tänder blivit helt svarta igen.

Till slings kan du ge små “knappnåls”-syrsor dvs väldigt unga syrsor, små kackerlackor, bananflugor eller klippa itu en mjölmask/zophobas och ge. De äter alltså även avliden föda.

Könsbestämning

Till skillnad mot flera andra arter av fågelspindlar ur "New world" så saknar hanar hos M.balfouri tibial-krokar och har endast förstorade pedipalper.

För könsbestämmning finns en jättebra guide här på terrariedjur.se för detta.
Se Att Könsbestämma Theraphosider.

Avel


(Foto: c0rr1z)

För att minska risken att din hona stöter bort eller dödar hanen så bör hon matas upp ordentligt innan parning.

Det finns många olika sätt att göra detta på och det är högst personligt hur man vill göra. Det går exempelvis att öppna bådas terrarier och ställa dem emot varandra så får de finna varann själva. Det går även att placera hanen i en mindre petbox i plast inne hos honan så de kan bekanta sig med varandra i lugn och ro innan du till slut släpper ut honom.

Andra väljer att släppa in hanen direkt till honans terrarie.

Om parningen blir fulländad så kommer honan att vara mer skygg och antagligen väva igen sin håla. Äggsäcken brukar i regel läggas inom ett par månader och innehåller oftast runt ca 20-40 ägg.

Skötselråd skrivet av: Caroline Sundqvist
Senast uppdaterad: 2022-12-21 17:42
Skötselrådet har visats: 3180 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 119 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till