Skötsel Klippskorpion

Klippskorpion

Hadogenes troglodytes
Vetenskapligt namn: Hadogenes troglodytes
Svenskt namn: Klippskorpion
Familj: Hemiscorpiidae
Släkte: Hadogenes
Livslängd: 5-25 år
Ursprung: Africa (Botswana, Mozambique, Sydafrika, Zimbabwe)
Fullvuxen storlek: Upp till 22 cm
Föda: Animalisk, molluskdjur i naturen, larver, kackerlackor etc i fångenskap.
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande, stenigt & torrt

Allmänt

Den afrikanska klippskorpionen, Hadogenes troglodytes anses vara en bra skorpion för de som haft ”nybörjarskorpioner” en tid och vill avancera uppåt. Dess gift anses inte medicinskt signifikant, dock bör försiktighet iakttas då det alltid finns en risk till att man är allergisk mot en skorpions gift eller mer känslig än gemene man.

Arten beskrevs av den tyska naturforskaren Wilhelm Peters, 1861.

Den ansågs länge som den största skorpionen i världen med sina upp till 22 centimeter i längd, ett rekord som arten Heterometrus swammerdami nu slagit med enbart någon ytterligare centimeter.

Utseende och beteende


Skorpionens har ett platt och kantigt utseende. Beroende på lokalitet och ålder har den gråa till bruna kroppsplattor. Det är en generellt skygg skorpion som allt som oftast gömmer sig. I naturen lever den uteslutande bland klippiga områden med stenar som spruckit och erbjuder gömställen. Även i väldigt smala skrevor kan det platta djuret gömma sig, så litet som 1,5 till 2 centimeter smalt är stort nog för ett adult djur att pressa sig in i. De föredrar ett torrare klimat, gärna med sandsten och granit.

Jag rekommenderar absolut inte att hålla denna art kollektivt. Det går att göra, tills det inte går. Så det är bäst att undvika detta förutom vid perioder av avel.

Terrarium

I terrariet är det fördelaktigt att försöka efterlikna det naturliga habitatet, jag själv har till min senaste skorpion inrett enligt bilden nedan.

Då de inte vill ha det fuktigt är det bra med ett torrt substrat, det behöver dock inte vara speciellt djupt då arten inte gräver. Tänk på att det måste erbjudas flertalet gömställen så att skorpionen kan välja ett som passar den väl. Luftfuktighet i terrariet bör vara på max 50% men helst lägre om det går. Erbjud en gång varannan vecka en grund liten vattenskål som skorpionen kan ta sig till utan problem. Skålen kan gärna stå kvar tills den torkat ur. Jag har själv aldrig sett denna art dricka ur en vattenskål men det är inte fel att ändå erbjuda det utifall att den skulle behöva.

Temperaturen i terrariet bör vara runt 25-26 grader celsiu och gärna en lite kallare del med runt 22 grader. Eftersom att de ska ha mycket sten som bevarar värmen bra, så kan är en värmematta vara ett bra alternativ, de ska dock inte ha värme underifrån utan en god idé är att klistra värmemattan på sidan eller baksidan av terrariet. En infraröd värmelampa uppifrån går annars också bra.

Då det är stora skorpioner så är minst 40x40 cm i bottenyta lagom åt en fullvuxen individ.

Föda

I naturen lever de främst av mollusker, dvs sniglar och liknande, men anpassar sig lätt till att äta syrsor, larver, kackerlackor och gräshoppor i fångenskap. Erbjud dem mat ungefär två gånger i veckan, adulta individer tenderar att äta mer sällan, men större portioner/bytesdjur.

Könsbestämning

För att könsbestämma skorpionen kan man räkna antalet pektin-tänder, en kamliknande utväxt på undersidan. Honor har generellt 15-22 tänder medan hanarna har 21-28 stycken. Honorna tenderar dessutom att bli kraftigare i kroppen. Hanarna har oftast en betydligt längre svans.

Egna observationer

Efter att ha hållit denna art en tid, och jag har fem individer av den, så kan jag säga att det är en väldigt individuell art. En hona jag har är orädd, tar mat direkt från pincett medan en annan gömmer sig så fort man går förbi, för att inte synas mer förrän det blivit mörkt. En del av dem går att hantera med händerna utan problem, medan andra slåss, nyps, springer, och till och med sticks, för att undgå all form av hantering. Jag har även märkt att vissa individer matvägrar längre perioder utan att det är någon större fara för djuret.

Skötselråd skrivet av: Robin
Senast uppdaterad: 2019-09-25 18:24
Skötselrådet har visats: 4822 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 19 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till