Skötsel Grammostola rosea

Grammostola rosea

Grammostola rosea
Vetenskapligt namn: Grammostola rosea
Svenskt namn: -
Familj: Theraphosidae
Släkte: Grammostola
Livslängd: ~15år
Ursprung: Peru & Chile
Fullvuxen storlek: 5-7,5 cm i kroppslängd och 14-16 cm i benspann.
Föda: Insektsätare
Aktiv: nattaktiv
Miljötyp: Marklevande

Allmänt


(Foto: Stefan Phalagorn Bergström)
Rosea härstammar från latin och betyder rosafärgad.

Grammostola rosea har bytt vetenskapligtnamn vid väldigt flera tillfällen genom historiens gång men för att nämna några av dem så kan vi titta närmare på dess färgvarianter (Läs mer under utseende).
Röd variant hette tidigare G. cala
ljusbrun/beige variant hette tidigare G. spatulatus och G. spatulata.
Släktet har även tidigare hetat Phrixotrichus.

Grammostola rosea har ett väldigt stort utbredningsområde som sträcker sig från Atacamaöknen i det sydliga Peru ner genom det nordliga Chile ända till Santiago, arten är dessutom funnen i det sydvästliga Bolivia och nordvästliga Argentina.

Utseende och beteende

De vanligaste färgvarianterna i hobbyn är
  • röd variant (förkortat ”RCF” = Red Colour Form)
  • ljusbrun/beige variant. (förkortat ”NCF” = Normal Colour Form)

De är marklevande och i naturen kan de gräva närmare en halv meter djupt för att undkomma de extrema temperaturerna runt Atacamaöknen.
Grammostola rosea brukar normalt vara mycket lugna och lämpar sig väldigt bra som nybörjarspindel, vad som kan tilläggas är att det finns nervösa individer som gärna sparkar hår och kan bitas.

Terrarium

Ett standardterrarie med måtten 30x30x30 fungerar bra till denna art.
Till bottensubstra fungerar det med sandblandad torv, 10-20cm djupt så att de tillåts att gräva.
Det räcker med att lägga in en välvd korkbarksbit som gömställe där de sedan kan gräva sin bohåla.

Temperatur & Fuktighet

I Atacamaöknen kan temperaturen stiga ända upp till 57° C på sommaren och falla ett par minusgrader på vintern. G. rosea utsetts dock inte förr dessa extrema temperaturer utan håller sig den svalare bukskogen där de kan gräva ner sig till mer behagliga temperaturer. I terrarie bör man hålla dem runt 23-29° C. På vissa platser av Atacamaöknen har det aldrig observerats regn, men vid buskskogen kommer dimma från Stilla havet med dagg som täcker deras vätskebehov, de får även i sig vätska via födan. I terrarie bör man hålla G. rosea helt torrt och bara fukta lite lätt ett par gånger i veckan, sätt även in en låg vattenskål så att den tillåts att dricka.

Acklimatisering

Vildfångade exemplar av G. rosea brukar ofta vara apatiska och tråkiga eller bara rastlöst krypa runt i terrariet, detta beror på att vi i hobbyn bor på norra delen av halvklotet och G. rosea kommer från det sydliga halvklotet vilket resulterar till motsatta årstider. I hobbyn tillåts oftast att bara leva under en och samma temperatur, samma mängd vatten och föda etc. medan de i naturen upplever stora temperaturskillnader, olika mängd vatten/fukt och föda. För att få sin spindel att trivas bäst bör man följa dessa årstider. Se till att ha varmt och torrt under sommaren och ställ den så svalt som möjligt under vintern.

Föda

Insekter, syrsor, gräshoppor, kackerlackor, små ödlor och musungar. G. rosea är kända för att matvägra och många hobbyister oroar sig i onödan, det finns observationer om denna art som varken ömsat eller ätit på två års tid, dock måste de få i sig vätska för att överleva. För mer om detta läs under acklimatisering.

Avel

Grammostola rosea är ganska lätta och para, likaså med att få en fertil äggsäck. Inkubationtiden för en äggsäck brukar ligga på ca 1-2 månader och innehåller runt 100-400 stycken spiderlings.
Skötselråd skrivet av: Stefan Bergström
Senast uppdaterad: 2011-08-05 04:06
Skötselrådet har visats: 15047 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 188 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till