Skötsel Chromatopelma cyaneopubescens

Chromatopelma cyaneopubescens

Chromatopelma cyaneopubescens
Vetenskapligt namn: Chromatopelma cyaneopubescens
Svenskt namn: -
Familj: Theraphosidae
Släkte: Chromatopelma
Livslängd: Honan ca 12 år eller mer, hannen ca 2-4 år.
Ursprung: Venezuela
Fullvuxen storlek: Omkring 13-17 cm i benspann
Föda: Insekter
Aktiv: -
Miljötyp: Marklevande, semiaboreal. Torra, buskiga halvöknar.

(Foto: Linus Hansson)

Allmänt

Arten är ganska lätt att hålla och kräver inte något speciellt för att trivas. Chromatopelma cyaneopubescens har funnits i hobbyn sedan mitten av 90-talet. Dess engelska populärnamn är "Greenbottle blue tarantula".

Etymologi

Chromatus (grek.) = kolorerad, pelma (grek.) = fotsula
Cyan (grek.) = grönblå, pubescens (lat.) = hårig, luden

Marknad

På marknaden ligger "slings" (spiderlings = ungar) på cirka 60-100 kr, medan juveniler/okönade ligger på cirka 150-300 kr beroende på storlek. En adult hona kostar 450-600 kr och en könsmogen hane 250-350 kr.

I Tyskland finns de ofta till salu där de odlats framgångsrikt, medan vi i Sverige har lyckats få fram några enstaka lyckade äggsäckar genom åren. Det finns ändå hyfsat stor tillgång på dem i Sverige samt övriga Norden och kan hittas till salu till och från, främst på mässor.

Utseende och beteende

Den är vanligtvis lugn och nyfiken på sin omgivning, men kan bli nervös och sparka brännhår om den blir störd. Den bits inte gärna, men är relativt snabb och anses därför inte som en idealisk nybörjarspindel.

Det är en snabbväxande art och når full mognad efter 1,5 - 2,5 år beroende på temperatur och föda.

Terrarium


(Foto: Linus Hansson)

Håll din Chromatopelma cyaneopubescens i ett 30 x 30 x 30 cm terrarium (eller större) med ett cirka 5 cm djupt lager av sandblandad torv i botten. De föredrar att spinna sitt bo och denna art spinner enorma mängder nät som ofta täcker större delen av terrariet. Det räcker gott att lägga i en korkbarksbit eller några pinnar lutade mot hörnen.

Den trivs inte i fuktig omgivning, men man ska ändå spraya en del av terrariet en gång i veckan.

Temperatur och luftfuktighet

Omkring 21 - 30° C, med en idealtemperatur på 25 - 27° C.
Luftfuktighet: 40 - 50 %

Föda

Syrsor, zophobas, kackerlackor, de flesta insekter äts med förtjusning!

Till skillnad från exempelvis Grammostola rosea – som lever i liknande habitat – äter denna art mycket och gärna och brukar aldrig matvägra förutom vid öms. Anledningen till detta kan vara att vintrarna i Venezuela inte blir lika kalla som i Chile och det därför inte finns behov av att gå i vinterdvala.


(Foto: Linus Hansson)

Avel

Avel på Chromatopelma cyaneopubescens är inte så svårt som många kanske har hört.
Eftersom honorna kan vara lite kinkiga vid val av hane, kan det vara en fördel att ha tillgång till flera hanar vid parning.

En tid efter parningen börjar honan bygga ett skålformat nät och inom kort stänga in sig helt i nätet. Väl där inne förbereder honan sig för kommande äggsäck. Se till att en liten del av honans bo får lite fukt med jämna mellanrum så hon kan dricka. Håll gärna en liten del av substratet lätt fuktigt också. Det är A och O att simulera regnsäsong innan honan lägger äggsäcken.

Skötselråd skrivet av: Linus Hansson
Senast uppdaterad: 2014-02-23 22:01
Skötselrådet har visats: 9973 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 191 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till