Skötsel Brachypelma smithi

Brachypelma smithi

Brachypelma smithi
Vetenskapligt namn: Brachypelma smithi
Svenskt namn: -
Familj: Theraphosidae
Släkte: Brachypelma
Livslängd: Hanar 4-7år, Honor ~25år
Ursprung: Guerrero och Colima, Mexiko
Fullvuxen storlek: Kroppslängd ca 6-7cm, Benspann ca 16-18cm
Föda: Insektsätare
Aktiv: -
Miljötyp: Marklevande

Allmänt

Brachypelma kommer från grekiskan och betyder kort + fot/sula, smithi är efter H.H. Smith som upptäckte arten 1888.
Tidigare släktnamn som de bland annat sålts under: Brachypelmides och Euathlus.
Brachypelma smithi är en av de vanligaste arterna inom hobbyn och importerades i tusental på 80-talet. Men numera är den CITES II skyddad och får ej importeras. Men den avlas med stor framgång runtom Europa och Nordamerika. Ungar och adulta djur brukar finnas tillgängliga i Sverige, både i djuraffärer och hos privatpersoner.

Utseende och beteende

B. smithi är en väldigt vacker art. Dess grundfärg är svart och så har den röda knän och en blond ring runt carapace.

Terrarium

Ett terrarium på 30x30x30cm är tillräckligt för denna arten. En blandning av 75% torv och 25% sand ca 10 cm djupt är bra som bottensubstrat. Som gömställe kan man ha en korkbarksbit, en rot, bamburör eller en halv lerkruka. B. smithi brukar vanligtvis inte använda sitt gömställe i terrariumet, men ska ha tillgång till det i alla fall. Sen brukar denna arten vara ganska glad i att möblera om i sitt terrarium.
Temperatur: 25-28°C
Fuktighet: 60-70 %.
Det ska alltid finnas en vattenskål i terrariumet. Sen räcker det med att spraya ljummet vatten hos den, en gång i veckan.

Föda

En B. smithi äter det mesta som erbjuds i form av olika insekter och brukar sällan matvägra.

Avel


(Foto: Stefan Phalagorn Bergström)
I Tyskland odlas dessa med stor succé, I Sverige har det endast producerats några få lyckade äggsäckar så vitt jag vet. (Desto fler halvt misslyckade äggsäckar med bara ett fåtal överlevande spiderlings.) Felet många gör är att de ej dvalar dem efter parning och håller rätt temperaturer.
Här följer en parnings-guide om hur man bör gå tillväga:
Vid parning skall temperaturen hållas 22-23°C runt (förbered temperatursänkningen ett par veckor innan och mata på som vanligt.)
Sex veckor efter parning skall de dvalas, temperaturen skall sänkas ända ner till 15-18°C.
Detta är viktigt för att bevara hanens sperma (mata ej under denna tid) Runt tre månader senare skall man höja temperaturen igen till 22-23°C (mata på som vanligt) Efter ca 3-4 månader bör man flytta den till ett större terrarie med flera olika gömställen och detta för att honan skall hitta sin favoritplats att lägga äggen. Det kan ta upp till 4-5 månader efter parningen innan äggen läggs. Äggsäcken tas efter ca 1-2 månaders tid och placeras i en inkubator och hålls sen i en temperatur på ca 21-22°C. Man bör öppna äggsäcken 2-3 månaders efter att den lagts.
Skötselråd skrivet av: Stefan Bergström
Senast uppdaterad: 2011-08-05 14:29
Skötselrådet har visats: 15717 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 198 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till