Skötsel Brachypelma boehmei

Brachypelma boehmei

Brachypelma boehmei
Vetenskapligt namn: Brachypelma boehmei
Svenskt namn: -
Familj: Theraphosidae
Släkte: Brachypelma
Livslängd: Hanar ~7-10år, Honor ~20-25år
Ursprung: Sydvästra Mexiko
Fullvuxen storlek: Kroppslängd ca 6-7cm, Benspann ca 16-18cm
Föda: Insektsätare
Aktiv: Dag och natt
Miljötyp: Marklevande i torr buskskog

Allmänt

Brachypelma boehmei är en spindelart från Guerrero i sydvästra Mexiko. Arten beskrevs först så sent som 1993 av Schmidt & Klaas. Den är nära besläktad med den mer kända Rödknäade fågelspindeln, Brachypelma smithi.

Brachypelma boehmei är listad på CITES och får därför inte importeras längre. Som tur är så är det många som lyckas föda upp dem i fångenskap utan problem så de är relativt lätta att få tag i.

Arten är även känd under de engelska populärnamnen “Mexican Fireleg” samt “Mexican Rustleg”.

Utseende och beteende


Liksom Brachypelma smithi så är Brachypelma boehmei även den svart och röd/orange, men till skillnad från sin släkting så är det inte enbart knäna som är röda, utan hela benen (förutom segmentet längst in mot kroppen) har en starkt rödlysande färg. Även hela carapacen har denna röda färg, medan bakkroppen är svart.

Brachypelma boehmei är känd för att vara en ganska lugn art och lämpar sig därför bra som en nybörjarspindel. Men som alla djur så är de alla olika och vissa individer kan vara ganska defensiva. För att skydda sig så sparkar de brännhår från sin rumpa. Man kan se på en spindel om de sparkar mycket hår då de får en kal fläck på bakkroppen av det.

Boehmei är en spindel som i regel växer långsammare än många av de andra större fågelspindelarterna som finns i Sydamerika.

Terrarium

Ett terrarium på 30x30x30 cm är ett tillräckligt stort för denna art. Större än så behövs inte då spindeln inte rör sig på större ytor än så. Skulle man ha ett större är det stor risk att spindeln bosätter sig längst in i ena hörnet, och resten av utrymmet i terrariet utnyttjas inte ändå. Man vill heller inte ha för högt terrarium då de kan klättra upp i taket och sedan ramla ner, och har den otur kan den skada sig så illa så den avlider.

Som bottensubstrat använder man exempelvis torv. Man kan även blanda i lite sand. Denna art gillar att gräva och möblera om en hel del så det är bra om bottensubstratet är några centimeter djupt.

Temperaturen ska ligga på 23-28°C.
Luftfuktigheten ska ligga på 50-60%.

Det ska finnas gömställen som spindeln kan gömma sig i om den vill. Vattenskål måste även finnas. Det är inte säkert att man någonsin kommer at se sin spindel dricka, men den måste ändå ha tillgång till det. Man bör inte ha en för stor vattenskål, speciellt inte om spindeln är liten då det finns en risk att den kan drunkna.

Det finns inget behov av UVB lampa.

Föda

De äter de flesta insekter som erbjuds. Dubia-kackerlackor, syrsor, gräshoppor och zophobas fungerar utmärkt att ge.

Som nybörjare är ett vanligt fel att man tror att sin spindel äter alldeles för sällan. Att spindeln skulle matvägra i en månad är däremot inget problem. Man ska dock inte låta foderinsekterna få vara kvar i spindelterrariet om spindeln inte vill äta. Man får då plocka ut dem och försöka igen några dagar senare.

Könsbestämning

Att könsbestämma en Boehmei är inte lätt. Det lättaste sättet att göra det på är om man får ett öms ifrån spindeln. Sen får man kolla på Epiandrous fusillae för att kunna avgöra. Se gärna denna guide.

Skötselråd skrivet av: Johan Källström
Senast uppdaterad: 2016-03-02 13:53
Skötselrådet har visats: 10262 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 155 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till