Skötsel Svart råttsnok

Svart råttsnok

Pantherophis obsoletus obsoletus
Vetenskapligt namn: Pantherophis obsoletus obsoletus
Svenskt namn: Svart råttsnok
Familj: Colubridae
Släkte: Pantherophis
Livslängd: 20år
Ursprung: Östra USA
Fullvuxen storlek: 140-200cm
Föda: Gnagare
Aktiv: Kan vara aktiv vid alla tidpunkter på dygnet
Miljötyp: Marklevande men klättrar mer än gärna

Allmänt

Den svarta råttsnoken är en ogiftig orm som är en av de större underarterna av amerikansk råttsnok och är nära släkt med den välkända majsormen. Den svarta råttsnoken äter med fördel möss och råttor i fångenskap men tar i det vilda allt från fladdermöss till ödlor och insekter. Den är en kul orm både för nybörjare och mer erfarna. De blir lagom stora, kräver enkel terrarieskötsel och går bra att hantera även om den i allmänhet har mer humör och är mer alert än majsormen.

Utseende och beteende

Som namnet avslöjar är den svarta råttsnoken svart men finns även i olika färgvarianter som t.ex. albino, vitsidad och brindle. På en normalfärgad svart råttsnok är undersidan vit närmast huvudet och blir sen mer och mer svart ju längre bak man kommer. Den kan bli upp till två meter och till och med längre men brukar stanna kring 1,60 m. Svarta råttsnokar tycker väldigt mycket om att klättra och kan jaga och till och med para sig i träd. De är kända för att vara på sin vakt och att ibland bli irriterade när de är små men lugnar rätt snart ner sig. Ska man hantera sin svarta råttsnok så ska man vara noga med att inte skrämma den när den ligger i lugn och ro.

Terrarium


(Foto: Maria nilsson)

Terrariet ska inredas efter djurets naturliga miljö så långt som möjligt och storleken ska följa måtten som jordbruksverket anger för marklevande ormar. Eftersom de svarta råttsnokarna gillar att klättra så inred med mycket grenar och klättringsmöjligheter.

Eftersom de svarta råttsnokarna är växelvarma så behöver de ha en varmare och en svalare sida i terrariet för att kunna reglera värmen efter behov. När den t.ex. har ätit så vill den oftast ligga på den varmare sidan och smälta maten. På den svalare sidan kan det vara 23-24 grader och den varma sidan bör ha en temperatur på cirka 27 grader. Den svarta råttsnoken behöver även en värmefläck (hotspot), t. ex. värmematta eller annan värmekälla, där det är mellan 30 och 35 grader. Använd dimmer till värmemattan för att få en bra temperatur och för att förhindra att ormen bränner sig. Använd termometer för att mäta temperaturen, gissa inte! Till vuxna svarta råttsnokar kan man sänka temperaturen några grader på nätterna.

Ljus bör det finnas i terrariet och man kan med fördel följa det naturliga dagsljuset så att ormarna hänger med i årstiderna.

Luftfuktigheten är viktig för att reptiler ska må bra och ömsa bra. Luftfuktigheten bör ligga runt 50 % och det mäter man med en hygrometer. Gissa inte! Sätt in en fuktlåda med t.ex. fuktad mossa så att ormen kan välja om den vill ha det fuktigt. Särskilt när den ska ömsa behöver den extra fukt. Man kan spraya vatten i terrariet med en blomspruta. Tänk då på att använda färskt vatten och att det inte får bli för blött i bottensubstratet.

Dekorera med växter och annan inredning men tänk på att de ska vara hållbara. En svart råttsnok på en och en halv meter mosar tyvärr lätt ner en levande växt. Glöm inte gömställen/grottor, minst ett på svala sidan och minst ett på varma sidan. Naturligtvis måste den svarta råttsnoken ha en stor vattenskål som den kan dricka ur och bada i.

Föda

Den svarta råttsnoken äter i huvudsak möss och råttor och behöver inga tillskott. Det är säkrare och mer praktiskt att ge död föda men se till att musen eller råttan blir ordentligt upptinad om den varit fryst. Svarta råttsnokar anfaller sitt byte ibland smått aggressivt och kan bli irriterade om de blir störda när de äter. Matvägrar gör de sällan eller aldrig.

Dvalning

Det bästa är om man har möjlighet att dvala/vintervila sin svarta råttsnok eftersom den kommer från en plats i världen som har temperaturskillnader vid de olika årstiderna. Ett lämpligt ställe är ett isolerat förråd eller en källare som håller runt 11 grader. Har man inget förråd eller källare så går det bra att använda ett dvalningsskåp eller kylskåp. När ormen ska vintervila ska den ha det mörkt och temperaturen ska ligga mellan 7 och 14 grader. Under cirka tre månader vintervilar man den svarta råttsnoken under de mörkaste månaderna (november - februari). När man vintervilar sin råttsnok så har man den enklast i en plastlåda med ventilationshål. Se till så att den är rymningssäker. Använd lite bottensubstrat eller tidningspapper och något som ormen kan gömma sig under. För att låta ormen dricka kan man spraya vatten längs terrariesidan och låta det rinna eller så kan man ha en liten vattenskål där man byter ut vattnet en gång i veckan när man också ser till så att ormen mår bra.

Innan man vintervilar sin svarta råttsnok är det viktigt att låta den smälta maten den fått i sig eftersom den inte kan göra det i sval temperatur. När man matat ormen låter man det gå tre veckor utan att mata den. Därefter sänker man successivt ljus och temperatur under en vecka innan man lägger den i svalare temperatur i vintervila.

När det är dags för den svarta råttsnoken att vakna till gör man likadant fast i omvänd ordning. Skillnaden är att man inte behöver vänta i fyra veckor innan man ger den sitt första mål för säsongen. Höj temperatur och ljuset successivt under en vecka och låt det gå en vecka till innan matning sker. Då hinner den värmas upp och få igång magen.

Skötselråd skrivet av: Maria Borgkvist
Senast uppdaterad: 2012-07-05 01:13
Skötselrådet har visats: 13510 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 11 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till