Skötsel Majsorm
Majsorm
Vetenskapligt namn: Pantherophis guttatus
Svenskt namn: Majsorm
Familj: Colubridae
Släkte: Panterophis
Livslängd: 20år
Ursprung: USA
Fullvuxen storlek: ~120cm
Föda: Köttätare
Aktiv: Huvudsakligen dagaktiv
Miljötyp: Marklevande
Svenskt namn: Majsorm
Familj: Colubridae
Släkte: Panterophis
Livslängd: 20år
Ursprung: USA
Fullvuxen storlek: ~120cm
Föda: Köttätare
Aktiv: Huvudsakligen dagaktiv
Miljötyp: Marklevande
Allmänt
Det finns olika släkten inom ormar och majsormen hör till råttsnokarna. Den är inte giftig utan kramar ihjäl sitt byte. Den kan bli upp till 180cm långa men de blir sällan över 150 cm. De lever i ca 20 år. Juveniler är ca 20-30 cm långa och smala som en blyertspenna när de kläcks (majsormen lägger ägg "ovipara"). Majsormen hittar man vild på östkusten i USA från New Jersey till Florida men även lite längre västerut. De lever i skogar, öppna landskap samt i bebyggda områden. Majsormen finns i många olika morpher (färger och tecken) och de flesta är framavlade. Majsormen är en lämplig orm för nybörjare. De blir inte så stora, kräver inte så hög luftfuktighet och är lättskötta.Utseende och beteende
Ömsning
När ormen växer ur sitt skinn eller detta har blivit slitet så byts det ut och det kallas för att ormen ömsar. Unga/små juveniler växer fortare och ömsar då oftare medans vuxna ormar inte växer lika fort och ömsar bara några gånger om året. När ormen ska börja ömsa så brukar de bli matta i färgen, få "mjölkiga" ögon och bli mindre aktiva. De flesta vill inte ha någon mat under "ömsningsveckan" och man ska inte heller hantera ormen nu. Om man rör ormen så kan det skinnet som ska bort spricka och den vätska som ligger mellan det gamla och nya skinnet som hjälper till med ömsningen kan försvinna. Då blir det mycket svårare för ormen att ömsa och skinnbitar kan bli kvar. När ormen får mjölkiga ögon är det dags att börja tänka extra på luftfuktigheten. Ormen kommer efter några dagar att se ut som vanligt igen, det är nu man inte ska bli orolig det tar några dagar till innan den ömsar. Bara man tänker på luftfuktigheten så brukar det inte vara några problem. Skulle det råka bli skinnrester kvar så bada ormen i ljumet vatten ca 30min och pilla försiktigt bort skinnet som blev kvar. Sitter det på ögonen så ta lite vasselin på ögat, vänta en stund sedan tar man handen och drar försiktigt över ögat så borde det följa med. Är man osäker så kontakta veterinär eller någon annan som kan hjälpa dig.Dvalning
Alla reptiler som kommer från den tempererade klimatzonen skall ha rätt till vintervila enligt jordbruksverket. Det är viktigt att förbereda sin majsorm inför dvalningen som brukar vara i 2-3 månader. Först så ser man till att det går 3-4 veckor efter sista måltiden annars kan mat ligga kvar i magen som sedan kan ruttna och göra din orm sjuk under dvalan. Den kan t.o.m. avlida om matrester finns kvar i tarmen. Efter ca 4 veckor utan mat kan man börja släcka ner terrariet lite i tagen. Ljustimmarna blir färre och temperaturen sjunker successivt under en period på ca 3-4 veckor tills terrariet är helt släckt och värmekällan är avstängd. Jag dvalar i plastlådor med lock från Jysk. Tänk på att borra hål för ventilation, dels i ena nederkanten och i taket. Jag har en orm i varje låda som jag inreder med Aspen snakebedding och ett gömställe t.ex. en barkbit. Under dvalan står matsmältningen helt stilla och ormen ska inte ha någon föda under denna tiden. Spraya vatten med en blommspruta ungefär en gång i veckan på ena insidan av lådan så ormen har möjlighet att dricka om den skulle bli törstig. Placera lådan på ett svalt ställe med en temperatur mellan 5-12 grader.När man sedan ska väcka ormen så gör man på samma sätt fast bakvänt. Man ökar ljustimmarna och temperaturen successivt under 3-4 veckor tills det är som vanligt igen. Mata ormen några dagar efter dvalan med ett litet byte första gången så du ser att magen kommer igång igen. Bli inte orolig om den strular lite med maten i början, det är ganska vanligt. När magen har kommit igång igen är det bara att börja mata på, speciellt honor som man har tänkt ska paras behöver styrka och näring till ägg.
Terrarium
Ska inredas efter djurets naturliga miljö så gott som det går. Det finns många olika bottensubstrat som man kan använda sig av och i olika prisklasser. T.ex. reptilbark som finns på djuraffärer kostar ca 200-300 kr för 26 liter beroende på vart man köper den, täckbark som finns att köpa på t.ex. ICA kostar ca 50-60 kr för 50 liter. Se bara till att täckbarken är ogödslad. Då ormar är växelvarma så behöver de ha en varm och en svalare sida i terrariet för att kunna smälta maten ordentligt och kunna värma sig när de behöver det och även kunna dra sig undan från värmen. Den varmare sidan ska ha en temperatur på ca 31-32 grader och det får man genom en värmematta eller värmeslinga i botten på terrariet och/eller en spott i taket på den varma sidan. Viktigt att man täcker värmekällan så att ormen inte kommer åt den och kan bränna sig. Om man har glasterrarium så rekommenderar jag att ha värmekällan under terrariet eller en spott som inte ormen kommer åt. Viktigt att man har en termometer både på den varma och svala sidan som mäter temperaturen så det inte blir för varmt eller för kallt i terrariet. En dimmer till värmekällan är bra att ha så man får en bra temperatur, då dessa kan bli väldigt varma. Den svala sidan ska ha en temperatur på ca 25-26 grader och det blir det med hjälp av värmekällan och ventilationen (som ska vara god men inte så ormen ligger i drag). Under natten går det bra att stänga av all värme.Terrariet ska vara tänt ca 8-14 timmar beroende på årstid (som längst på sommaren) Ett tips kan vara att kolla hur våra egna ljustimmar ser ut. Ljuset i terrariet sköts lättast med hjälp av en timer. Många reptiler kräver uv-ljus men till majsormar räcker det med en vanlig ljusramp men det skadar inte med uv-ljus heller. Majsormen är dagaktiv men brukar bli aktiv när terrariet släcks på kvällen (av egen erfarenhet), jag brukar försöka mata mina ormar när terrariet släcks och de ger sig ut på jakt i terrariet. Luftfuktigheten är viktig för reptiler och majsormen ska ha en luftfuktighet på 40-50% ca 55-60% när den ska ömsa. Det får man genom att spraya med en blomspruta ca 1 gång om dagen och oftare vid öms. Det är viktigt att man har en hygrometer som mäter luftfuktigheten så man vet vad den ligger på. Plast/sidenväxter är inte bara snyggt utan bra att spraya vatten på för att hjälpa till med luftfuktigheten och lätta att rengöra. Levande växter är snyggt att ha i terrariet och hjälper till med luftfuktigheten bättre än plast men kan lätt bli förstörda när ormarna slingrar sig i dem. Jag har både levande och plast hos mina ormar. T.ex. på levande: Benjaminficus, ormbunke, gullranka, fredskalla och magnolia.
Det ska också finnas gömställen så ormen kan dra sig undan och känna sig trygg. Det behövs minst två, ett på den varma sidan och ett på den svala. Det kan t.ex. vara reptilgrottor eller blomkrukor, växter kan också hjälpa till med detta. Majsormen är i första hand marklevande men tycker också om att klättra så klättermöjligheter behövs, alltså några stadiga grenar som ormen kan slingra sig i. En stor vattenskål som ormen kan dricka och bada i behövs, har man flera ormar i samma terrarie så ska samtliga ormar kunna få plats på samma gång i vattenskålen. Jag använder en plastlåda (godislåda). Det är också snyggt och naturligt med någon sten eller korkbarksbit som ormen kan ha användning utav när den ska få av sig det gamla skinnet vid ömsningen. Om du hämtar inredning från naturen så skölj av den i varmt vatten och låt sedan torka innan du stoppar in det i terrariet. Detta för att inte få med några oönskade inneboenden.
Terrariet ska helst vara lika långt som ormen och halva ormens längd i djup och höjd. Men eftersom att majsormen tycker om att klättra så ha gärna lite höjd på terrariet också (vissa klättrar mer än andra). Desto större desto bättre. Om man tittar på marklevande ormar i L80 (jordbruksverket) så ser man minimum måtten. Men observera att det är minium! Mina mått är Längd: 160cm* Djup: 60cm* Höjd 60cm och det tycker jag passar bra till mina vuxna ormar.
Föda
Majsormens huvuddiet ska bestå utav möss.Det finns olika åsikter, men jag tycker man ska försöka mata sin orm med död föda för att undvika stress på både ormen och foderdjuret. Levande foderdjur kan dessutom skada ormen. Jag tycker också att det är väldigt praktiskt då man kan ha mer foder i frysen och bara att tina upp innan de ska ha mat. Tänk på att aldrig tina i micron! Tina i rumstemperatur eller i varmt vatten. Musen ska vara ordentligt upptinad innan man ger den till sin orm.
När du ska mata din majsorm, så håll musen med en lång pincett/tång. Låt musen dingla en bit ifrån ormen, då ormen kan bli skrämd om man försöker slänga fram musen i ansiktet på den. Oftast hugger ormen direkt och slingrar sig snabbt om musen för att "döda" den sen sväljer den hela bytet. Var försiktig när du hanterar ormen i samband med matning. Tvätta händerna noga efter du har hanterat fodret så inte ormen känner lukten av mat från dina händer. Om du skulle bli biten så tvätta med tvål och vatten. Försök också att variera matningen så det inte blir samma veckodag varje gång och variera dagarna mellan måltiderna, ca 10-14 dagar för vuxna och oftare för juveniler.
Könsbestämning
Det finns flera metoder man kan använda sig utav för att könsbestämma. Är svansen jämnsmal efter kloaken så är det en hane och om svansen smalnar av och är kortare så är det en hona. Men detta är inte en stensäker metod men stämmer oftast ganska bra. Andra sätt är att sondera (detta ska göras av en kunnig person) juveniler kan man "poppa" men är inte 100% att den metoden alltid stämmer då vissa hanar kan vara svåra att poppa.Avel
Innan man har tänkt att para sin hona så är det viktigt att hon är i bra kondition. Hon bör väga över 300 gram, vara minst 2 år gammal och minst 90cm lång innan hon används i avel. Parning sker vanligtvis under våren efter dvalan men kan förekomma året runt. Dem parar sig genom att honan och hanen sätter ihop kloakerna. Efter ungefär 50-60 dagar lägger honan ca 6-30 ägg beroende på hennes storlek. Efter äggläggningen läggs äggen i en kläckare i ytterligare 50-60 dagar tills de har kläckts.
Skötselråd skrivet av: Linda Åsman
Senast uppdaterad: 2011-08-03 13:05
Skötselrådet har visats: 80676 gånger
Senast uppdaterad: 2011-08-03 13:05
Skötselrådet har visats: 80676 gånger
Vilka har denna art?
Det finns 1092 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.