Skötsel Djungelrutpyton
Djungelrutpyton
Svenskt namn: Djungelrutpyton
Familj: Pythonidae
Släkte: Morelia
Livslängd: 15-20år
Ursprung: Australien
Fullvuxen storlek: 1,5 – 2m
Föda: Köttätare
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Trädlevande
Allmänt
Djungelrutpyton är en ormart som härstammar från nordöstra Australiens regnskogar. Arten blir mer och mer vanlig att hålla som husdjur, och är en perfekt orm för någon som har lite erfarenhet av ormar tidigare samt vill ha en orm som får lite längd, men inte blir för stor. Priset brukar på mässor ligga på ungefär 1500 – 2500 kronor för en ”high trophy”, vilket vad jag förstått är den vanligaste formen av djungelrutpyton på marknaden.
Utseende och beteende
Djungelrutpyton varierar mycket i färgkombinationer. De brukar vara någorlunda mörkt bruna i grunden, med ett ljust beigegult mönster på. ”High trophy” har ett klargult mönster på en mattsvart grund och blir ungefär 1,5 – 2 meter långa. Vissa stora honor kan enligt uppgift växa sig ända uppåt 2,5 meter, men detta hör till ovanligheterna.
Dessa ormar håller sig borta från marken under sina första år, och räknas ofta som trädlevande. Något som dock väldigt ofta har noterats (så även i fallet med min orm) är att ju större ormen blir, ju mer håller den sig på marken.
När de är små kan de vara väldigt glada i att bitas, men det brukar lugna ner sig i och med att de växer. Brukar rekommenderas som den perfekta pytonormen att skaffa när man skaffat sig lite erfarenhet, då temperamentet oftast är väldigt lugnt men skötseln är lite mer krävande än exempelvis kungspyton.
Terrarium
Dessa ormar kräver ett ganska stort terrarium. Om man går efter jordbruksverkets regler (och då utgår från att djungelrutpyton brukar räknas som trädlevande, samt tar en snittlängd på 170 cm) så kan man se att terrariet skall vara minst 150x50 cm i bottenyta, samt ha en höjd på minst 85 cm. Dessa mått är enligt mig ganska passande, även om det faktiskt går att kapa lite på höjden (eftersom de främst är trädlevande när de är yngre). 150x60x70 (lxdxh) cm är vad jag har till min 150 cm långa hane. Det bör han kunna gå i hela livet.
Klimat
Temperaturmässigt är 25 grader på kalla delen och 30 grader på den varma att rekommendera. Låt aldrig temperaturen falla under 20 grader, om inte dvalning sker.
Se till att terrariet är väl ventilerat, så det inte uppstår mögel. Detta händer lätt i regnskogsterrarium, och är skadligt för ormen. Fuktigheten bör ligga på cirka 70-80%. Det är mycket viktigt att se till att fuktigheten hålls hög, så inte ormen får respiratoriska problem (andningssvårigheter).
Inredning
Till bottensubstrat använder jag själv mig av Exo-Terras Coco husk, då det är väldigt smidigt/billigt/bra på att hålla luftfuktigheten. Dock vet jag att det är väldigt vanligt att man använder sig av både torv, reptilbark, täckbark osv.
Det är viktigt att ormen har gömställen både på den varma och den kalla delen av terrariet. Detta för att den skall både kunna reglera sin kroppstemperatur och känna sig säker på samma gång. Det är också viktigt med mycket klättermöjligheter, eftersom ormen i naturen tillbringar mycket tid högt upp i träd.
Det ska alltid finnas tillgång till en vattenskål som är tillräckligt stor för ormen att bada i, och vattnet ska hållas fräscht (byt minst varannan dag).
Föda
En nykläckt djungelrutpyton passar det bäst att mata med pinkiemöss tills den har fått lite mer storlek. Dock så är de flesta djungelrutpyton på mässor i alla fall några månader gamla, då de inte är lika lättsålda när de är yngre (för då har det inte "färgat ut" utan har en lite grådaskig ton över sig). Så en nyköpt djungelrutpyton kan förmodligen äta minst fuzzies, men kanske till och med popcornmöss. När de är adulta kommer de utan problem kunna äta vuxna råttor, jag har även hört om att folk har matat riktigt stora honor med marsvin.När ormen är liten bör man mata den ungefär en gång i veckan, och när den är adult räcker det med en gång varannan vecka.
Att gå över från möss till råttor
Det här är något som brukar kunna vara lite klurigt. Ormen kommer ha vant sig vid hur dess mat brukar lukta, och kommer därför förmodligen vara lite skeptisk när du vill byta från möss till råttor (då faktiskt till och med vi människor tydligt kan känna skillnad i lukt på råttor och möss, så kan man ju förstå att det blir extra konstigt för ormen). När jag har bytt från möss till råttor till mina ormar har jag använt mig av den klassiska "skarvningsmetoden". Man ger ormen en liten mus (jag har faktiskt använt mig av så små som pinkies), och när ormen jobbar sig inåt på musen med sina käkar så sätter man dit nosen på råttan. Ormen kommer fortsätta äta ända tills hela råttan är nere! Detta har för mig bara behövts göras en gång innan ormen problemfritt har börjat äta råttor, men det kan tänkas behöva upprepas.Senast uppdaterad: 2012-06-06 02:58
Skötselrådet har visats: 23773 gånger
Vilka har denna art?
Det finns 164 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.