Skötsel Kenyansk sandboa
Kenyansk sandboa
Svenskt namn: Kenyansk sandboa
Familj: Boidae
Släkte: Eryx
Livslängd: 10-20år
Ursprung: Central- och nordafrika
Fullvuxen storlek: Hanar ca 45-55 cm, honor ca 60-80 cm
Föda: Köttätare
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande (grävande)
Allmänt
Kenyansk sandboa (Eryx colubrinus) är en ormart som härstammar från Central- och Nordafrikas semiöknar och steniga områden. Det är en relativt ovanlig art i fångenskap, även om den fått ett uppsving på senare år. En anledning till detta är att många väljer bort dessa ormar för att de ofta anses vara tråkiga, på grund av deras speciella sätt att spendera sin tid. De ligger nedgrävda den absolut största delen av sitt liv – man kan skatta sig lycklig om man får se dem röra sig runt i terrariet mer än någon gång i veckan. Alltså kan nog detta anses vara ett dåligt val av orm om man vill ha ett djur som man kan sätta sig och titta på.
Priset på dessa ormar brukar på mässor ligga någonstans mellan 500-1000 kronor för en juvenil som är normalfärgad. Dock förekommer de inte alltför frekvent på mässor, utan det är troligast att få tag på ett exemplar om man tar kontakt med en uppfödare.
Utseende och beteende
Det här är en liten orm som ofta kan vara ganska bitsk. Detta beror på dess speciella jaktteknik: ormen ligger nedgrävd i substratet och väntar på att ett byte ska passera dess framända. Därför löper man en stor risk att bli biten om man närmar sig ormens huvud ovanifrån. Ett tips är därför att plocka upp ormen ur terrariet med hjälp av en krok. När man väl fått upp filuren ur substratet brukar de dock vara väldigt lugna och trevliga ormar, även om man måste påminna sig om att alla ormar är egna individer och det inte alls är omöjligt att man råkar få tag på ett mer aggressivt exemplar.
En intressant egenhet gällande utseendet på dessa ormar är att deras ögon sitter på ovansidan av huvudet istället för på sidorna. Detta beror på att ormarna skall kunna gömma så mycket som möjligt av sig själva under marken och ändå kunna se.
Storleksmässigt blir dessa ormar inte längre än 90 cm, om man skaffar en hane kan man till och med förvänta sig att han inte kommer växa långt förbi halvmetern. Det är enorm skillnad i storlek mellan hanar och honor inom denna art. Honor kan väga så mycket som nio gånger mer än hanarna.
Det finns många olika färgmorpher av Kenyansk sandboa, dock inte på den svenska marknaden. Detta är något som förmodligen kommer ändras, då morphavel och handel med resultatet av detta är något som blir mer och mer populärt inom ormhobbyn.
Terrarium
Det här är ormar som passar den som inte riktigt har plats för något större terrarium hemma.
Om vi antar att ormen stannar mellan 51-75 cm så är minimimåtten enligt Jordbruksverket 0,12m2 med en minsta höjd på 20 cm, vilket motsvarar ett terrarium på 40x30x20 cm (längd x djup x höjd). Detta tycker jag själv låter som ett litet terrarium, och skulle personligen snarare rekommendera att följa riktlinjen ”lika långt som ormen, hälften så djupt som ormens längd” samt en höjd på 30 cm. Höjden är dock ingen prioritet när det gäller dessa ormar då de är förmodligen är bland de mest marklevande djur man kan hitta.
Klimat
Temperaturen i terrariet bör i den varma delen ligga på ca 35 °C och i den kalla delen runt 25 °C. På natten kan man utan problem låta temperaturen sjunka nedåt 22 °C. Terrariet bör hållas torrt, dock skadar det inte att fukta extra vid öms eller att ställa in en fuktbox till ormen för att underlätta ömsningsprocessen.
Inredning
Även på denna punkt är den Kenyanska sandboan svårslagen i sin simpelhet. Det som i praktiken behövs är en vattenskål (som skall innehålla fräscht vatten) och bottensubstrat. Anledningen till detta är att de här ormarna använder hela sin bottenyta som gömställe, och har alltså inte samma behov av en grotta som andra ormar har. De klättrar också otroligt sällan, och behöver därför inte klättermöjligheter på samma sätt som andra ormar. Detta till trots har jag dock en grotta och en plastkaktus inne hos mina egna ormar, och jag har faktiskt enstaka gånger iakttagit dem när de klättrat upp på både grottan och kaktusen – så det är svårt att argumentera för att det på något sätt skulle vara negativt att inreda med mer saker, det är bara inte lika livsnödvändigt som för andra ormar och mer för att behaga ögat.
Substrat till dessa ormar är något som debatteras mycket, men det man kan säga är att det främst är dessa två alternativ som diskuteras – och dessa är de för- och nackdelar som brukar lyftas fram i diskussioner:
Sand
Fördelar: Fint, ger ökenkänsla
Nackdelar: Sliter på ormens skinn, kan orsaka förstoppning om de får i sig det, kan fastna i och täppa igen andningsvägarna.
Träspån (Aspen bedding)
Fördelar: Skonsamt mot ormen, lätt att rengöra
Nackdelar: Fult, onaturligt, för lätt för ormen att gräva i.
Föda
Juvenila kenyanska sandboor äter med fördel en muspinkie var 5-7:e dag. I och med att ormen växer kommer större byten kunna ges, dock kommer man förmodligen aldrig behöva ge något större än en fullvuxen mus. De här ormarna har också den egenheten att man, till skillnad från vid matning av andra ormar där man skall välja bytesstorlek som matchar tjockleken på ormen, istället bör ta ett byte som är snäppet mindre än vad ormen är på sin tjockaste del. Detta för att sandboans huvud är så litet gentemot kroppen att det kan begränsa storleken på födan de får i sig.
Senast uppdaterad: 2012-11-19 19:59
Skötselrådet har visats: 19952 gånger
Vilka har denna art?
Det finns 79 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.