Skötsel Gul anakonda
Gul anakonda
Svenskt namn: Gul anakonda
Familj: Boidae
Släkte: Eunectes
Livslängd: ~35år
Ursprung: Sydamerika
Fullvuxen storlek: 300-350 cm
Föda: Däggdjur, fisk och reptiler
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Klättermöjlighet, regnskog, föredrar oftast akvatiska livsmiljöer, inklusive träsk, floder och bäckar.
Allmänt
Den gula anakondan finns i södra Sydamerika i östra Bolivia, södra Brasilien, Paraguay och nordöstra Argentina.
I fångenskap har dom ett rykte om att vara oförutsägbara och aggressiva, och arten tenderar att vara mer aggressiv än andra anakondor. Fångenskapsfödda exemplar kan dock lugna ner sig mycket med rätt hantering.
Med rätt skötsel kan gula anakondor leva i 10-30 år i fångenskap.
Utseende och beteende
Den fullvuxna gula anakondan är inte lika stora som den gröna anakondan, Eunectes murinus, men kan bli upp till 4 meter i total längd. Hanar blir runt 180 cm till 240 cm medan honor når 300 cm - 350 cm. Nyfödda ungar är ungefär 40 cm - 60 cm.
En fullvuxen orm väger vanligtvis mellan 25-35 kg, men stora exemplar kan väga så mycket som 40-55 kg. Honorna är oftast större än hanarna.
Färgens mönster består av en gul, gyllene solbränna eller gröngul grundfärg överdragen med en serie svarta eller mörkbruna sadlar, fläckar och strimmor.
Gula anakondor kan vara mycket givande för den erfarne med grundläggande kunskaper i djurhållning och erfarenhet med större arter, men kan vara en fullständig mardröm om den inte sköts på rätt sätt.
Till skillnad från de flesta ormar så attackerar vanligtvis den gula anakondan från sidan istället för rakt framifrån.
Terrarium
Om du bestämmer dig för att använda ett nät i toppen av terrarium, se då till att du täcker 75% av locket med plast eller en handduk för att hjälpa till att hålla temperaturen och luftfuktigheten uppe. Ett för stort terrarium för en juvenil kan få ormen att känna sig stressad vilket kan leda till sjukdom och matvägran. När ormen blir större rekommenderas terrarium på minst 200x60x70 cm.
Kom ihåg att golvyta är viktigare än höjd för gula anakondor.
En vattenskål som är tillräckligt stor för ormen att kunna dränka hela sin kropp i är nödvändigt. Vattnet behöver bytas minst varannan dag. Anakondor bajsar gärna i vattnet så om vattnet inte byts kan det leda till infektioner och vattenblåsor då ormarna gärna spenderar större delen av dagen i vattnet.
Om du bestämmer dig för att inte använda en tillräckligt stor vattenskål för ormens storlek är det viktigt att höja luftfuktigheten för att underlätta ömsning.
Det finns många olika typer av substrat som kan användas. Tidningar är bra och lätta att byta. Kompost och torv är också bra då det håller fukt bättre, men för mycket fukt är lika illa som för lite fukt.
Ge ormen många gömställen för att minska stress.
Temperatur & luftfuktighet
Gula anakondor bör har en solplats där temperaturen ligger på 32-34 grader.
Resten av terrariet bör ligga runt 26-28 grader. Kontrollera med jämna mellanrum att temperaturen är rätt och inte stiger eller sjunker.
Gul anakondor är mer toleranta till lägre luftfuktighet än de gröna, men det är fortfarande viktigt med rätt luftfuktighet för att hålla ormen frisk. Denna art kräver en luftfuktighet på 70%-80%. Ett bra sätt att hålla luftfuktigheten hög är att använda cypresskompost eller fogger.
Man kan även ge ormen en fuktlåda. Denna kan göras av en plastlåda med ett hål i så att ormen kan ta sig in och ut lätt utan att fukten avdunstar.
Tänk på att luftfuktighet inte är hur vått ett terrarie är, utan hur mycket vattenånga det finns i luften. Ett för fuktigt och vått terrarie kan leda till bakterier, svamp, infektioner och ibland död.
Om du hittar mögel är det viktigt att du tar bort det och rengör terrariet så snart som möjligt.
Föda
Nyfödda och unga anakondor kan du mata en gång i veckan med gnagare i lämplig storlek, alltså inte större än den tjockaste delen av ormen. Vuxna kan matas var 10-14 dag. Större exemplar kan äta kaniner eller marsvin medan mindre klarar sig på råttor. Det är numera lag att ryggradsdjur som används som föda skall ges döda till ormarna.
Anakondor har långsam ämnesomsättning så hanterar inte ormen förrän minst 48-72 timmar efter att den har ätit.
Föda består oftast av däggdjur, fisk och andra reptiler i det vilda. I fångeskap så går det bra med gnagare såsom möss, råttor, marsvin och kaniner.
Avel
Gula anakondor blir könsmogna mellan 18 månader till 4+ år. Hanar blir könsmogna tidigare än honor.
Man kan börja avla på en orm när den har vuxit till en viss längd, för hanar är gränsen 120 cm och för honor går gränsen vid 180 cm. Parningstiden i fångenskap sträcker sig typiskt från oktober till april, med maximal aktivitet under hösten och vintern. Ormarna bör vara friska och i gott skick när de ska paras.
Varmare vatten i vattenkaret verkar stimulera lekbeteende.
Dräktigheten varar normalt mellan 115-135 dagar. Efter dräktigheten föder honan levande, lägger alltså inte ägg, och kullarna kan innehålla så mycket som 40 bebisormar.
Senast uppdaterad: 2013-03-28 19:32
Skötselrådet har visats: 22548 gånger
Vilka har denna art?
Det finns 31 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.