Skötsel Grön kattsnok

Grön kattsnok

Boiga cyanea
Vetenskapligt namn: Boiga cyanea
Svenskt namn: Grön kattsnok
Familj: Colubridae (Snokar)
Släkte: Boiga
Livslängd: 15-20 år
Ursprung: Syd och sydöstra Asien
Fullvuxen storlek: 170 cm
Föda: Fåglar, däggdjur och grodor
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Trädlevande, djungel

Allmänt


Den gröna kattsnoken är en otroligt vacker och slank orm. Den har höga krav på värme och luftfuktighet och kan därför vara ett dåligt val för en nybörjare. De är dessutom snabba och kan vara ganska defensiva. För mig finns en krok alltid inom räckvidd från terrariet.

Den gröna kattsnoken finns utspridd över syd och sydöstra delarna av Asien och förekommer i många olika livsmiljöer både vid havsnivå och hela vägen upp i höglandet på upp till 2100m. Den är nästan helt trädlevande och kan hittas bland låga buskar men även mycket högre upp i träden.

Denna orm är med i Boiga-släktet där alla arterna är milt giftiga. Boiga dendrophilia (Mangrovesnok) har ett något mer potent gift än denna art, men tänk på att gift alltid bör hanteras med varsamhet även om denna arts gift kan liknas med ett getingstick.

Arten saknar för tillfället underarter.

Utseende och beteende

Under dagen befinner den sig vanligtvis gömd långt uppe bland trädtopparna för att på natten krypa fram i jakt efter föda.

Den gröna kattsnoken blir som fullvuxen upp emot 170 cm även om det är en lite generös längd att anta.
Den har en väldigt lång och smal helgrön kropp perfekt för att slingra sig från gren till gren mot nästa fågelbo. Väldigt subtila svarta linjer mellan fjällen är vad man hittar på en vuxen kattsnok medan de som juveniler har ett helgrönt huvud och rödbrun kropp som med månaderna färgar ut sig och blir till slut helt grön likt en trädpyton eller en smaragdboa. Magen är vit till ljust beige.
Deras gröna färg ger dem utmärkta kamouflage vilket gör dem mycket svåra att hitta.

Jag skulle beskriva denna art som lite argsint och rekommenderar att den hanteras med en krok då det är så jag hanterar min tjuriga gröna kattsnok. Det behöver såklart inte betyda att alla individer utav arten är aggressiva men det är åtminstone så jag personligen har upplevt denna art hittills.

Första gången jag fick ett smakprov på min var när jag skulle mata henne men fick istället en 150cm snok med överkropp i "S" position och en gapande mun som bet mot mig varje chans som gavs.
Att titta rakt in i en gapande kolsvart mun är inte ovanligt om man råkar provocera kattsnoken och detta leder oftast till en attack från ormen om en arm kommer för nära.

Tänk också på att som alla snokar så kan denna art försvinna som ett blixtskott och kan röra på sig väldigt snabbt.

Terrarium


(Foto: Samuel Forsell)

En orm på upp till 150 cm kräver minst 0,55kvm bottenyta enligt L80. En höjd på 75-100cm är lämplig.
Tänk också på att höjd inte är allt då dessa ormar likt de flesta trädlevande ormar färdas sidlängs och därmed inte upp och ner. Ett 150(L)x50(B)x70(H) är alltså bättre än ett 110(L)x50(B)x130(H) även om båda exemplena bör fungera.

Det är alltid lite svårt att få insynsskydd till en trädlevande art men det är någonting man bör göra sitt bästa på att försöka uppnå så att ormen känner sig skyddad. Man kan exempelvis stoppa in en ihålig korkbit vid en av grenarna och där kan ormen spenderar sin dag liggandes tills lamporna släcks och det är dags att krypa ut och utforska.

Klimat

Ungefär 29-30 grader är vad jag har funnit optimalt till min snok och hon verkar trivas samt äter och ömsar som hon ska i denna temperatur.
Jag ger terrariet en rejäl dusch med vattenflaska så att luftfuktigheten stiger till cirka 80-90% för att sedan under dagen låta det sakta sjunka ner tills lamporna släcks, då fuktigheten ligger på runt 60% och temperaturen på 25 grader Celcius. Det stannar runt dessa värden tills lamporna tänds igen morgonen efter.
Fuktigheten bör annars ligga på runt 65-80% men tänk på att terrariet måste vara bra ventilerat så ormen inte får någon infektion samt för att mögel inte ska uppstå i terrariet.
Att spraya i terrariet är även bra då ormen gärna dricker vatten ifrån växter och glasväggar.

Värmen uppnås enkelt med en 50 watts värmelampa som står på i 10 timmar per dygn men så länge ormen inte hamnar i onödig risk av extrema metoder av uppvärming så får du själv värma upp terrariet hur du föredrar.
Om man har en värmelampa sittandes i terrariet så måste man tänka på att Boiga cyanea är en trädlevande art som söker sig så högt upp den kan vilket gör att det är hög risk att ormen bränner sig rejält om den kommer åt lampan. Ett skyddsnät är med andra ord ett måste när det finns en lampa hängande fritt i terrariet.

Inredning

Man kan förslagvis använda massvis med olika växter för att få ormen att känna sig bekväm och för att tillfredställa ögonen. På marken bör en vattenskål stor nog för ormen att bada i och dricka från finnas. Många klättervänliga pinnar ska även finnas i terrariet men tänk på att denna art inte slingrar sig runt pinnar på samma metodiska sätt som en trädpyton eller smaragdboa så att exempelvis ha fyra stycken raka pinnar vägg till vägg är inte att rekommendera.
Ut i skogen och plocka grenar och köp massa buntband så löser man detta problem lätt.


(Foto: Samuel Forsell)

Föda

I det vilda äter den gröna kattsnoken mest fåglar men kan ibland, om sällan äta grodor och däggdjur. I fångenskap så går det helt okej att mata med råttor och möss.
Att mata varierande kost är att rekommendera om man har möjligheten till detta.
Personligen har jag upplevt att de kan vara lite kräsna och jag får ibland sitta och hålla på ett bra tag innan jag äntligen får min gröna kattsnok att bita, hålla tag och faktiskt svälja födan men detta varierar individ till individ. Ser man till att foderdjuret är ordentligt varmt så kan det underlätta.

Gift

Detta är en milt giftig orm men ingenting att vara extremt orolig över då det som sagt är ett relativt milt gift med ett dåligt leveranssystem då ormen är så kallad baktandsgiftad. Detta betyder att giftet kommer från tänder som sitter längre bak i munnen så ormen behöver ett stadigare grepp om ett byte för att kunna leverera giftet.
Om man hanterar djuret försiktigt, är vaksam och håller huvudet inom ett säkert avstånd så bör detta aldrig vara ett problem.
Om du av någon anledning skulle bli biten så är det att rekommendera att söka upp medicinsk hjälp om någonting börjar kännas fel i kroppen. Man kan bli lite svullen om handen och illamående men i regel ingenting allvarligt då detta absolut inte är en dödligt giftig orm.

Tänk ändå på att detta är en giftorm och gift bör hanteras varsamt även om det inte är speciellt potent.

Skötselråd skrivet av: Samuel
Senast uppdaterad: 2015-03-16 12:07
Skötselrådet har visats: 12553 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 12 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till