Skötsel Trachyaretaon carmelae

Trachyaretaon carmelae

Trachyaretaon carmelae
Vetenskapligt namn: Trachyaretaon carmelae
Svenskt namn: -
Familj: Heteropterygidae
Släkte: Trachyaretaon
Livslängd: 1-1,5 år
Ursprung: Filippinerna
Fullvuxen storlek: 7-12 cm
Föda: Blad från björnbär, hassel, ek och murgröna
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Tropisk

Allmänt

Trachyaretaon carmelae är en trevlig och lite annorlunda vandrande pinne som tillhör ordningen spökskräckor. De är inte svåra att sköta utan rekommenderas till nybörjare. Arten härstammar ifrån Filippinerna.

Arten har PSG-ID:t 255

Utseende och beteende

Dessa vandrande pinnar skiljer sig i storlek mellan hanne och hona i vuxen ålder. Hannen är vanligtvis mindre, ca 7 cm medan honan kan bli upp till 12 cm. Honorna är också mycket kraftigare.

Både hannen och honan har små taggar över kropp och ben. Hannen har dock mer framträdande taggar på ryggen och bak på huvudet.

Färgen kan variera från lite rödaktig/brunaktig till grönaktig/gråaktig. Vita/mörkbruna markeringar kan också förekomma på honan och då mestadels på benen. Hannen har ett brett band med ljusare brunt längs rygg ner på ovansidan av bakkroppen.

Denna art är vinglös och saknar aggressivt beteende. Däremot är de relativt snabba om de blir skrämda och vill ta till flykt.

De förlitar sig framförallt på deras kamouflage och sitter därför ofta still. När de rör sig så gungar de kroppen fram och tillbaka för att imitera en gungande gren och på så sätt hålla sig ifrån att bli upptäckta av rovdjur.

Terrarium

Terrariet ska vara omkring tre gånger djurens storlek i höjd för att de ska kunna ömsa utan problem.
Exempelvis fungerar ett terrarium som är runt 30 cm högt, 50 cm brett och 30 cm djupt.
Det bör finnas ventilation men samtidigt inte för mycket då de tycker om hög luftfuktighet och terrariet lätt torkar ut med för mycket ventilation.
För att hålla luftfuktigheten uppe kan du antingen spreja terrariet med vatten 1-2 gånger om dagen eller hålla en luftfuktighet på 60-70% på annat vis, exempelvis med ett regnsystem på timer.

Bottenmaterialet i terrariet kan bestå av en blandning av planteringsjord/torv och mossa.

Ge insekterna mycket med klättringsmöjligheter så att de kan utnyttja hela terrariets volym.

De trivs bra i vanlig rumstemperatur (20-25 grader) men med lite varmare temperatur så blir tillväxten på nymfer snabbare. Överskrid däremot inte 35 grader.

Det går att ha flera av denna art i samma terrarie men vid grupphållning kan hanar bråka om honorna.

Föda

De äter bladen från björnbär, hassel, ek och murgröna. Murgröna bör dock inte ges allt för ofta. Maten bör bytas ofta så att det alltid är färskt. Bladen kan sprejas lätt med vatten var andra till tredje dag så att de vandrande pinnarna kan dricka samtidigt. Spreja inte vatten direkt på djuren.

Man kan även försöka odla björnbär/murgröna direkt i terrariet.

Nymfer kan ha problem att äta kanterna på bladen så rekommendationen är att man klipper topparna så att de lättare kan komma åt de mjuka delarna.

Könsbestämning

Nymfer går inte att könsbestämma utan det är först efter 6-7 ömsningar (omkring 5-6 månader) som det blir möjligt att se kön och då räknas de även som vuxna.

Hannen är som tidigare nämnt, mindre än honan och har ett brett ljusbrunt band längs ryggen vilket honan saknar. Honan har ett synligt äggrör på bakkroppen som pekar lätt uppåt.

Hona
Hane

Avel

När de nått vuxen ålder så rider hannen på honans rygg för parning. Efter lyckad parning kommer honan sedan med hjälp av sitt äggrör lägga de befruktade äggen i bottensubstratet.

Äggen är ganska stora och cylindriska med en mörkbrun nästintill svart färg.

Beroende på värmen så tar det omkring 3-5 månader för äggen att kläckas. Du kan även välja att ta ut äggen för att inkubera dem i en äggkläckare. Kom då ihåg att hålla dem fuktiga och mögelfria. De kan hållas på fuktigt papper. Spreja lätt med vatten var andra till tredje dag. (Honor kan även lägga ägg utan hanne men då är de antingen infertila eller så är avkomman enbart honor)

Nymferna är bruna i början och når vuxen ålder efter 5-6 månader. Ömsning sker oftast hängande från terrariets tak eller från inredningen.

Skötselråd skrivet av:
Senast uppdaterad: 2018-11-26 08:43
Skötselrådet har visats: 4155 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 15 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till