Skötsel Rosenbagge

Rosenbagge

Pachnoda marginata
Vetenskapligt namn: Pachnoda marginata
Svenskt namn: Rosenbagge
Familj: Cetoniidae
Släkte: Pachnoda
Livslängd: 2-5 månader som imago (skalbagge)
Ursprung: Afrika
Fullvuxen storlek: 2-3 cm
Föda: Mjuka frukter, t.ex. bananer och mango
Aktiv: Skymning / natt
Miljötyp: Marklevande

Allmänt

Rosenbaggen (Pachnoda marginata) är en skalbaggsart som beskrevs av den brittiske gitentomologen Dry Drury 1773. Arten har 9 underarter, där Pachnoda marginata peregrina är den mest förekommande.

Rosenbaggar är relativt enkla djur att ha i fångenskap, de kan både köpas som larver och som färdigutvecklade baggar. Larverna säljs ofta som foder till reptiler men kan odlas fram till baggar. Rosenbaggar är en mycket bra nybörjarbagge, eftersom de är enkla att sköta och relativt billiga att köpa in.

Utseende och beteende


Rosenbaggar är ljust gula, orangea eller mörkbruna. Den vanligaste underarten P.m.peregrina är gul med mörkare rödbruna eller orangea segment/fläckar. Oftast är halva främre delen av skalbaggens täckvingar färgad i rödbrunt eller orange, och sedan två mindre fläckar längre bak. En vuxen skalbagge blir omkring 2 till 3 cm, medan dess larver kan bli upp till 6 cm långa.

De kan hanteras, men tänk på att de kan flyga.
Rosenbaggens larver har större käkar vilket betyder att de kan bitas. Baggarna saknar detta och bör få mjukare föda i form av t.ex. mosad banan.

På baggarnas rygg brukar man kunna se små kvalster, dessa lever i symbios med varandra, eftersom kvalsterna äter smuts och liknande som baggarna vill bli av med.
Tvätta därför inte bort dessa kvalster!

Terrarium


(Foto: Douglas)

Larverna kräver i huvudsakligen ett terrarium med mycket substrat som ska bestå av torv, rikligt med torra löv och murket trä, eftersom de lever större delar av sina liv under jorden.

Baggarna däremot kan vilja ha ett större terrarium eftersom de gillar att klättra och kan flyga. Även skalbaggarna behöver ha tillgång till ett substrat av jord för att ha någonstans att lägga sin ägg.

Fukta terrariet lätt med duschspruta varje eller varannan dag. De bör ha det lätt fuktigt hela tiden eftersom de är ett djur från tropikerna.

Som inredning kan man använda sig av olika sorters korkbark och annat som ger skalbaggarna bra grepp.

Temperaturen i terrariet bör ligga omkring 20-25 grader. Högre temperaturer snabbar på utvecklingen och kan sänka livslängden drastiskt.

Föda

Som larver äter de vissna löv och murket trä, men kan även äta frukt & grönsaker, t.ex. morot.
Skalbaggarna matas med olika typer av mjuka frukter. Exempel på bra föda är päron, melon, bananer, mango - helst lite mosat.

Byt gärna ut maten regelbundet för att minska risken för mögel.

Könsbestämning

Hanarna har en skåra som går tvärs över ”ringarna” som sitter på baggarnas undersida. Honorna saknar denna skåra.

Avel

Rosenbaggar är ganska enkla att avla på. De lägger ett flertal ägg nere i bottensubstratet (därför är det viktigt att de har ett tjockt lager substrat). Äggen kläcks efter några veckor. Larverna måste då ha tillgång till vissna löv, murket trä och gärna lite frukt.

Efter att larverna nått en storlek på tre till fyra centimeter kommer de bygga in sig i en boll/puppa som består av jord och avföring. I denna puppa kommer de sedan att utvecklas till en bagge. Det tar ungefär 3-5 månader från äggläggningen till en imago bagge.

Skötselråd skrivet av:
Senast uppdaterad: 2021-11-05 11:23
Skötselrådet har visats: 4347 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 52 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till