Skötsel Trädgårdsmyra

Trädgårdsmyra

Lasius niger
Vetenskapligt namn: Lasius niger
Svenskt namn: Trädgårdsmyra
Familj: Formicidae
Släkte: Lasius
Livslängd: 10-20 år (drottning), arbetare några månader
Ursprung: Europa och Asien (även reproducerande i Nordamerika)
Fullvuxen storlek: arbetare:3-5mm, drottning: 7-12mm
Föda: Insekter och sötsaker
Aktiv: Främst dagaktiv
Miljötyp: Mycket vanlig i stads- och förortsmiljö

Allmänt

Trädgårdsmyran är mycket vanlig i städer och vi har nog alla sett dom knalla runt i sprickor i asfalten eller i sanden på någon lekplats. Många är fascinerade av myror och man kan betala dyra pengar för t.ex. en koloni med bladskärarmyra. Om man vill hålla en koloni myror i en burk hemma finns det dock ett mycket enklare, billigare och (enligt mig) bättre alternativ: fånga en egen trädgårdsmyredrottning.

Jag kan varmt rekommendera att söka runt lite på egen hand på internet efter myrkolonier, det finns nämligen massvis med tips och trix spridda över diverse forum och bloggar! Myror har som andra sociala steklar en ganska intressant livsstil med sterila arbetare och drottningar som i princip bara lägger ägg och det kan vara bra att ha lite koll på myror i allmänhet innan man införskaffar en koloni.

Införskaffning


Under varma sommareftermiddagar i Juni, Juli och Augusti kan man ibland observera vinglösa trädgårdsmyredrottningar som springer runt på trottoaren. Dessa är befruktade och kan på helt egen hand bilda en ny myrkoloni. Dessa kan enkelt fångas med handen bara man är försiktig så att man inte mosar den, så vitt jag vet kan trädgårdsmyror inte bita en människa så att man känner det. Placera drottningen i en lämplig behållare (typ en burk). I behållaren bör finnas lite substrat, min erfarenhet är att substrattypen är oviktig, jag har med gott resultat använt fuktig vitmossa, sand eller jord, det är viktigt att substratet är något fuktigt så att hon kan dricka. Det rekommenderas att ha väldigt lite substrat, ca 5cl jord/sand eller 10cl vitmossa då det gör det mycket enklare att se drottningen och att se när arbetarna börjar komma fram. Om man vill kan man ge drottningen en liten klick honung i burken för att potentiellt snabba på äggläggningsprocessen, men detta är inte nödvändigt. Drottningen kommer att gräva ner sig i substratet (klättra längst in i vitmossan) och täcka igen ingången. Placera burken på ett lugnt gärna mörkt ställe med en normal rumstemperatur (20-23 grader). Då drottningen i regel kommer att ha bohålan mot botten av burken kan man ofta enkelt titta till henne, detta bör dock inte göras mer än 1-2 gånger per dag för att inte störa henne för mycket.

Efter 1-4 veckor bör man kunna se små ägg (detta kan även ta längre tid så ge inte upp även om det gått mer än en månad), efter ytterligare en tid (cirka 4-6 veckor) kommer dessa ägg att ha gått från ägg till larv till puppa till arbetare. När man ser de första arbetarna kan man börja mata lite smått, börja med att lägga in en bananfluga (nyligen dödad) och en droppe honung, om detta hämtas av arbetarna lägg in en till osv., bananflugan är mat till larver, som behöver mycket protein, och honungen är för arbetarna, som främst äter socker som vuxna. Du har nu en fungerande liten myrkoloni som kommer växa snabbt om du ger dem mycket mat.

Utseende och beteende

Trädgårdsmyran är en liten svart-grå myra och som alla myror är dom en aning aggressiva, dock känns betten inte på en människa och generellt märker man inte ens att dom biter en om man inte ser det.

I Sverige övervintrar myror genom att under vintern hålla sig under frostdjupet i sitt bo och är tämligen inaktiva. Detta gäller även för en drottning som ska bilda en ny koloni, hon övervintrar normalt innan hon börjar lägga ägg. Dock klarar sig myrorna finfint utan någon övervintring och jag rekommenderar därför att man inte försöker övervintra dem.

Terrarium

Trädgårdsmyror tillhör släktet jordmyror (Lasius) och har således sina bon i marken, detta gör den extra spännande att ha i terrarier då det innebär att man kan se arbetarna gräva och springa runt i sina gångar! Terrariet kan vara så enkelt som en liten burk till hälften fylld med jord och man kan med fördel strunta i lufthål och i stället vädra lite en gång om dagen. Man bör ha ett tjockt lager substrat som de kan gräva tunnlar och kammare i, jord eller sand fungerar utmärkt och myrorna är inte kräsna. För att lura myrorna att bygga sina gångar intill glaset kan man täcka för det så att det är mörkt, annars gräver de sina gångar en bit från glaset. Man kan dock ta bort vad man nu satt för glaset för att observera dem ibland. För designidéer på myrterrarier kan jag rekommendera att söka lite på internet, det finns massvis med mer eller mindre utstuderade och avancerade terrarier!

Det är inte nödvändigt att ha någon annan inredning än bottensubstratet som de gräver i men lite levande växter uppskattas av myrorna eftersom rötterna gör substratet stabilare att gräva i och det ser allmänt trevligt ut med lite växter. I naturen bor trädgårdsmyror gärna under stenar så att lägga in några stenar och träbitar kan vara en bra idé.

Terrariet behöver inte någon specifik belysning eller värme för myrornas skull utan klarar sig bra i rumstemperatur, se dock till att terrariet inte står i direkt solljus då det lätt blir för varmt då. Man bör spraya med vatten ca en gång varannan dag så att myrorna kan dricka, alternativt lägga ner en tuss fuktig mossa eller bomull varannan dag som myrorna kan dricka från.

Jag har själv aldrig provat ha myror tillsammans med andra djur då de ju tenderar att vara ganska aggressiva och rymningsbenägna men om man har ett tätt terrarium skulle dom potentiellt kunna gå att hålla med större djur typ ödlor, detta är dock något som man bör vara försiktig med och inget jag vill rekommendera!

Föda

Små leddjur och honung fungerar utmärkt. På sommaren kan man med fördel fånga diverse flugor, spindlar och små gråsuggor, dessa bör dödas innan man ger dem till myrorna då trädgårdsmyror inte är några starka jägare. På vintern har jag med framgång matat dem med både frysta tinade bananflugor och frysta tinade röda mygglarver (frysta röda mygglarver används vanligtvis som foder till akvariefisk). Se till att ta ut överbliven mat så snart som möjligt då den annars möglar.

Könsbestämning

Som hos alla sociala steklar är drottningarna större än de infertila arbetarna men man kommer aldrig att se henne ovan jord efter att hon grävt ner sig. Drönarna (hanarna) ser man bara när myrorna svärmar och de är i storlek mitt emellan en arbetare och en drottning. Både drönare och drottningar har när de svärmar vingar, drönarna dör strax efter att de har parat sig med en drottning, medan drottningen biter av sig vingarna och startar en koloni.

Avel


Jag har ingen erfarenhet av att föröka myror i terrarium då de är så pass lätta att fånga in. Men om man matar en koloni ordentligt borde det inte vara omöjligt att få dem att svärma i fångenskap, speciellt om man anpassar temperatur och ljus efter årstiden (svalare på vintern sedan en varm sommar). Dock måste man svärma två kolonier samtidigt för att kunna korsa dem (och undvika inavel) vilket gör det hela tämligen komplicerat.

Eftersom trädgårdsmyran är extremt vanlig i Sverige och ofta ses som en ohyra tycker jag personligen inte att det gör något om man samlar på sig en vild drottning då och då när man vill skapa en koloni!

Skötselråd skrivet av: Rasmus Johansson
Senast uppdaterad: 2016-04-21 09:57
Skötselrådet har visats: 9654 gånger

Bilder från galleriet

Vilka har denna art?

Det finns 10 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till