Skötsel Gyna caffrorum

Gyna caffrorum

Gyna caffrorum
Vetenskapligt namn: Gyna caffrorum
Svenskt namn: -
Familj: Blaberidae
Släkte: Gyna
Livslängd: Ca 2 år
Ursprung: Sydafrika
Fullvuxen storlek: Oftast 3,5 cm, men kan bli upp till 5 cm
Föda: Allätare
Aktiv: -
Miljötyp: Marklevande, grävande

Allmänt

Gyna caffrorum är en mindre art av jättekackerlackor (Blaberidae). De används både som foderdjur till olika herptiler och fåglar men även som husdjur tack vare deras vackra utseende.

Arten härstammar från Sydafrika & beskrevs av Lucas J. Stal år 1856.

Utseende och beteende

G. caffrorum är en förhållandevis liten jättekackerlacka (för att ingå i Blaberidae-släktet) på ca 3-5 cm i storlek. De har en ljusgrå/mjölkvit kropp och vingar med mörkbruna fläckar här och där, vilket hjälper dem att smälta in bland lövverket.

De är väldigt aktiva men om de känner sig hotade så kommer de att försöka fly och gräva ned sig; i vissa fall även flyga. De vuxna djuren har vingar men kan endast flyga korta sträckor.

Dessa kackerlackor lämpar sig väldigt väl för nybörjare.

Terrarium

Det är en art som lever längst ned i skogens mark; exempelvis under bark, stenar, löv & ruttnande träd. Beroende på vad du har dina kackerlackor till, om de är foderdjur eller husdjur, så kan de huseras lite olika.

Som foderdjur; En plastback med ventilation & äggkartonger staplade på varandra för parning/gömmor duger bra. Lägg gärna till lite grenar/korkbark samt mossa.

Som husdjur; Ett terrarium på 30x30x30 duger till dessa. Inred likt en skog; mossa, korkbarksgömmor, grenar.

Levande växter är för mig ett måste då de hjälper till med luftkvaliteten samt luftfuktigheten. Olika skogsmossor passar bra in här.

Bottensubstrat

Till bottensubstrat har jag blandat sphagnummossa, kokosfiber, lite sand, torkade löv & torvmull för att få en så fin & luftig blandning som det bara går. Kackerlackorna älskar att gräva ned sig, så ett djupt lager med substrat är att föredra.

Luftfuktighet & värme

Luftfuktigheten bör ligga runt ca 50-60% & värmen i luften runt 25-30°C optimalt. Man brukar rekommendera att spraya terrariet 2-3ggr/vecka och att inte placera t.ex värmemattor på undersidan av terrariet då kackerlackorna kommer att gräva ned sig närmare botten. De kan då lätt bränna/sig bli överhettade om värmen kommer underifrån. Värm hellre rummet som de står i eller använd en värmelampa.

Föda

Torkade löv, squash, morot, äpple, banan, apelsin, päron, gurka & olika frukter. För protein så kan fiskfoder (flingfoder) ges. Alternativt katt/hundfoder, fisk, kött, m.m.

Vatten ges oftast på 3 sätt; vattenkristaller, droppar ifrån sprayning eller ifrån alla frukter/grönsaker som ges.


Subadult

Könsbestämning

Hanarna är något mindre (2,5-3cm) & mer aktiva än honorna (3,5-4cm). Hanarna är även mer svartfärgade nertill på vingspetsarna än honorna.

Avel

Om kriterierna för luftfuktighet, föda, värme & miljö (dvs, tillräckligt med gömställen/substrat) uppfylls så kan du förvänta dig massor av små kackerlackor. Det tar ca 28-30 dagar för ungarna att födas.


Huvudbild av SvitjodsReptiler
Skötselråd skrivet av: Caroline Sundqvist
Senast uppdaterad: 2023-04-11 19:20
Skötselrådet har visats: 1275 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 18 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till