Skötsel Vanlig spökskräcka

Vanlig spökskräcka

Extatosoma tiaratum
Vetenskapligt namn: Extatosoma tiaratum
Svenskt namn: Vanlig spökskräcka
Familj: Phasmatidae
Släkte: Extatosoma
Livslängd:
Ursprung:
Fullvuxen storlek: 10-20cm
Föda: Växtätande
Aktiv:
Miljötyp:

Allmänt

Extatosoma tiaratum, eller den "Vanliga" spökskräckan är en väldigt lättskött spökskräckeart som kommer från Australien. De är relativt enkla att föda upp, blir ganska stora och är vanliga inom insektshobby med exotiska insekter.

Utseende och beteende


Honan kan bli upp till 20 cm lång medan hanen stannar runt 11 cm. Honan är kraftigare byggd än hanen och har en ljusbrun färg. Nymferna är mörkare i färgen. Det är bara honan som har taggarna på kroppen som används till försvar och kamuflage, medan hanen är smal och har ofta ett tydligare mörkare mönster på ben och vingar. Hanen kan flyga, honan har bara små vingstumpar som inte används.

När en hona känner sig hotad så ställer hon sig i en “skorpionställning”. Hanen som har vingar kan inte ställa sig i skorpionställning utan försöker istället gunga iväg med frambenen utsträckta, alternativt flyga sin väg. Nymfernas försvarsställning liknar de vuxnas, de sträcker fram frambenen och rullar samtidigt fram bakdelen.

Terrarium

Rekommenderat terrarie till en grupp med en hane och två honor, vuxna djur, är 30x30cm i botten och 50cm i höjd. Men ju större ju bättre brukar man ju säga! Däri kan man också förvara ungdjur till viss gräns.

I terrariet behöver de ha ett fukthållande botten matrial, ca 2-3cm lager, så att eventuella ägg inte torkar ut och så att det inte blir för torrt i terrariet. Det fungerar utmärkt med cocosfiber blandning, mull från lövträd, torv, jord och jord/sand blandningar osv.

Eftersom de här spökskräcke arter gillar att klättra runt mycket så gör man bäst i att inreda terrariet med grenar och kvistar. Man kan hitta jättebra grenar utomhus som passar perfekt! Det går också inreda med bark och annant som ser trevligt ut. Observera att det inte är så bra att inreda med alltför tunga saker! Om tex en skiffer sten som lutar mot väggen eller en tjock gren eller stubbe skulle råka ramla på en spökskräcka så dör den troligtvis!

Föda


Den här taggiga spökskräckan är en strikt växtätare och äter framförallt blad från olika lövträd, buskar och örter. När du plockar mat utifrån så tänk på att inte plocka blad och löv från buskar eller träd när en trafikerad väg! De löven är förgiftade av avgaserna och kan skada spökskräckorna på sikt! Här kommer lite förslag på vad just mina grupper äter och inte äter;

Äter: Hallonblad, Ek, Lönn, Salal, Körsbärsblad, Rosenblad, Maskrosblad, Björnbärsblad
Äter inte: Isbergssallad, Alm, Citronmeliss, Siren

Om du vill att maten ska hålla längre utan att vissna eller skrumpna ihop så kan du ge ett skott, kvist eller en hel planta och sätte ner den i en behållare med vatten! Tänk på att spökskräckorna inte ska kunna komma åt vattnet då de kan drukna..

De här insekterna behöver också vatten. Det räcker oftast med att spraya lite vatten på bladen de ska äta, men om det är tora och varma dagar kan man även spraya i resten av terrariet. Då är det viktigt att du inte sprayar vattne PÅ spökskräckan eftersom de då kan få ledsjukdomar på grund av fukten i lederna.

Könsbestämning

Hane: Har vingar, mörkare färg och mönster, smala och mindre och har tre ''extra ögon'', ocelli, som sitter mitt emellan de riktigta fasettögonen.
Hona: Stora och kraftiga, taggiga, ljusare och jämnare brun färg, små stubbar till vingar.

Avel

En ensam hona kan lägga ägg med ungar i utan en hane har befruktat äggen, dock så kan det ta längre tid innan ägget kläcks, och ungarna blir oftast inte lika långlivade och friska som de som har blivit befruktade. Om man har djur av båda könen så kommer hanen att para honan genom att klänga sig fast på hennes rygg och sedan föra sin rumpa mot hennes. Honor lägger ägg väldigt regelbundet under vår, sommar och sensommar och man kan ränka med väldigt mycket ägg! Äggen kan tas ut till ett annat terrarium eller kläckningsburk, så att man inte råkar städa bort dom senare. Däri ska de hållas fuktiga och på normal rumstemperatur, ca 23 - 25 grader. Äggen kommer att kläckas efter ca 4 - 6 månader.

Skötselråd skrivet av: Mikaela
Senast uppdaterad: 2013-03-13 10:57
Skötselrådet har visats: 24799 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 88 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till