Skötsel Argentisk svartvit teju

Argentisk svartvit teju

Tupinambis merianae
Vetenskapligt namn: Tupinambis merianae
Svenskt namn: Argentisk svartvit teju
Familj: Teiidae
Släkte: Tupinambis
Livslängd: 15-20 år
Ursprung: Argentina, Brasilien, Uruguay
Fullvuxen storlek: runt 120cm
Föda: Allätare
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Marklevande

Allmänt

Den Argentinska svartvita tejun är tillsammans med den röda tejun den största tejuödlan som finns. Den lever i subtropisk miljö i Sydamerika.

Tejuödlan fyller samma nisch som varanen och har utvecklat ett likartat levnadstätt men tillhör ej samma familj. Utseendemässigt påminner den också om varaner men den har en kortare, kraftigare hals och ansiktet är täckt av stora fjäll istället för små. Den Argentinska svartvita tejun sägs vara en av dom mest intelligenta reptilerna. Den är allätare där största delen av kosten består av frukt.

Den ska inte blandas ihop med den svartvita Colombianska tejun, Tupinambis teguixin, som har ett likartande utseende. Denna art är mindre och har ett riktigt hett temperament.

Utseende och beteende


(Ung T.merianae, Bild: Alexandra Löwendahl)
Tejun har kluven tunga, är robust byggd med kraftiga klor och lång svans. Halsen är förhållandevis kort och kroppen täcks av små skimrande svarta och vita fjäll. Nykläckta ödlor är gröna till färgen men det bleknar efter några ömsningar.

Tejun är generellt sett marklevande men är känd att kunna klättra för att få tag i fågelbon och honung. Med dess kraftiga framben gräver den tunnlar och kan spendera långa stunder under jord. Den är även en god simmare.

Den Argentinska svartvita tejun kan precis som många andra ödlor släppa svansen ifall den känner sig hotad. Vuxna individer är generellt sett lugna och lätthanterliga. Unga djur tenderar till att vara mer nervösa och flyr gärna.

Hanarna blir ofta runt 120 cm medan honorna stannar runt metern. Dock kan dom växa upp emot 150 cm.

Temperament

Vuxna individer är generellt sett lugna och lätthanterliga. Unga djur tenderar till att vara mer nervösa och flyr gärna. Den Argentinska svartvita tejun har en stark matrespons. Det finns en risk att ödlan kastar sig mot sin ägare (eller glaset om det är i vägen) så fort denne kommer in i rummet om den lär sig att associera människor med mat. Ifall detta inträffar finns det lika knep som går ut på att lära ödlan att ägaren inte har något med maten att göra.

En metod är att placera maten i en låda och flytta ödlan till lådan för utfodring. Då kommer den börja associera lådan med mat istället. Detta medför dock en ökad stress. En annan metod är att ställa in maten i terrariumet när ödlan sover så den inte ser ägaren tillsammans med maten.

Dvalning

Den Argentinska svart vita tejun kommer från ett tempererat klimat vilket medför att den gräver ner sig och dvalar under vintern. En dvalninsperiod kan pågå i upp till sex månader. Inför en dvalningsperiod bör man korta ner dagen successivt samtidigt som man minskar matmängden. Ödlan ska inte utfodras på åtminstone två veckor innan dvalningen så att ingen mat finns kvar i systemet. Dvala tejun på en temperatur mellan 13-18 °C. Se till att det finns gott om underlag så ödlan kan gräva ner sig helt och hållet. Se även till att underlaget är fuktigt så att ödlan inte torkar ut.
Ifall tejun inte är vid god hälsa bör den inte dvalas.

Terrarium

Det minsta tillåtna måttet för en adult Argentinsk svartvit teju är en bottenyta på 3 m² och 1 meter höjd. Men detta är aktiva ödlor som kräver stora ytor. Jag skulle rekommendera minst 4 m² men gärna större.

Inredning

Botten ska täckas med ett tjockt lager grävbart material, t ex en sand/jordblandning. Det är viktigt att ödlan kan gräva ner sig helt och hållet.

Tejun ska alltid ha tillgång till färskt vatten i en mängd så den kan blötlägga sig. Den bör ha minst två gömställen, en på den varma sidan och en på den kalla. Tjocka grenar, korkbitar och stenar kan användas som inredning.

Eftersom denna ödlan älskar att gräva är det svårt för levande växter att vara i fred. Det kan fungera med större träd i stabila krukor som t.ex. yuccapalm eller dracaenasläktet. Att hänga växter på väggen eller i taket är en annan variant för att hålla växterna i liv.

Klimat

Temperaturen ska vara 21°C på den kalla sidan och 30°C på den varma. Solplatsen ska ligga runt 40-43°C. Luftfuktigheten ska ligga runt 60-80%.

Belysning

Ljuset är viktigt för ödlornas välbefinnande och påverkar hur dom uppfattar omgivningen. Ett billigt och enkelt sätt att lysa upp terrariumet är att använda vanliga daglysrör. Rören bör ligga på 6 500 kelvin eftersom det är nära solens så kallade färgtemperatur. Daglysrören kan användas tills dess att dom inte lyser längre.

Det är livsviktigt att tejuödlan får tillgång till till både UVA och UVB ljus. Enklaste sättet är att använda en kombinerad uv/värmelampa istället för vanliga uv-lysrör. Den är menad att användas till solplatsen och ser ut som en stor glödlampa. Lampan skruvas fast i en speciell reflektor eller lamphållare som t ex Exo-terras Glow Light eller Wire Light och hängs inuti terrariumet eller placeras ovanpå taket ifall det är nättak.

Denna lampa räcker som enda uv-källa. Eftersom den Argentinska svartvita tejun blir så stor så kommer det behövas två uv/värmelampor bredvid varandra för att täcka dess kropp.

Dom bästa uv/värmelamporna är Megaray och Powersun (Zoo Med) men dom kan vara svåra att få tag på och kan behöva beställas. Ett vanligare märke är Solar Glo (Exo terra) men den har varierande kvalité. Tänk på att ödlan inte får vara för nära lampan. Fabrikaten har olika säkerhetsavstånd, läs noga på förpackningen innan du placerar lampan i terrariumet.

Lampan bör bytas ut två gånger per år även fast lampan fortfarande lyser. Uv-ljuset avtar och försvinner snabbare än det synliga ljuset.

Lamporna finns i olika styrkor och det är fullt möjligt att värma upp ett stort terrarium med dessa. Skulle det ändå vara för kallt ska dessa kombineras ihop med värmelampor. Värmelampornas enda syfte är att ge ifrån sig just värme, vanliga glödlampor eller halogenlampor fungerar bra.

Föda

Den Argentinska svartvita tejun är allätare och äter bland annat gnagare, fåglar, insekter, sniglar, fisk, reptiler, amfibier, ägg, frukt och grönt. I naturen äter den ca 67% frukt/grönt, 20% ryggradsdjur och 13% ryggradslösa djur. Ungarna är köttätare och lever nästan uteslutande på insekter. Unga djur utfodras dagligen medan vuxna individer kan få varannan dag eller några gånger i veckan. All mat som inte är hela foderdjur (ryggradsdjur) ska kalkas. Använd multivitamintilskott en gång i veckan.

Foderdjur

Gnagare, kyckling och olika insekter som t ex kackerlackor, syrsor, gräshoppor och zophobas är en bra grund. Fisk, reptiler, snäckor och andra smådjur kan också ges. Kokt ägg kan ingå i menyn lite då och då men inte ofta. Ge inte mat som är större än ödlans huvud.

Frukt och grönt

Den Argentinska svartvita tejun har inte funnits som husdjur särskilt länge och det finns fortfarande frågetecken angående vad den äter i det vilda och hur man ska återskapa en bra diet. Dom verkar i alla fall föredra frukt och då i synnerhet söt mjuk frukt som t ex papaya, vindrovor och melon. Jag har här försökt sammanställa en lista över frukt och grönt som passar som foder. Jag vill dock varna för denna inte är baserad på vetenskapliga studier eftersom det inte finns någon för arten. Denna är baserad på vad andra frukt- och grönsaksätande ödlor äter samt personliga åsikter.

Kan ges ofta: Melon (förutom vattenmelon), mango, papaya, körsbär, blåbär, hallon, björnbär, fikon, kiwi, endive, escarolesallad, romansallad, machésallad, ruccolasallad, senapsblad, haricots verts, squash, pumpa, palsternacka, sparris, blekselleri, hibiskus, rosor.
Kan ges ibland: Banan, äpple, päron vindruvor, persika, vattenmelon, jordgubbar, tomat, morot, savoykål, vitkål, grönkål, alfalfa, basilika, selleri, koriander, kålrabbi, radicchiosallad, rädisa, paprika, kålrot, broccoli, salladskål, majs, persilja, ärtor, honung.

Könsbestämning

Hanarna är större och mer kraftigt byggda än honorna. Hanarna har dessutom mycket framträdande kindpåsar samt två knölar under kloaken. Det går vanligtvis att könsbestämma ödlorna när dom nått ett års ålder.

(Bild: Alexandra Löwendahl)

(Bild: Alexandra Löwendahl)

Avel

Parning sker straxt efter att dom vaknat upp efter dvalning och kan äga rum under flera veckor. Den Argentinska svartvita tejun är en av dom få reptiler som bygger bo. Honan kommer att gräva två kammare, en för äggen och en för sig själv där hon ligger och vaktar.

3-7 dagar efter att boet är klart lägger honan sina ägg, det kan bli allt mellan 10 och 70 stycken. Äggen kläcks sedan efter 45-60 dagar.

När honan väl lagt sina ägg brukar hon bli mycket aggressiv. Det är rekommenderat att låta henne bo ensam under hela kommande säsong.
Skötselråd skrivet av: Alexandra Löwendahl
Senast uppdaterad: 2011-08-03 13:09
Skötselrådet har visats: 30369 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 66 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till