Skötsel Vipergecko

Vipergecko

Teratolepis fasciata
Vetenskapligt namn: Teratolepis fasciata
Svenskt namn: Vipergecko
Familj: Gekkonidae
Släkte: Teratolepis
Livslängd: -
Ursprung: Pakistan, Afghanistan
Fullvuxen storlek: 8-9cm
Föda: Köttätare
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande

Allmänt

Denna arten har tyvärr bytt namn till Hemidactylus imbricatus, men jag behåller det här namnet då det är mest igenkänt av andra.

Vipergeckon är en ganska liten markevande ökengecko som ursprungligen kommer från Pakistan, Afghanistan och där i kring.

I Sverige är dom inte jättevanliga men går att få tag på utan större problem. Priset brukar ligga på 400-600kr beroende på storlek/ålder.

Vipergecko är en mycket trevlig ödla som inte är särskilt lättstressad och som ganska lätt kan hanteras för den mer vana. De är väldigt aktiva dagtid, har en väldigt fin teckning samt brukar sällan tacka nej till mat då dom äter med stor aptit. En bra kombination för en liten tuff gecko!

Utseende och beteende


(Foto: Christoffer Lundholm)

Dom har ljus- och mörkbruna ränder som går längs med ryggen och med ljusare fläckar ganska regelbundet utplacerade på ryggen, som tillsammans bildar ett "rutmönster". Magen är vit. Färgen/nyansen på ödlan kan variera med stora kontraster i färgerna till mer "jämn" färg.
Svansen är ganska knubbig med stora fjäll.
T. fasciata har inte några ögonlock utan sover med "öppna" ögon.
Den blir 8-9 cm lång och blir normalt könsmogen när den är 8 månader gammal, ska man avla på dom är det bra om främst honorna är året gamla eftersom att äggproducering kräver endel.

Att tänka på är att denna ödla kan klättra på glas (väldigt dåligt), men de kan ta sig upp på lampor tex. Så terrariumet måste vara täckt upptill!

Terrarium

Denna gecko är nattaktiv så UV-ljus är inte nödvändigt.
De lever i öken så dagtid ska det vara ganska varmt, en varm lampa i ena änden av terrariumet är bra. Nattetid är rumstemperatur lagom (20-22 grader). Vipergeckos är nattaktiva men dom brukar vara aktiva väldigt mycket dagtid också.

Som bottensubstrat är sand bäst (finkorning), gömställen kan man bygga upp med sten/bark eller liknande. De gräver inte men det är endå viktigt att inredningen är stabil givetvis.

Jag sprayar varje kväll i terrariumet för att efterlikna daggen som lägger sig på kvällen i det vilda, då kan de dricka och därför behövs ingen vattenskål.

Föda

Vipergeckos är köttätare; kackelackor, mjölmask, syrsor mm är bra foder.

Könsbestämning

Nedan visas bilder för att kunna könsbestämma vipergeckos. Man ser tydligt två bulor vid svansroten på hanar.

Hane

(Foto: Christoffer Lundholm)
Hona

(Foto: Christoffer Lundholm)

Avel


(Foto: Christoffer Lundholm)

De lägger upp till 8 kullar med oftast 2 ägg/kull, men jag har fått 4 ägg en gång! Det var första äggen från en hona, o det blir ofta "sneskott" första kullen.
Honan gräver ner äggen så en hög med sand avslöjar vart äggen är. Äggen ska läggas torrt men luften ska vara fuktig. 26 grader är lagom men både högre och lägre temperatur funkar, de är väldigt tåliga! Beroende på temperaturen går det kortare/längre tid tills äggen kläcks (omkring 60-80 dagar).

Skötselråd skrivet av: Christoffer Lundholm
Senast uppdaterad: 2011-10-25 20:50
Skötselrådet har visats: 14432 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 5 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till