Skötsel Strophurus intermedius

Strophurus intermedius

Strophurus intermedius
Vetenskapligt namn: Strophurus intermedius
Svenskt namn: -
Familj: Gekkonidae
Släkte: Strophurus
Livslängd: 6-8 år (finns äldre exemplar)
Ursprung: Australien
Fullvuxen storlek: ca 6 cm
Föda: Köttätare
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Trädlevande

Allmänt


(Foto: Anna Schlumpf)

Släktet Strophurus är uppdelat i två grupper uppdelade efter habitat. Den ena gruppen består av de mer marklevande geckosarna, medan den andra består av de mer trädlevande.
I den trädlevande gruppen finns det 16 arter, från den minsta Strophurus taeniatus (~44 mm) till den största S.ciliaris (~90 mm).

Strophurus intermedius är uppdelad i två underarter, S.intermedius intermedius och S.intermedius burelli.

Utseende och beteende


(Foto: Anna Schlumpf)

Strophurus intermedius är en liten geckoart som blir runt 5-7 cm i längd och väger mellan 5-7 g som fullvuxen. De är silvergråa slanka geckos med linjer av taggar längs ovansidan av svansen. Det finns mörkare och ljusare exemplar men alla är silvergråa. Kroppen är täckt med linjer i ett mjukt svart zick-zack mönster samt svarta fläckar. Undersidan av geckon är något ljusare än ovansidan.

S.intermedius har vackert brunröda ögon medan insidan av munnen är mörkt blå, nästan lilaaktig, i färg.

Utseendemässigt är juvenilerna väldigt lika de vuxna. Juvenilerna har mindre mönster och är oftast mörkare än de vuxna inom denna art.

Det är en väldigt nyfiken geckoart som ofta iakttar en genom terrariet och är snabbt framme när det nalkas mat.

Blir geckon stressad eller känner sig hotad kan den utsöndra ett kladdigt sekret från körtlar vid svansen. Den kan även släppa sin svans som försvar, men gör det sällan. Att släppa svansen används som en sista lösning och kan ske vid långvarig stress. Känner den sig hotad eller stressad så kan den anfalla med vidöppen mun och ge ifrån sig nästan som ett skällande ljud.

Terrarium

S.intermedius är först och främst trädlevande, men de rör sig en hel del längs med marken, då oftast för att förflytta sig mellan träd och buskar eller för att jaga. De är väldigt aktiva ödlor och utnyttjar utrymmet i terrariet väldigt bra. S.intermedius kan hållas i par, trio eller upp till flera honor. Ett par kan hållas i ett 30 x 30 x 45 (BxDxH) terrarium utan problem. Om terrariet är för stort kan det bli svårt för geckon att hitta mat, och insekterna hinner oftast bli av med det påpudrade kalk/vitaminpulvret. Klättergrenar placeras med fördel i olika riktningar i terrariet. Geckon föredrar grenar som är lite smalare som de kan greppa runt, ett bra mått kan vara ödlans bredd (inte längd) för att hitta bra grenar. De har väldigt bra klätterförmåga och kan klättra på glas.

De ligger ofta framme fullt synligt i terrariet, men några gömställen är alltid bra att ha.

Sand fungerar bra som ett bottensubstrat, men då de inte är på marken allt för ofta är det inte jätteviktigt med vilket substrat man väljer att ha där.

En sommartemperatur på 28-30C och vintertemperatur på 15-20oC är fullt acceptabelt. Juveniler bör ha sommartemperatur året om.

Den här arten kräver UVB-ljus.

Luftfuktigheten bör ligga på runt 60-70%.

Föda

Alla arter inom Strophurus accepterar alla små insekter och är oftast väldigt matglada. I fångenskap kan alla arter matas med syrsor, kackerlackor, malar, flugor och vaxmottlarver.

Vuxna geckos bör matas var 4-7 dag under sommarperioden och var 6-10 dag under vintern. Under vinterperioderna händer det att de inte accepterar mat under korta perioder.

Juveniler kan matas med små syrsor, kackerlackor m.m. och bör matas var annan till var fjärde dag, vilket bör göras hela året.

Foderinsekterna ska inte vara mer än ca halva storleken på huvudet hos geckon, även om de kan äta större byten utan allt för stora problem.

Könsbestämning

Att könsbestämma sin Strophurus är inte svårt. Hanarna får stora hemipenisbulor vilket saknas hos honorna. Honorna är platta i profil där hanarna har sina hemipeniskulor. Hanarna har även ”sporrar” vid kloaken precis vid toppen av hemipeniskulorna, som består av taggar som är 2-3 gånger större än de normala fjällen. Sporrarna kan finnas hos honor, men blir då inte lika stora och utmärkande.

Juveniler kan könsbestämmas när de har nått ungefär halva storleken av en vuxen Strophurus.

Avel

S.intermedius har en parningssäsong mellan september och januari. Hanen uppvaktar honan genom att slicka och sen bita tag runt axlar och nacken på honan. Honan och hanen behöver inte separeras för att parning ska ske senare, utan de kan hållas tillsammans året om. Har man sänkt temperaturen i terrariet så kommer parning att ske efter ungefär 5 veckor från det att temperaturen gått över 25OC. Om honan bär på ägg kommer hon att bli lite kraftigare runt magen, hon lägger oftast 2 ägg.

Honorna kan lägga äggen i en behållare fylld med fuktigt substrat. Substratet bör vara mellan 5-10 cm djupt och honan lägger oftast äggen längst ner. Eftersom äggen är kladdiga då de läggs så kan det fastna substrat på dem men detta behövs inte tas bort. Finns det ingen behållare att lägga äggen i så kommer honan att lägga äggen på ett ställe med fuktigt substrat.

Hur man vill inkubera äggen är en smaksak, men äggen kan exempelvis inkuberas i lika delar vatten och perlite, alltså 100 gram vatten och 100 gram perlite.

Äggen går att inkubera i rumstemperatur, men då kommer inkuberingstiden att öka. Det bästa är att inkubera äggen i en temperatur på 27-30C, då kläcks äggen efter ca 40-50 dagar hos denna art. Äggen kommer att öka kraftigt i storlek under inkuberingstiden.

Efter 12-18 månader når oftast juvenilerna tillräcklig storlek för att paras, men de är inte fullt utvecklade förrän runt 2 år.

Juvenilerna kan hållas i små lådor med gömställen på marknivå och grenar för att kunna klättra. Substrat behövs inte till juvenilerna, men att ha papper som botten är bra för att se så att de bajsar som de ska och det blir lätt att rengöra. Allt eftersom juvenilen blir större kommer den börja klättra mer och mer.

Skötselråd skrivet av: Anna Schlumpf
Senast uppdaterad: 2013-08-18 17:55
Skötselrådet har visats: 7215 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 2 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till