Skötsel Paroedura picta

Paroedura picta

Paroedura picta
Vetenskapligt namn: Paroedura picta
Svenskt namn: -
Familj: Gekkonidae (Geckoödlor)
Släkte: Paroedura
Livslängd: 5 år
Ursprung: Madagaskar
Fullvuxen storlek: 10-13 cm
Föda: Insekter
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Skogsmark, ofta gränsande till stränder

Allmänt

Paroedura picta är en marklevande geckoödla från Madagaskar något dess engelska namn "Madagascar ground gecko" tydligt indikerar.
Arten är liten och snabb jämfört med dess större marklevande släktingar.
Den är endemisk för Madagaskar och där finns den utspridd över öns västra, östra och södra delar. Arten beskrevs 1854 av Wilhelm Carl Hartwig Peters.
Det finns inga listade underarter.

Utseende och beteende


Utöver dess engelska namn “Madagascar ground gecko” så brukar arten även kallas för “Ocelot gecko” samt “Big headed gecko”. Detta på grund av dess stora huvud jämfört med dess kropp. Den har stora ögon och saknar ögonlock. För att hålla ögonen rena så använder ödlan dess tunga för att slicka bort eventuellt skräp, samt att hålla ögat fuktigt. Paroedura picta gillar att ligga gömd, intryckt i trånga utrymmen under dagen och att springa runt i terrariet under natten och är därför inget för den som vill observera sina djur på dagen. Den är skyggare och blir inte lika lätt handvan som leopardgeckon, utan springer mer än gärna ifrån handen i sin höga fart utan att alltid veta vart den är på väg. Var därför försiktigt när du flyttar en ödla då de kan springa ur händerna och hamna på golvet om du håller i dem. Teckningen på denna art brukar som juvenil ha en vit undersida med tre vertikala streck på vardera sida av kroppen och en tunn bandad svans. Dessa mönster är åt det beiga hållet i färgen. Basfärgen är mjölkchokladbrun. Som adult är teckningen ungefär densamma men ödlans mönster blir tunnare och ödlan blir därför till större del brun. I Sverige är det två vanligaste färgteckningarna normalfärgad och stripad. Skillnaden med stripad mot normalfärgad är att det löper en bred beige linje från svanstoppen till nacken hos den stripade varianten.

Terrarium

Ett terrarium för ett vuxet exemplar bör minst vara 45x45x45 och för grupphållning på 2-3 individer behövs minst 70x45x45. (läs igenom L80, riktlinjer för terrariekrav). Tänk på att enbart ha en hane per terrarie.

Till bottensubstrat kan man gärna göra halva terrariebotten täckt med jord/bark och andra halvan sand.

Du bör spraya terrariet minst 2 gånger i veckan och så småningom så kommer dina ödlor lära säg att ljudet av sprayflaskans innebär att man kan slicka vatten från glasrutorna. Trots detta bör en skål med färskt dricksvatten alltid finnas tillhands.

Du ska ha minst ett varmt gömställe och en fuktig plats, se gärna till att det finns flera om du har mer än en gecko. Som fuktig plats kan man skapa en fuktlåda genom att antingen ta en godisburk och skära ut ett lämpligt hål. Vill man att det ska se estetiskt ut går det att köpa diverse plastgrottor och sedan lägga något fuktigt material exempelvis en disktrasa, mossa eller vermeculit.

Ödlan uppskattar trädgrenar, korkbark eller stenar att klättra på. Du kan även stoppa in torkade löv så att den har mycket att gömma sig bland på marken.

Temperaturen i terrariet bör ligga på runt 26-29 grader samt en varmare grotta under en solplats på 30-32 grader och ett kallare krypin på 23-25 grader. Med andra ord är det viktigt att man får till en temperaturgradient så att ödlan själv kan anpassa sig och förflytta sig till den temperatur den vill.

Dessa ödlor är nattaktiva och kräver därför inte UVB-ljus. Man kan förslagsvis använda fullspektrumljus för att skapa ett någorlunda naturligt ljus för ödlan.

Föda

Juveniler skall gärna matas varje dag med små syrsor eller andra insekter. Adulta kan matas varannan dag. Kalk gärna foderdjuren vid varje matning och vid var tredje matning pudra även på vitaminpulver. Syrsor, dubiakackerlackor eller små gräshoppor fungerar som ett bra basfoder. Även mjölmask fungerar, men inte för ofta då dem är väldigt feta och inte innehåller så mycket näring.

Könsbestämning

Hanarna har två tydliga bulor precis vid svansroten, medans honornas saknar dessa. Hanar är ofta längre och grövre i utseendet (bredare huvud). Man kan könsbestämma denna art så tidigt som 2-3 månader efter kläckning och ödlan blir könsmogen vid 7 månaders ålder.

Avel

Detta är extremt produktiva ödlor och får många kullar alla tider på året. Hittar man ägg i terrariet så kan man lägga äggen i en äggkläckare som håller 26-29 grader Celsius och då kläcks dem efter ungefär 60 dagar. Annars kan man låta äggen ligga kvar i terrariet men täck då över dem med exempelvis undre delen av en pizzasalladsburk och fukta sanden de ligger på några gånger i veckan. Glöm inte göra lufthål för att syresätta luften inuti burken. Anledningen till detta är för att ödlorna inte ska råka trampa sönder äggen.

Skötselråd skrivet av: anton gard
Senast uppdaterad: 2015-01-26 09:16
Skötselrådet har visats: 12354 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 19 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till