Skötsel Australiensk tjocksvansgecko

Australiensk tjocksvansgecko

Nephrurus milii
Vetenskapligt namn: Nephrurus milii
Svenskt namn: Australiensk tjocksvansgecko
Familj: Gekkonidae
Släkte: Nephrurus
Livslängd: 10 år
Ursprung: Australien
Fullvuxen storlek: 8-10cm
Föda: Köttätare
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande

Allmänt

Det har rådit delade meningar om ifall miliin ska ligga i familjen Nephrurus eller Underwoodisaurus men nu på senare tid så benämns den som Nephrurus milii.

Utseende och beteende


Det finns två olika lokaliteter utav denna art, den sydliga och den östra.
Den sydliga är mörkt brun till färgen med band utav vita till gula fläckar medans den östra är mer röd/brun och har ej prickarna i band utan mer utspritt på kroppen. Runt halsen finns vanligtvis en sammanslagning av dessa fläckar som liknar ett halsband. Honorna är vanligen lite större än hanarna hos denna art. Dem blir runt 10cm från nos till kloak, Vikten varierar beroende på storleken på djuret, Men en vuxen individ bör väga mellan 20-30gram.

Som många andra geckos kan N. milii släppa sin svans, så man ska aldrig ta geckon i svansen. Om den tappar sin svans kommer en ny växa ut, den har dock inte lika fina mönster som svansen geckon föds med.

Terrarium

Ett par eller trio utav milii behöver inget stort terrarium. Ett par eller trio kan man hålla i ett terrarium som är 60x30x30 cm (lxbxh). Botten täcks med ett par cm av finkornig sand/torvblandning, Minst 1 gömställe mer än individer och sprid ut gömställena så dem finns på både den varma samt kalla delen utav terrariumet. Temperaturen bör hållas från 20°C på natten till 32°C på dagen i den varma delen och runt 26-28 i den svala delen utav terrariumet. Det råder delade meningar om ifall dem föredrar att dricka ifrån en flat skål eller slicka på inredningen vid sprayandet utav terrariumet, själv så har jag alltid en skål ståendes men har ej sett dem dricka ifrån den utan den. Spraya ena sidan utav terrariumet 2-3ggr veckan.

Föda

Huvudsaklig föda bör bestå utav syrsor alt kackerlacks nympher men man bör även variera kosten och ge dem mjölmask samt vaxmott vid ungefär vart femte matningstillfälle. Man bör ej mata dem med föda som är större än 3/4 utav huvudet som med dem flesta geckos då förstora byten kan orsaka kvävning. Man bör även ej slänga ned för mycket bytesdjur samtidigt då det kan orsaka stress. Ett ungt djur bör ha ett par syrsor varje dag medans ett vuxet djur bör matas omkring 3ggr/vecka, födan bör kalkas minst 1/3 utfodringar till 3/3 utfodringar för gravida honor.

Könsbestämning

Att könsbestämma vuxna geckos är inte speciellt svårt. Hanarna har väldigt synliga hemipenisbulor medans honorna saknar dessa. Hanarna har oftast mycket tjockare kropp än honorna. Att könsbestämma unga geckos är däremot väldigt svårt.

Avel

För att få milii att bli parningsvilliga så brukar det oftast krävas en dvalning på runt 2 månader där man sänker temperaturen ned till runt 10-15grader men även rumstemperatur fungerar vid problem med att få ned temperaturen. Man bör dvala dem åtskillda för att sättas tillsammans ett par veckor efter att man återigen kommit upp till fulltemp. Dem lägger 2ägg med 3-5veckors mellanrum mellan äggparen, äggen läggs sedan i vermiculit eller önskat substrat i en kläckare där dem förvaras i 26-29grader och kläcks efter 50-70dagar.
Skötselråd skrivet av: Henrik Högberg
Senast uppdaterad: 2011-08-03 13:07
Skötselrådet har visats: 12131 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 9 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till