Skötsel Mniarogekko chahoua

Mniarogekko chahoua

Mniarogekko chahoua
Vetenskapligt namn: Mniarogekko chahoua
Svenskt namn: -
Familj: Gekkonidae
Släkte: Mniarogekko
Livslängd: Ca 15 år
Ursprung: Nya kaledonien
Fullvuxen storlek: Ca 25 cm
Föda: Allätare
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Trädlevande

Allmänt

Mniarogekko chahoua, tidigare känd som Rhacodactylus chahoua, är en relativt ovanligt geckoart i Sverige just nu men den börjar bli mer och mer förekommande.
Den kommer, liksom ögonfransgeckon (Correlophus ciliatus), från Nya Kaledonien och är även väldigt lik ögonfransgeckon i beteende och skötsel. Chahouan är något större och går i gröna och bruna färger, vilket kan variera från individ till individ.
En chahoua är perfekt för dig som inte tidigare har haft en reptil eller som vill ha en enklare ödla. I Sverige finns ännu inget populärnamn till dessa men de kallas ibland för mossgecko eller helt enkelt chahoua.

Utseende och beteende


Foto: Henriette Heckscher

Som tidigare skrivet så varierar ödlans färg mellan brunt, grönt och ibland även rött. Färgen kan likna bark och mossa och kallas därför i vissa engelskspråkiga länder för "Mossy prehensile-tailed gecko". Vissa chahouas kan även ha vita band över teckningen på kroppen. Chahouan blir runt 25 cm och är ganska kraftigt byggd med mycket skinn. Vikten brukar ligga runt 45-75 gram. Ödlan kan vid rädsla eller stress tappa svansen men den växer ut igen och ser mer eller mindre likadan ut som innan. Svansen kan också "dra ihop" sig till en spiral, precis som kameleontens svans.

Det finns inga speciella morpher på Mniarogekko chahoua.

Geckons färgintensitet varierar och de blir så kallad "fired up" och "fired down". När den sover och inte är aktiv blir den ljusare i färgen. När den är vaken, ska äta, jaga, eller para sig så får den en klar och tydlig färg som visar hur dess färgteckning ser ut. Geckons tår har häftlameller vilket gör att den kan klättra på hala ytor som väggar och glas. De har inga ögonlock utan ögonen fälls in något djupare för att skyddas när de sover.


Lokaliteter

Mniarogekko chahoua kan hittas på två olika ställen - Grand Terre, som är Nya Kaledoniens huvudö och på Îls des Pins (Isle of Pines) som är en ö längre söderut. Det går oftast inte att säga vilken ödla som är från vilket ställe enbart baserat på utseendet, som man kan göra med t.ex. Rhacodactylus leachianus.

När man först tog in chahour i fångenskap så tog man endast in par från Grand Terre och avlade på. Inaveln som skapats på grund utav detta gör att det finns vissa skillnader på våra djur i fångenskap och vilda, exempelvis i storlek och färg. Idag är de flesta chahourna i fångenskap en blandning mellan lokaliteterna.

Terrarium

Chahouan är en trädlevande gecko som gillar att hoppa runt och därför bör man ha ett terrarium med bra höjd. Ett Exo Terra 50x50x60 (LxBxH) fungerar fint som minsta mått för en fullvuxen gecko. Ej fullvuxna individer kan hållas i mindre anpassade terrarium. Chahouan fungerar exakt likadant som den populära ögonfransgeckon och vill ha likadan inredning som denna - mycket växter, grenar och lianer uppskattas där de kan gömma sig och vila.

Chahouans terrarium bör sprayas 1-2 gånger om dagen för att hålla luftfuktigheten uppe (låt det torka ut ordentligt mellan sprayningarna). Rekommenderad luftfuktighet är 55-70%. Den behöver ingen speciell värme eller speciellt ljus - normaltemperatur i hemmet fungerar bra. Har man kallt hemma kan man tillföra en extralampa som avger lite värme. Temperaturen får inte överstiga 28 grader, då kan geckon bli överhettad och i värsta fall dö.
Eftersom geckon är nattaktiv behövs heller inget UV-ljus. I naturen gömmer sig geckon under blad och växter och får därför mycket lite UV-ljus från solen så detta behövs inte tillföras i terrariet. Vissa föredrar att ändå tillföra UV-ljus, så det är mer en smaksak vad man själv tycker.
Däremot är det viktigt att ha något ljus som reglerar dygnsrytmen hos djuret. Sätt gärna lampan kopplad till en timer som sätts igång och stängs av samma tid varje dag så djuret får en bra dygnsrytm. Under vinterhalvåret kan man minska antalet ljustimmar något för att sedan öka med någon timme under sommarhalvåret igen.

Chahouan kan leva i grupp med flera honor, eller en hona och en hane. Detta är individuellt beroende på hur stressade individerna blir av varandra. Hanar bör aldrig hållas tillsammans då de är mycket aggresviva mot andra hanar. Ett bråk mellan två hanar kan sluta med allvarliga skador eller döden för den ena. Innan du väljer att sätta ihop en hona och en hane i samma terrarium så gäller det att ha god kunskap om hur avel går till, både under avelsperioden och efteråt, eftersom hanen med all säkerhet kommer att para honan.

Föda


Foto: Henriette Heckscher

I naturen äter chahouan olika slags frukter och insekter, dock inga citrusfrukter. Lättast är att använda “Crested Gecko Diet” (CGD), vilket är i pulverform som blandas med vatten. Detta ger en milkshake-aktig konsistens som innehåller frukt, vitaminer och allt din gecko behöver. Det går att låta geckon leva på det hela livet men man bör även variera geckons kost med syrsor, dubia, mjölmask m.m. för att hålla igång jaktinstinkten hos ödlorna (mjölmask inehåller mycket kitin och kan vara svårsmält för små ödlor). De kan även äta döda små pinkisar (musungar) ibland.
Det går även bra att göra egna blandningar av frukter, exempelvis banan och papaya (ej citrusfrukter då de har svårt att smälta ner vissa ämnen). Om man matar med insekter ska man också tänka på att insekterna inte heller ska ha varit i kontakt eller matats med citrus innan de ges till geckon. Insekter och CGD kan med fördel ibland pudras/blandas med vitamin- och kalktillskott.
Mata helst ödlan på kvällen när det ska släckas då det är vid denna tid de börjar vakna till liv eftersom de är nattaktiva. Då får de hela natten på sig att äta ifred. Ger man dem mat på dagen är risken att maten torkar ut och bakterier börjar gro i maten.
När man matar med CGD ska denna bytas ut senast varannan dag.

Könsbestämning

Könsbestämning sker lättast på vuxna djur genom att titta nära kloaken. Hanar har synliga hemipenisbulor medans honor saknar dessa. Hanar har också synliga porer på insidan av låren, vilket honorna inte har. Dessa porer är inte fullt utvecklade vid födsel utan det kan ta flera månader innan man kan säkerställa könet på detta sätt.

Avel

Vid avel ska honan väga minst 45 gram. Det är viktigt att honan och hanen är i bra skick och att honan har bra med kalciumreserver. Detta kan man undersöka genom att försiktigt öppna geckons mun och titta på kalciumsäckarna som sitter i gommen.
Från parning tar det ca 30-35 dagar innan honan lägger äggen. Som de flesta andra geckos så får även chahouan 2 ägg åt gången, vanligtvis i tre omgångar per år. Honan kan även behålla spermier i kroppen och kan lägga befruktade ägg flera månader efter parningstillfället.

Innan det är dags för honan att lägga sina ägg är det viktigt att hon har en fuktig låda att lägga dom i. Där gräver hon runt och bäddar sedan ner dom. När man ser att hon lagt sina ägg tar man försiktigt ut dom och lägger dom i äggkläckningsmaskinen.
Äggen inkuberas i 22-26 grader och tar 60-100 dagar att kläckas beroende på temperaturen. Lägre temperatur ger längre inkuberingstid.

Skötselråd skrivet av: Henriette
Senast uppdaterad: 2014-05-22 12:47
Skötselrådet har visats: 11298 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 34 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till