Skötsel Jungfrugecko

Jungfrugecko

Lepidodactylus lugubris
Vetenskapligt namn: Lepidodactylus lugubris
Svenskt namn: Jungfrugecko
Familj: Gekkonidae
Släkte: Lepidodactylus
Livslängd: cirka 5 år
Ursprung: Områden runt Indiska oceanen och Stilla havet
Fullvuxen storlek: cirka 10 cm
Föda: Allätare
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Trädlevande

Allmänt

Detta är en speciell liten gecko som det endast finns honor utav eftersom de är partenogena och förökar sig genom jungfrufödsel. (Enligt vissa så kan det hända att det kläcks fram en hane men detta skall vara väldigt sällsynt). Man tror att detta är ett genetiskt fel som uppstod när två skilda arter parade sig.

Arten beskrevs första gången 1836 av Duméril och Bibron.

Jungfrugeckon finns i kustnära områden i Indiska oceanen och Stilla havet. De har även införts i västra Mexiko, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Galapagos (Ecuador), Colombia, Chile, Hawaii (USA) och Seychellerna.

Utseende och beteende


Jungfrugeckon varierar i färgen från gräddvit till mörkbrun med mörkt, nästintill svart mönster, samtidigt som de skiftar lite i färgen beroende på vilken temperatur man har i terrariet. Det finns även olika populationer som skiljer sig lite i mönstret.

Eftersom ödlan är nattaktiv händer det inte så mycket på dagarna, men på natten far de runt i terrariet och har man flera pratar de med varandra genom små klickljud. Klickljuden sker speciellt om det är bråk mellan två vuxna eller när de små vill visa de större att de inte är mat.

Har man flera ihop brukar en av de största inta någon slags roll som alfahona och denna roll kan det bli bråk om, men bråken är oftast kortvariga och inträffar inte speciellt ofta.

Jungfrugeckos är väldigt skygga små ödlor och springer snabbt iväg om de känner sig hotade, vilket gör att de inte är lämpliga för den som vill hantera sina ödlor.

Terrarium

Denna ödla är väldigt utspridd över världen; Hawaiiöarna, Central- och Sydamerika, Australien och Nya Zeeland är några ställen man hittat arten på. Man har hittat geckon i olika miljöer, till exempel på klippor nära havet, i träd och växter, men även i människoboningar, vilket tyder på att de är väldigt anpassningsbara.

Bra inredning utgörs av saker att gömma sig i och saker att klättra på såsom växter, grenar, bambu, lianer och korkbark. Eftersom de är små ödlor, äter de naturligtvis mycket små foderdjur. Ödlorna är även experter på att rymma, så ett bananflugstätt terrarium är att rekommendera.

Ljus

Eftersom det är en nattaktiv ödla behövs inget UVB-ljus, men man bör ha belysning så att man kan hålla normal dygnsrytm och ljuset bör vara så likt naturens ljus som möjligt (5000-6500 k).

Luftfuktighet

För att hålla luftfuktigheten uppe kan man inreda med levande växter som även kan funka bra som gömställen och något att klättra runt på. Självklart går det med plastväxter också, men det medför att man får spraya vatten lite oftare. Sprayar man en eller två gånger om dagen så att de får runt 70-80% luftfuktighet och sedan låter det sjunka till ca 60% under dagen, så trivs de riktigt bra.

Temperatur

Temperaturen bör ligga runt 23-29 grader. De klarar sig även i lite lägre temperaturer, men det är inget att rekommendera och de kommer då inte vara lika aktiva.

Föda

Små insekter som bananflugor, hoppstjärtar, gråsuggor, bönbaggar eller väldigt små syrsor är perfekt som mat till dessa ödlor. Har du endast vuxna individer i terrariet, funkar det även med mindre argentinska kackerlackor (Blaptica dubia). Jungfruödlorna skall ha tillgång till frukt. Det finns även ett foder i pulverform som man blandar med vatten som kallas för “crested gecko diet” som innehåller allt de behöver. Det är framtaget för ögonfransgeckos, men fungerar lika bra till jungfrugeckos. Det finns även andra liknande produkter att köpa som funkar bra att variera med. Mosad banan med lite vitaminpulver och kalk är också ett bra alternativ. Fruktpuré för barn är också något som kan ges, men se upp med tillsatt socker och diverse E-ämnen.

En liten vattenskål eller lämplig växt som samlar vatten bör man också ha. Ödlorna dricker ofta vattendroppar från glasrutorna eller blad, men en vattenskål eller växt som samlar vattnet bör ändå finnas. Diverse bromelior är bra växter för att samla vatten.

Avel

Detta är ju ett väldigt enkelt kapitel, eftersom man enbart behöver en ödla för att det ska bli ägg. Äggen läggs vanligtvis två åt gången (i vissa fall 3 eller 4) och de klistras oftast fast i något trångt utrymme. Det är mycket svårt att flytta äggen utan att förstöra dem, så enklast är att kläcka i terrariet. Kannibalism kan förekomma, men ska inte vara alltför vanligt, så man kan låta de nykläckta ungarna vara kvar i terrariet med vuxendjuren. Vill man vara helt säker kan man flytta de små till ett annat terrarium. Nykläckta ungar äter samma foder som vuxna, så länge foderdjuren är tillräckligt små.

Skötselråd skrivet av: Robert Eliassen
Senast uppdaterad: 2014-03-06 09:16
Skötselrådet har visats: 24872 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 188 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till