Skötsel Västlig smaragdödla

Västlig smaragdödla

Lacerta bilineata
Vetenskapligt namn: Lacerta bilineata
Svenskt namn: Västlig smaragdödla
Familj: Lacertidae (Egentliga ödlor)
Släkte: Lacerta
Livslängd: 15-20 år
Ursprung: Från Frankrike, norra Spanien och ner mot Italien
Fullvuxen storlek: Upp till 30 cm
Föda: Insekter
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Marklevande

Allmänt

Smaragdödlan, Lacerta bilineata är en aktiv ödla, som gärna ligger och solar sig om den inte jagar syrsor eller andra byten. En ödla som gärna drar blickarna till sig med sin vackra färg och snabba rörelse. Dess utbredningsområde består av framförallt Frankrike, Italien (inklusive Sicilien och Elba) samt norra Spanien. Några isolerade populationer förekommer även i västra Tyskland.

Smaragödlan beskrevs 1802 av den franska herpetologen François Marie Daudin som levde mellan 1776-1803.

Utseende och beteende


Lacerta bilineata blir ca 13 cm från nos till kloak, svansen är oftast dubbla kroppslängden. Det är en art med tydlig könsdimorfism, vilket betyder att hanen och honan skiljer sig i utseende. Hanen är mer robust med ett kort och brett huvud. En nästan homogen grön färg täcker dess kropp och svarta markeringar på ryggen kan förekomma. Hanens haka blir vackert blå på våren.

Honan är mer slank i sin kroppsform och har en grönbrun färg. Dock inte alls lika intensiv färg som hanarna. Honan kan också visa upp en blåaktig haka, men även där är den inte alls lika intensiv.

De är aktiva under större delen av dagen. Under förmiddagen brukar de gärna ligga och sola för att få upp temperaturen.

Terrarium


Utebur, Foto: Patrik Kuhlin

För att smaragdödlan ska trivas krävs ett välinrett terrarium. Det bör inredas med gott om växter (plast eller riktiga är en smaksak).
Grenar för att skapa “buskar och snår” samt stenar för att skapa klippformationer uppskattas även det. Trots att det är bra med mycket inredning så behövs även öppna ytor. En väl tilltagen vattenskål bör finnas och vatten ska bytas regelbundet.
Vad gäller temperaturer så behövs en solplats med upp mot 40 grader. Allmäntemperaturen i terrariet bör ligga mellan 23-28 grader med en nattsänkning ner till 18 grader. Dessa ödlor passar utmärkt i utomhusburar på sommaren. (Tänk på säkerheten och rovdjur om ni går i de tankarna). Jag har mina ute på sommaren i burar på 150*70*70 cm med finmaskigt rostfritt nät samt hänglås.

UVB är otroligt viktigt för dessa djur och den absolut bästa källan till detta är solen. Ger man dem detta så får man fram ett naturligt beteende hos individerna. Det går även att använda olika lampor som avger UVB, då gärna HID-lampor.

Ödlorna kan vara relativt skygga i början och man kan behöva smyga för att de inte ska gömma sig. Efter ett tag så brukar de vänja sig med att man kommer och kastar in foder m.m.

Föda

Smaragdödlan är en insektsätande ödla med stor aptit. Den äter i stort sett alla typer av insekter och kryp, exempelvis syrsor, olika kackerlackor, mjölmask och diverse man kan fånga på sommarängen.

Vissa verkar ha en omättlig aptit men med tanke på hur aktiva de är så kan man mata på rätt mycket.

Jag ger även mina mosade söta frukter som jag blandar ner kalk, D3 droppar och multivitaminer. Vilket de gladeligen lapar i sig. Banan, mango och jordgubbar/smultron har mina visat störst aptit för.

Könsbestämning

Som juvenila är det extremt svårt att visuellt könsbestämma denna art. Vid könsmognad så kommer skillnaderna fram och man kan då relativt lätt bestämma könet på dem baserat på kroppsform och färg.

Avel

Viktigast för en lyckad avel är att man ger ödlorna en vintervila eller s.k. brumering. För att åstadkomma detta sänker man temperaturen ner mot 5-10 grader och har det mörkt i cirka 12 veckor. Personligen sänker jag succesivt ner temperaturen och ljustimmarna under två veckor, har 12 veckor vintervila för att sedan efter vilan öka temperatur och ljustimmar sakta på samma sätt.

En frisk och kry hona kan lägga mellan 6-20 ägg. Man bör kläcka äggen i en äggkläckare så att inte äggen kläcks hos föräldradjuren. Kläcks äggen hos föräldradjuren så blir ungarna med all säkerhet uppätna av föräldrarna.

Skötselråd skrivet av: Patrik kuhlin
Senast uppdaterad: 2017-03-18 11:22
Skötselrådet har visats: 9472 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 1 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till