Skötsel Husgecko

Husgecko

Hemidactylus frenatus
Vetenskapligt namn: Hemidactylus frenatus
Svenskt namn: Husgecko
Familj: Gekkonidae (Geckoödlor)
Släkte: Hemidactylus
Livslängd: Upp till 5 år
Ursprung: Sydöstra Asien
Fullvuxen storlek: Omkring 10 cm
Föda: Insekter
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Trädlevande, tropisk miljö

Allmänt

Husgeckon (Hemidactylus frenatus) är en liten, snabb ödla som ofta påträffas i varmare, tropiska länder såsom Bangladesh, Japan, Kina, Malaysia och Vietnam.
Den är väldigt anpassningsbar och numera har den breddat ut sig i världen. I Sverige skulle den däremot inte klara av klimatet.
Hemidactylus frenatus är en väggklättrare och har så kallade häftlameller under fötterna för att kunna greppa bättre och kan på så sätt springa på väggar och tak.
Det finns i nuläget 90 arter i släktet Hemidactylus och forskare upptäcker oftast 1 ny art vart 5:e år.

Utseende och beteende


Hemidactylus frenatus är oftast grådassig till lite mörkare färg i kroppen med stora ögon.
Den har som en knottrig yta på kroppen.

Beteendemässigt så är de väldigt skygga och springer oftast och gömmer sig mellan bark-bitar eller ner i grottor när någon kommer för nära. Att få denna sortens ödla handtam är nästintill helt omöjligt.

Liksom alla andra ödlor så ömsar även husgeckon, ju yngre de är, desto oftare ömsar dem och när de är fullvuxna så sker det mer sällan. Känner de sig hotade kan de släppa svansen för att lura potentiella rovdjur för att komma undan. Svansen kommer sedan att växa tillbaka, men blir aldrig lika fin som svansen ödlan föddes med.

Terrarium

Då de är tropiska reptiler så är ett tropiskt terrarium att föredra. Den är även trädlevande så ett högt terrarie med mycket växter, lianer, grottor, grenar och bark-bitar rekommenderas. Det ska helst vara 70-80% luftfuktighet inne i terrariet och gärna en värmeplats så att de kan reglera deras kroppsvärme genom att antingen ligga nära värmeplatsen eller på en kallare plats i terrariet. En värmeplats uppnår man genom att t.ex. ha en värmelampa på ena sidan av terrariet.
De trivs som bäst när det är 26-32 grader varmt i terrariet och blir segare när det är svalare.

Storleken på terrariet kan anpassas efter ödlans storlek. Det är inga stora ödlor, utan det räcker gott och väl med ett terrarie med storleken 30x30x40cm.

Det är viktigt att inreda med mycket växter och annat för att göra det tryggt för ödlorna. Se till att utnyttja höjden då all yta som inte ödlorna kommer åt går mer eller mindre till spillo.

Viktigt att veta är att Husgeckon är en mästare på att rymma, så ett rymningssäkert terrarium är ett måste!

Föda

Husgeckon äter det mesta i insektsvärlden t.ex. syrsor, myror, spindlar, kackerlackor, mjölmaskar och även bananflugor.
De behöver vitaminer och kalk, så det är bra om man kan ha en skål med kalk liggandes i terrariet då ödlan självmant kan gå och äta kalk vid behov. Man bör även pudra foderdjuren med kalk och vitaminer.

Könsbestämning

Hanarna har oftast längre bakben än vad honor har, detta för att det ska bli lättare att greppa tag om honan vid parning.
De har även en lite bredare svans men det är svårt att se skillnad på det.
Hanar har det typiska V-formade porerna mellan benen på magen.

Avel

Att avla på dessa djur är ganska simpelt, allt du behöver är 1-2 honor med 1 hane samt att inreda terrariet så att de inte blir störda av något. Hanar är väldigt territoriella så att ha flera hanar i samma terrarium är ingen bra ide då det oftast slutar med bråk.

Efter parning kommer honor att lägga ett par ägg. Att flytta ut äggen går, men de är väldigt ömtåliga och går sönder lätt då de är väldigt små. Enklast är att låta dem kläckas i terrariet, även om det finns risk för kannibalism.

Skötselråd skrivet av: Marie-Louise Matsson
Senast uppdaterad: 2015-07-28 17:00
Skötselrådet har visats: 9957 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 1 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till