Skötsel Afrikansk Tjocksvansgecko

Afrikansk Tjocksvansgecko

Hemitheconyx caudicinctus
Vetenskapligt namn: Hemitheconyx caudicinctus
Svenskt namn: Afrikansk Tjocksvansgecko
Familj: Gekkonidae
Släkte: Hemitheconyx
Livslängd: 15-18år
Ursprung: Västra Afrika
Fullvuxen storlek: 20-25cm
Föda: Köttätare
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande

Allmänt

Tjocksvansgeckon kommer ifrån Västra Afrika, Nigeria till Senegal och blir 20-25 centimeter lång. Hanarna brukar bli något större.

Utseende och beteende

Tjocksvansgeckon är känd för sitt sammetslena utseende. Det finns två stycken färgmorfer, den ena har en vit rand (som sträcker sig från toppen av huvudet till slutet av svansen) och den andra utan rand. Det finns flera färgvariationer, men band som är mörkbruna och band som är ljusbruna är det vanligaste. Tjocksvansgeckons svans är lång, tjock och bandad. Precis som namnet antyder så är det i svansen de lagrar fett. En geckosvans måste behandlas varsamt då de kan släppa svansen för att undkomma rovdjur. En gecko som släpper svansen måste hållas varm och behöver matas ofta eftersom de inte har någonstans att lagra fett i innan den nya svansen har växt ut. Den nya svansen kommer att se ut som en kort stump och är inte alls lika fin som orginalsvansen.

Terrarium

För en ensam (vuxen) ödla räcker en bottenyta på 90x40 cm, men större är att föredra. Se till att ditt terrarium har bra ventilation, och ha endast en hane i varje terrarium. Höjden är inte lika viktig som bottenytan eftersom de inte brukar klättra. Skapa omgivningen med ganska mycket fri yta, så att geckon kan gå omkring utan att stöta emot saker hela tiden. Gömställen är ett måste för tjocksvansar eftersom de är nattaktiva och man behöver ha minst ett gömställe på den varma delen och ett på den kalla.

Spraya ditt terrarium flera gånger i veckan hos vuxna djur, och dagligen hos ungar.

Till bottenmaterial fungerar reptilbark kombinerad med spagnummossa och en liten del sand bra.

Temperatur

26°C till 32°C på dagen och 23°C till 27°C på natten. Som värmekälla kan man använda värmematta, värmekabel eller värmelampor (som avger ett rött sken). Värmestenar är inte att föredra då ödlorna kan bränna sig på dem.

Föda

Syrsor och mjölmask är en bra basdiet. Muspinkisar kan man ge dem en gång varannan vecka för att de ska få lite extra fett, detta är bra om man har tänkt att avla på dem. Insekterna ska även skakas i kalk och vitaminer vid varje matning. Vuxna djur matar man 2-3 gånger i veckan, och ungar varje till varannan dag. Ge din ödla så mycket den äter på 15 minuter (eller ca: 3-5st syrsor). Plocka även bort foderinsekter som geckon inte äter med en gång.

Tjocksvansgeckon gillar att slicka i sig vatten från blad mm. De bör ha en grund vattenskål, och man ska även spraya växter och sidorna i terrariet med vatten. Vattenskålen bör diskas varje dag för att undvika tillväxt av bakterier.

Avel

Ungarnas kön avgörs av temperaturen i äggkläckaren. I 26,5°C blir alla honor och i 32°C blir alla hanar. I teorin blir det blandade kön i 29°C värme. En konstant värme är det bästa, så ha kläckaren färdig innan äggen kommer.
Skötselråd skrivet av: Andreas Lundh
Senast uppdaterad: 2011-08-09 22:33
Skötselrådet har visats: 19292 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 81 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till