Skötsel Anolis roquet

Anolis roquet

Anolis roquet
Vetenskapligt namn: Anolis roquet
Svenskt namn: -
Familj: Polychrotidae
Släkte: Anolis
Livslängd: -
Ursprung: Västindien
Fullvuxen storlek: ~20cm
Föda: Köttätare
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Trädlevande

Allmänt


(Bild: Alexandra Löwendahl)
Anolis roquet är en liten alert ödla som endast lever på ön Martinique i Västindien. Det är en trädlevande art som endast går ner på marken för att lägga ägg. Anolis roquet delas in i sex olika underarter som lever på olika platser av ön.

A. r. roquet
A. r. caracoli
A. r. majolgris
A. r. salinei
A. r. summus
A. r. zebrilus

Utseende och beteende


(Bild: Alexandra Löwendahl)
Dom olika underarterna skiljer sig åt i färg men även i storlek. Generellt sett blir hanarna runt 20 cm men vissa underarter kan bli 22-23 cm. Honorna är alltid mindre. Både hanar och honor har en så kallad dröglapp (skinnflik under hakan) men hanarnas är betydligt större och spänns ut för att imponera honor eller skrämma rivaler. Honorna hos A. r. salinei saknar dock dröglapp.

Hanarna har sina egna territorium och bör aldrig hållas tillsammans i samma terrarium. En grupp bestående av en hane och två eller fler honor fungerar bra. Det går också att hålla enbart honor tillsammans.

(Bild: Alexandra Löwendahl)

Roquet

Grön eller gul/grön kropp med blåa prickar och gulaktiga linjer. Dröglappen är gul. Honorna är mer jämna och diskreta till färgen.

Caracoli

Brun/grå kropp med mörkbruna markeringar. Huvudet har ljusgråa prickar och dröglappen är gulaktig. Honorna är mer jämna och diskreta till färgen.

Majolgris

Brun kropp med svagt inslag av grått. Fläckig kropp med både mörka och ljusa markeringar. Dröglappen är till hälften gul, till hälften grå. Honorna är mer jämna och diskreta till färgen.

Salinei

Ljusgrön eller grågrön kropp med fyra-fem starkt markerade linjer. Små gula prickar är vanliga kring huvud och överkropp. Dröglappen är starkt gul, ofta med inslag av små gröna och vita prickar. Honorna är ljusgröna, grågröna eller gråbruna och har också små gula prickar.

Summus

Mörk smaragdgrön kropp, ibland med inslag av gult, med vita prickar som omges av en blåsvart kant. Dröglappen är gulorange.

Zebrilus

Den största underarten. Ljus brun/grå kropp med bruna ränder och fläckar. Dröglappen är delvis ljusgrå, delvis ljusgul med vita fläckar. Honorna har dock mörk oranga dröglappar.

Terrarium

Det minsta tillåtna måttet är en bottenyta på 0,25 m² och 0,5 m höjd men erbjud gärna ännu större. För att hålla en grupp så skall minst 0,12 m² läggas till för varje extra individ.

Inredning

Klättermöjligheter i form av grenar, växter, lianer, korkbitar osv. Anolisar klarar av att klättra på glas men täck gärna för baksidan och helst även kortsidorna med något så att insynen blir sämre. Då känner sig ödlorna tryggare. Växter som fungerar bra i terrariumet är t ex yuccapalm, fredskalla, gullranka, ormbunkar osv.

Eftersom detta är en klättrande art så spelar det inte så stor roll vad som används som bottenunderlag så länge man inte tänker avla. Men vanlig jord och torv fungerar bra.

Klimat

Temperaturen ska ligga mellan 23° -26°C men kan tillåtas sjunka till rumstemperatur under natten. Solplatsen ska ligga runt 35-38 °C. Luftfuktigheten ska ligga runt 60-80% men gärna högre under natten. Dom behöver UV-ljus.

Föda

Små till medelstora insekter som t ex syrsor, gräshoppor, larver, flugor, spindlar osv. Kalka insekterna före matning och pudra med mineral/multivitamin någon gång ibland.

Anolis roquet dricker inte från vattenskål utan slickar istället i sig vattendroppar från blöta växter. Därför är det viktigt att växterna i terrariumet hålls fuktiga.

Könsbestämning

Hanarna är större och har betydligt större dröglapp än honorna. Hanarna är ofta mer starka till färgen.

Avel

Uppvaktning sker genom att hanarna visar upp sina snygga drödlappar i kombination med nickningar. Honorna lägger sina ägg i jorden. Äggen kläcks efter 40-50 dagar.
Skötselråd skrivet av: Alexandra Löwendahl
Senast uppdaterad: 2011-08-03 14:08
Skötselrådet har visats: 16921 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 1 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till