Skötsel Budgetts groda

Budgetts groda

Lepidobatrachus laevis
Vetenskapligt namn: Lepidobatrachus laevis
Svenskt namn: Budgetts groda
Familj: Leptodactylidae
Släkte: Lepidobatrachus
Livslängd: 10-15 år
Ursprung: Paraguay, Bolivia och Argentina
Fullvuxen storlek: 12 cm
Föda: Köttätare, starkt kannibalistisk
Aktiv: Något mer aktiv nattetid
Miljötyp: Översvämmade gräsmarker, träskmark, små sjöar och vattensamlingar

Allmänt

Budgetts groda lever i Sydamerika, och har fått sitt namn efter John Samuel Budgett som upptäckte grodan år 1899. Grodan är akvatisk, vattenlevande och återfinns i träsk, små sjöar och översvämmade gräsmarker i sin naturliga miljö. Inom familjen Lepidobatrachus finns det tre olika arter där L. laevis är den vanligast förekommande i handeln.

Budgetts groda kallas också för Hippofrog på grund av sitt mycket speciella utseende. Den kallas även för "Freddy Krueger frog" på grund av sitt humör och sina långa "fingrar" på frambenen.

Utseende och beteende


Budgetts groda är en stor vattenlevande groda, med kraftiga ben och en rund kroppsform. Den är gråbrungrön till färgen och blir uppåt 12 cm lång som adult. Den har ögon och näsborrar placerade ovanpå huvudet, och den tillbringar sin tid med att stå på bottnen av vattensamlingar så att bara dessa är synliga ovan ytan, väntande på sina byten.

Budgetts groda har en mycket bred mun, och den har i underkäken två stora tänder. I överkäken finns många små, vassa tandpiggar. På bakbenen har grodan en stor klo i mitten av bakfoten som troligen används när de gräver ner sig inför dvalan. Skinnet är känsligt och grodan bör inte hanteras mer än nödvändigt.

Budgetts groda är känd för att ge ifrån sig ljud när den blir skrämd, och för att blåsa upp sig för att se större ut. En del grodor kan ge ifrån sig skrik eller jamande ljud när man hanterar dem.

I naturen lever grodan i våtmarker som under den sydamerikanska vintern torkar upp. Under denna vinterperiod går grodan i dvala. Den gräver då ner sig i jorden och bildar ett “skal” av hårdnat ömsat skinn runt kroppen, som en kokong. Grodan kan sedan befinna sig i detta tillstånd i många månader tills vårfloden återkommer och vattnet mjukar upp konkongen så att grodan kan ta sig ut. Denna dvala bör djurägaren försöka återskapa, men bara om grodan är i god kondition och över ett år gammal. Dvalan är mycket påfrestande för djuret och alla grodor klarar den inte.

Terrarium


(Foto: Andrea Friberg)

Budgetts groda är vattenlevande, och har ingen egentlig nytta av en landdel. Ett terrarium med måtten 60x45x45cm (lxdxh) duger gott hela grodans liv, då den är ganska inaktiv. Vattendjupet ska anpassas efter grodans storlek. Den ska bekvämt kunna stå på bakbenen och andas ovan vattenytan. För en vuxen groda innebär detta ca 10-12 cm högt vatten. Grodan vill gärna ha skyddande växter och något dämpad belysning. Akvarieväxter av olika sorter är lämpliga. Många av dessa kan också växa ovan vattenytan. Anubias, javaormbunke och olika flytväxter är tåliga och lättskötta. Även större växter som Fredskalla och Ampellilja som planteras i lecakulor, antingen i lerkrukor eller särskilda planteringsdekorationer för akvariebruk är dekorativa och ger grodan skydd. Ett filter behövs om du inte vill byta vatten väldigt ofta. Det fungerar ofta bra med innerfilter för akvariebruk eller så kallade sköldpaddsfilter. En doppvärmare som antingen inte går att bränna sig på eller som placeras utom grodans räckhåll ska också finnas i terrariet. Det kan vara en bra ide att ha en flat sten eller rot som grodan kan krypa upp på om den vill, även om den inte kommer användas så frekvent. Ett bra vattenberedningsmedel behövs också eftersom grodan har mycket känsligt skinn. Ett bra sådant är ReptiSafe som säljs av många djuraffärer. Det går också att använda vattenberedningsmedel anpassade för akvariefisk. Budgetts groda äter allt den kan få in i munnen, och alla dekorationer måste antingen sitta fast eller vara så stora att de inte går att svälja. Bottenmaterialet kan bestå av ett tunt lager sand eller låt bottnen vara bar. Rekommenderad vattentemperatur är ca 26 grader och mjukt vatten är att föredra.

Helvattenbyten bör ske minst en gång per vecka och varje gång grodan lämnat avföring efter sig. Jag har valt att ha ett terrarium där alla dekorationer är flyttbara så att jag lätt kan lyfta ur grodan och ta in terrariet i badrummet för enkel rengörning.

När grodan är över året gammal och är i en bra fysisk kondition så kan man låta den gå i dvala. Grodan ges då ett stort mål mat eller flera mål under några dagar i följd. Sedan väntar man till grodan haft avföring så att den inte dvalas med mat i magen. Det finns flera sätt att dvala grodan. Ett går ut på att sänka vattennivån under en period samt sänka temperaturen både i luften och i vattnet, för att sedan låta grodan gräva ner sig i t.ex. fuktig plantation soil (kokoshumus). Andra menar att man lika gärna kan flytta grodan från terrariet, direkt till soilen där den då gräver ner sig. Lådan som grodan sedan dvalar i ställs på en sval plats och soilen hålls något fuktig. En grund vattenskål kan ställas in i lådan utifall att grodan vaknar tidigare än man trott. Grodan kan dvalas från okt-mars, men det ska räcka med två-tre månader för en vuxen groda. När grodan ska väckas så blöter man upp soilen så att kokongen kommer fram. Sedan fuktar man denna så att den mjukas upp och grodan kommer fram. Därefter kommer grodan kommer att ömsa i omgångar och ge ifrån sig urin under en tid. Var beredd på att byta mycket vatten de första dagarna! Erbjud föda efter några dagar.

Föda


(Foto: Andrea Friberg)

Budgetts groda är köttätare och opportunistisk när den letar föda. Den äter insekter, små däggdjur, snäckor, småfisk och framförallt andra grodor, även av den egna arten. Den är mycket glupsk och kan med hjälp av sin stora mun och sina många tänder fånga och svälja stora byten.

I fångenskap kan grodan fodras med insekter, mus- och råttpinkies , frysta råa räkor, fiskfilé, småfisk, snäckor (både vatten- och landlevande) daggmask samt frysfoder för akvariefisk. En juvenil groda kan fodras dagligen, medan en adult groda fodras 2-3 ggr per vecka. Ett fullgott vitamin- och mineralpreparat ska användas. Till en juvenil bör fodret pudras inför varje fodring, till en adult något mer sällan. Det kan vara svårt att få i en vattenlevande groda dess vitaminer och mineraler, man kan då blanda ut pulver med vatten och injicera i fodret, eller ge direkt i munnen.

Vid fodring med “tyngre” foder som pinkies så bör man försäkra sig om att grodan haft avföring innan den fodras igen, så den inte blir förstoppad. Undvik foderdjur med päls, det är inte roligt att städa ur terrariet när pälsen kommer ut i andra änden...

Könsbestämning

Honan hos Budgetts groda blir som hos många grodarter större än hanen, och visar i adult ålder en vit/ljus hals. En könsmogen hane får en mörkt gråsvart hals med lösare skinn. Hanen kan också spela under parningstiden. En hona kan bli uppåt 12 cm från nos till kloak, en hane något mindre. Vikten ligger från 100-500 gram.

Avel

Vill man prova att para Bugetts frog så kräver det lite planering. Först ska hona och hane haft en lång dvala. Honan tas med fördel upp ur dvalan tidigare än hanen så att hon hinner äta upp sig lite. Hanen placeras sedan inom hörhåll från honan, då han kommer att kväka och kalla på henne. Hona och hane kan sedan introduceras för varandra, och om honan är redo så bör hanen genast inleda parningen. Honan lägger sedan äggen, upptill 2000 stycken. Hona och hane ska säras efter parningen så att de inte skadar varandra. Äggen flyttas till ett stort akvarium med svag cirkulation och en vattentemperatur på ca 26 grader där man också har rejält med flytande växter som cabomba eller vattenpest. Äggen kläcks snabbt och de små grodynglen kräver mycket foder och rent vatten. Det är praktiskt omöjligt att föda upp alla yngel och de kommer att äta av varandra. När ynglen går genom sin metamorfos och blir smågrodor så bör de skiljas åt och få egna bostäder. Fodra de små grodorna med insekter av lämplig storlek. Även fiskyngel, olika dvärgräkor och fryst fiskfoder kan erbjudas.

Skötselråd skrivet av: Andrea Friberg
Senast uppdaterad: 2014-01-20 22:26
Skötselrådet har visats: 14719 gånger

Bilder från galleriet

Vilka har denna art?

Det finns 5 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till