Skötsel Japansk eldbukssalamander

Japansk eldbukssalamander

Cynops pyrrhogaster
Vetenskapligt namn: Cynops pyrrhogaster
Svenskt namn: Japansk eldbukssalamander
Familj: Salamandridae
Släkte: Cynops
Livslängd: ~15 år
Ursprung: Japan
Fullvuxen storlek: 13-15cm
Föda: Köttätare
Aktiv: -
Miljötyp: Semi-Akvatisk

Allmänt

Den japanska eldbukssalamandern är vanlig inom den svenska zoohandeln. Den är inte heller dyr (ca 50-100 kr) och detta gör den till en mycket populär salamander. Dom blir ca 13-15 cm långa. Under vinterhalvåret bör du dvala dom några veckor. Då blir det dessutom enklare att få dom att para sig.

Utseende och beteende

Den japanska eldbuken är som regel svart på ovansidan och orange fläckig på undersidan. Den blir upp till 15 cm lång.
Honan blir oftast större än hanen och hanen har svullen kloak.
Den förväxlas ofta med den liknande Kinesiska elbukssalamander, men kan ofta ses skillnad på då den kinesiska blir betydligt mindre och har slätare hud.

Akvarium

Till japanska eldbukssalamandrar räcker det med ett litet akvarium på minst ca 30 liter.

Den japanska eldbukssalamandern är en semi-akvarisk salamander och därför ska du ha ca 1/3 vatten och 2/3 land.
Det kan vara en landel uppbygd på sten eller jord med växter på eller så kan det bara vara en sten/pinne som sticker upp ur vattnet.

Dom utnjytjar sällan denna landel men den måste dock finnas ändå för att uppfylla deras behov.
Om du däremot upptäcker att din salamander tillbringar nästan hela sin tid på land beror det nästan alltid på att något är fel med vattendelen.
Ska du plantera växter på din landel så måste du vara säker på att växterna ej är giftiga eller på annat sett kan skada dina salamandrar.

Vattenivån bör ligga på 15 cm+ för att salamandrarna ska kunna simma fritt och temperaturen får ej överstiga 20 grader. Salamandrar är dock tåliga djur men Har du temperaturer över 20 grader under en längre period slutar det oftast med döden. Det bästa är att ha ungefär 17-18 grader.
En filtreringspump är att föredra men se till att du ej har för stor pump. Det kan då bli jobbigt för salamandrarna.

Det enda du behöver göra för att hålla rent är att byta ca 1/3 vatten 1 gång om veckan.
Som botten funkar finkornigt grus bra. Men se till att det inte finns några vassa korn som salamandrarna kan skada sig på. Jag har hört att det är bättre med sand för att salamandrarna käkar gruskorn av misstag men det har aldrig jag varit med om.

Växter kan du ha men det är inget måste. Det blir endast jobbigt då ruttna växtdelar gör att det blir smutsigt snabbare.

När du Häller i vattnet i karet för första gången, låt det stå utan salamandrar i några dagar för att få bort bl.a klor.
Salamandrar är duktiga klättrare och kan klättra på 90 graders väggar. Det händer ofta att jag hittar en salamander sittandes uppe vid lampan i locket. Se därför till att dom inte kan rymma genom att ha lock eller ett nät uppe på akvariet.

Föda

Som basföda ska du ha vanlig daggmask men du kan variera med bl.a insekter, frysta mygglarver, levande mygglarver, räkmix, räkor och kött.
Skötselråd skrivet av: Jesper Karlsson
Senast uppdaterad: 2012-05-15 08:23
Skötselrådet har visats: 16014 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 27 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till