Viktigt! Ny motion till riksdagen

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4

Medlem i SkHF
961
1076
NellyNiklas:
VIKTIGT! Ny motion till Riksdagen. Bör läsas!

Hej alla! Detta är ett gediget inlägg, men jag ber er att läsa igenom hela.

Sverigedemokraterna har lämnat in en motion till Riksdagen som kan påverka vår och många andra hobbys/intressen som kretsar kring djur och hållning av djur.

Den är lång och mycket i den kan tyckas inte direkt röra vår hobby men jag anser att det ligger i allas intresse att läsa igenom motionen och ta ställning till den.

Jag gör här nedan en kortfattad summering, men vänligen läs igenom motionen också. (Längst ner i detta inlägg)

En del av motionen är INFÖRANDET AV POSITIV LISTA.

Enkelt förklarat innebär detta i princip att regeringen eller annan av regeringen utpekat organ eller myndighet fastställer en lista på exotiska djur som får hållas av privatpersoner. Allt annat som inte finns på listan blir därmed förbjudet och olagligt. För somliga kanske detta låter bekant då detta är exakt vad som införts hos våra kära grannar i Danmark.

Det kan tyckas låta som en bra idé men skenet bedrar. Detta kommer innebära att en myndighet som inte har varken ett gediget intresse eller kunskap inom hobbyn ska bestämma vad som är ok eller inte ok. Giftiga ormar kommer ligga i kikarsiktet utan tvekan, stora kramormar, ödlor, leddjur, däggdjur mm. mm. Mångfalden av djur och rariteter (vare sig de är giftiga eller ej) inom hobbyn kommer få ett hårt slag och hobbyns utveckling likaså.

Vad kan Du som privatperson göra för att visa Ditt missnöje?
Enkelt. Gör din röst hörd! Bästa sätt att göra detta är genom en förening som SHR och dess föreningar. Bli medlem i din lokala förening! Ju fler vi är ju mer blir vår röst hörd och ju mer kan vi påverka förslag som läggs fram på riksdagsnivå.

Länken till motionen finner ni här: www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/ett-starkt-djurskydd_H702602

Gör Din röst hörd!

Jag kan försöka lägga upp SHR's svar till motionen om detta är av intresse?

Mvh
Niklas

5058
3824
Tropfrog:
Danmark har väl iofs infört en lista med djur som är förbjudna, inte en lista på djur som är tillåtna. Norge däremot har infört en lista på djur som är tillåtna på samma sätt som motionen vill. Men där ser alla med intresse för hobbyn det positivt, eftersom det rådde totalförbud för alla terrariedjur innan.

Förvånar mig inte att sveriedemokraterna utökat sin raspolitik med artpolitik. Ligger liksom i linje. Men vi får vara lite sansade i reaktionerna. I det politiska spelet hör det till spelreglerna att propositioner bifalles och motioner avslås. Det enda vi behöver göra för att det inte skall vinna laga kraft är att rösta på andra alternativ.

Mvh
Magnus 

Medlem i SkHF
961
1076
NellyNiklas:

Tusan! Missade ämnet innan jag tryckte iväg inlägget. Vill admin lösa det till något i stil med "Viktigt! Nu motion till riksdagen" eller liknande?

Tropfrog skrev:
Danmark har väl iofs infört en lista med djur som är förbjudna, inte en lista på djur som är tillåtna. Norge däremot har infört en lista på djur som är tillåtna på samma sätt som motionen vill. Men där ser alla med intresse för hobbyn det positivt, eftersom det rådde totalförbud för alla terrariedjur innan.

Förvånar mig inte att sveriedemokraterna utökat sin raspolitik med artpolitik. Ligger liksom i linje. Men vi får vara lite sansade i reaktionerna. I det politiska spelet hör det till spelreglerna att propositioner bifalles och motioner avslås. Det enda vi behöver göra för att det inte skall vinna laga kraft är att rösta på andra alternativ.

Mvh
Magnus 


Ah, nu när du säger det så låter det bekant. Det var/är en förbudslista i Danmark. Absolut! Rösta på annat parti är ju lösning i det långa loppet på en högre nivå men i detta ärende behövs röster i det mer ljudliga spektrat, för att visa att detta är en dålig idé och att problemet som SD beskriver kan lösas på alternativa sätt. 

En "positiv lista" är ju den enklaste lösningen ur ett politiskt synsätt som kräver minst arbete från politikernas sida. De har ju varken intresse eller resurser får att titta ner i hobbyn och arter i detalj. 

SHR har som jag nämt skickat in brev till Riksdagen angående motionen, men finns det inte folk bakom brevet (alltså medlemmar i föreningen) så finns det därmed ingen vikt bakom brevet. Finns det många medlemmar så ser riksdagen att det inte enbart är några få individer som tycker utan en stor grupp människor som gemensamt har stor och bred kunskap inom hobbyn och då kav föreningen tillsamman påverka div. beslut. 

Enkelt förklarat. Om inget säger något så blir det ingen förändring i motionen och ju fler som säger något ju större chans att påverka motionen.

Mvh
Niklas


Medlem i SkHF
961
1076
NellyNiklas:

Hej alla!

Nedan följer SHR's svar angående motionen.

" Angående Motion 2019/20:602 av Yasmine Eriksson m.fl. (SD)
Införande av positiv lista för sällskapsdjur
Sveriges Herpetologiska Riksförening vill härmed meddela sina åsikter angående ovan motion.
Sveriges Herpetologiska Riksförening (SHR) är en förening som bildades 1971 och har idag ett stort antal medlemmar som är fördelade på sju lokala föreningar runt om i landet. I föreningarna har man en mängd olika aktiviteter, bl a medlemsmöten med föredrag, film- och bildvisning, studiecirklar med bl a terrariebyggning, utställningar för allmänheten, samt exkursioner i den svenska naturen för att studera och informera om de svenska arterna av grod- och kräldjur.

Vi anser att ovan motion, tvärtom dess goda syfte i att stärka djurskyddet, i praktiken försvagar det. Anledningarna till detta är i grunden de lagar och regler som idag gäller och som stärkt djurskyddet i Sverige och bidragit till en sund hållning med djurens bästa i fokus. En övergång till ett system med förbud, snarare än kontroll, kommer att driva på en svart marknad som inte kommer vara till djurens bästa.

Då vi i SHR är en intresseorganisation för herptiler (kräldjur och groddjur såsom grodor, ödlor, sköldpaddor etc.) så är det främst de djur vi uttalar oss om. När det gäller djurhållningen av dessa djur är den mycket tacksam. Den absoluta majoriteten av de djur som hålls av privatpersoner i Sverige är lättskötta, och enkla att få att trivas i terrarium (utrymmen för herptiler). Det förekommer sällan stereotypa beteende hos djur i fångenskap vilket betyder att det är relativt problemfritt att skapa bra miljöer för dessa djur och få dem att trivas.

Hobbyn att hålla herptiler i fångenskap har funnits i Sverige i över 50 år, och under denna tid har det varit både tillåtet samt förbjudet att importera dessa djur till Sverige. I olika forum på internet finns det mellan 22 000 till 44 000 medlemmar. Dagligen är det över 100 personer som loggar in på dessa sidor. På facebook finns flera olika grupper som har flera tusentals medlemmar (en vanlig grupp kan ha över 7000 medlemmar, och det finns flera stycken grupper). Det anordnas i Sverige årligen flera olika mässor inriktat på herpetologi, i nuläget ca 10 stycken. På senaste mässan i Stockholm var det över 1800 besökare. Delar av intäkterna som SHR gör på en mässa går alltid till olika bevarandeprojekt för herptiler runt om i världen. De som kommer är helt vanliga svenskar, barnfamiljer, inbitna hobbyister och allt mittemellan. Hobbyn med herptiler engagerar allt från små barn till vuxna med ett intresse för djur och natur.

I Sverige har vi strängare lagar än i andra europeiska länder. Bland annat har vi ett förbud mot att inneha viltfångade djur i sverige. Detta har i sin tur drivit på en utveckling att föda upp djur i fångenskap, vilket direkt minskat behovet av att fånga in djur i det vilda och importera till Sverige. Detta är i djurskyddssynpunkt en mycket positiv utveckling som gynnar både enskilda djur samt bestånden i det vilda. En förändring av denna ordning och ett borttagande av möjligheten att föda upp vissa djur i fångenskap kommer med stor sannolikhet öka efterfrågan på viltfångade djur. I förlängningen kan det därmed öka smugglingen, vilket är till stor nackdel för både enskilda individer samt bestånden i det vilda. Av detta skäl anser vi att motionen snarare skulle försvaga djurskyddet än att stärka det. Både nationellt och globalt.


Eftersom privatpersoner, trots förbud, kommer vilja hålla olika herptiler så kommer den av myndigheter utförda kontrollen av vilka djur som hålls inom Sveriges gränser försvåras avsevärt. Även detta anser vi går tvärs emot intentionen med motionen ovan. SHR anser då att istället för förbud så ska det gamla regelsystemet vara kvar, och att man istället satsar på kontroller av att det starka djurskydd vi redan har efterföljs. Det skulle stärka djurskyddet mer än förbud.

Att Sverige har ett starkt djurskydd har gynnat de seriösa djurhållare av herptiler som finns inom landet. Att förbjuda vissa arter skulle slå undan benen för dessa seriösa djurhållare, och istället öppna upp för mörkare krafter och oseriösa aktörer som inte följer regler eller står under kontroll. Även detta anser vi skulle försvaga djurskyddet väsentligt för djuren. Risken är också att vanliga svenskar helt plötsligt skulle bli brottslingar, för en gärning som idag är laglig och helt okontroversiell. Ett förbud av vissa djurarter skulle bara drabba dem som är seriösa och följer lagar och regler. Ett förbud skulle ej komma åt de som missköter sig och som är en sådan här motions egentliga måltavla. De personerna struntar i lagar och regler ändå. Ett sätt att nå dem är att ha bättre kontroller, inte genom förbud som drabbar seriösa djurhållare.
På grund av den lagstiftning vi har i Sverige har också inhemsk uppfödning gynnats, och därmed minskat trycket på vilda bestånd. Om ett förbud införs så slår det hårt mot de personer som föder upp djuren, vilket öppnar upp för kriminella aktörer som smugglar viltfångade djur. Detta skulle försvaga djurskyddet och verka negativt för vilda bestånd i naturen. En mycket olycklig utveckling. Då anser SHR att det är bättre att seriösa djurhållare får fortsätta hålla sina djur, föda upp dem och utveckla den goda djurhållning som finns i Sverige idag.

Innan Sverige gick med i EU fanns ett förbud mot att ta in reptiler från övriga länder till Sverige, oavsett om de var viltfångade eller inte. Detta gjorde på inget sätt att djur inte togs in ändå, men under betydligt hemskare former som innebar ett stort lidande för djuren och döden för många individer. Med andra ord förekom herptiler oavsett förbud, men mycket mer djur togs från det vilda och mycket mer djur dog under hemska transporter in i landet. Detta är en tid vi absolut inte vill tillbaka till. Speciellt när Sverige är ett föregångsland när det gäller att föda upp djur i fångenskap. Ironiskt nog så togs det in mer obskyra arter i Sverige under förbudstiden än vad det görs idag. Detta för att det inte fanns incitament att föda upp djur. Tiderna har dock ändrats tack vare att svenskar fick möjlighet att föda upp djur i Sverige. Djur som förr var ovanliga, föds numera upp i stor utsträckning. Ett intressant exempel på detta är den i USA mycket vanliga Tigersalamandern (​Ambystoma mavortium​). I USA, där den förekommer naturligt, och samlas in i massor från naturen för att hamna på husdjursmarknaden. Trots dess popularitet i fångenskap så föds denna art knappt upp alls, och till stor del beror det just på att den fångas vilt. I Sverige är dock uppfödningen så stor att ingen import är önskvärd. Detta är ett utmärkt exempel på när en art i det vilda gynnas av att man får hålla den i fångenskap under kontrollerade former. Detta gäller även många andra arter. Amerikanska herpetologer är förvånade och imponerade över Europers, och

svenskars, förmåga att föda upp djur i fångenskap. Att då gå tillbaka till hur det var förr, när det var förbjudet och folk smugglade in djur, är mycket bakåtsträvande. Och mycket kontraproduktivt för djurskyddet.

Det stämmer att ordningen idag är att ansvarig myndighet har till uppgift att förbjuda djurhållning av exempelvis vissa exotiska arter. Detta regleras i djurskyddslagen från 2018 (2 kap. 2§). Där står att regeringen eller myndigheter får meddela förbud mot viss djurhållning för att tillgodose vissa krav, såsom att djur hålls och sköts i en god miljö och att de kan utföra sina naturliga beteenden etc. Dock kan man inte stödja sig på denna lag för att införa en s.k. positiv lista gällande sällskapsdjur. Detta eftersom det regleras i föreskrifter hur man ska ta hand om sällskapsdjur för att uppnå de av lagen satta kraven. Det är i synnerhet enkelt att skapa goda förhållanden i fångenskap för just herptiler. De kräver inga stora utrymmen, de kräver inte stora utomhusvistelser etc. Alla deras behov kan man tillgodose i ett terrarium eller akvarium på en relativt begränsad yta. Detta regleras också i SJVFS 2019: 15. Saknr L80 som utkom i sin senaste version 29 mars 2019. Denna föreskrift är generellt utformad för att täcka en stor mängd arter. I föreskriften nämns också specifikt mer än 550 arter och vilka krav på miljö etc. de har för att uppfylla djurskyddslagens krav. Följer man dessa föreskrifter så är det den kontrollerande myndighetens (länsstyrelsens och jordbruksverkets) åsikt att djuren sköts på ett bra sätt och dess krav enligt djurskyddslagen tillgodoses. Det är med andra ord inte möjligt att förbjuda viss djurhållning av exempelvis vissa exotiska arter baserat på djurskyddslagen 2 kap, § 2. Detta eftersom det enligt ansvarig myndighet är möjligt att tillgodose de krav som ska vara uppfyllda för att säkra god djurhållning för herptiler. Att förbjuda vissa djur, men tillåta andra, kommer inte heller förbättra djurhållningen för några djur. Bara försämra för de djur som förbjuds, och som därmed hamnar utanför myndigheternas kontroll.

Förutom ovan argument så finns det rent praktiska problem med ovan motion. Hur ska en sk. positiv lista egentligen utformas? Vilka djur ska vara med? Hur många ska tillåtas? Hur ska man motivera att den ena ödlan får vara med men inte den andra? Hur ska gränsdragningen göras? Många herptiler är i mångt och mycket likartade och en positiv lista skulle bli mycket godtycklig och sakna acceptans bland de personer som berörs.

När liknande motioner kommit på tal, eller liknande frågor diskuterats politiskt, har det inte lett till någon lagändring. Nedan är exempel på motioner eller liknande som på det ena eller andra sättet vill begränsa möjligheten av att hålla vissa exotiska djur, men som avslagits av riksdagen. Citaten är tagna från respektive länk.

“Det är ytterst ovanligt att människor skadas av ormar”
“Riksdagen avslår motioner ... om behovet av nationella regler för hållande av ormar och andra giftiga djur”. www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/djurskydd_H101MJU10/ht ml
“Det kan noteras att Jordbruksverket tidigare bedömt att de flesta giftormar i privat ägo torde stamma från avel inom landet och inte införsel”

“Utskottets förslag i korthet: Riksdagen avslår motionsförslag om – boendeinflytande, jämför reservation 18 (mp), och – giftiga ormar och liknande djur i bostäder” data.riksdagen.se/fil/2D5D2550-F92D-424A-9B72-F04FD2E36C67
Motionerna tar upp förslag som utskottet tagit ställning till och avstyrkt i tidigare betänkanden under mandatperioden. (Det handlar bla. om förbud mot giftiga ormar i flerfamiljshus, regelskärpning när det gäller innehav av giftiga ormar, förbud mot att hålla giftiga ormar i privatbostäder mm). data.riksdagen.se/fil/DCAC1CAE-5823-43D7-A015-D35F723A9DC2

“Majoriteten av de ormar som hålls av privatpersoner i Sverige är uppfödda i landet”.
“I jämförelse med annan djurhållning är det mycket sällsynt att människor blir skadade av ormar”. www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svar-pa-skriftlig-fraga/import-av-giftig a-ormar_GO121516

Vi i SHR skulle gärna komma till utskottet för att svara på frågor och framföra våra synpunkter. Vi besitter en extremt stor kunskap och erfarenhet inom området. Något vi gärna delar med oss av. Om så önskas (men bara om det önskas) kan vi ta med exempel på herptiler så utskottets medlemmar kan få chansen att närmare få stifta bekantskap med dessa trevliga djur. Rätt utförd är denna hobby mycket givande, både för kropp och själ. Och det är få djur som i djurskyddssynpunkt är mer lämpade att hållas i fångenskap än just herptiler.

MVH
Sveriges Herpetologiska Riksförening genom ordförande Björn Thinning"

Mvh
Niklas


Medlem i SkHF
961
1076
NellyNiklas:
Ni som funderar på att bli medlemmar hos eran lokalföreing hittar information här: shr-herp.se/

Hjärtligt välkomna!

Mvh
Niklas

Medlem i SHF
943
1177
Flyers90:
Jag har delat detta på några av de större reptilgrupperna på Fb nu också!

200
258
Lordguras:
Grymt 

6
6
Iti:
Mycket bra skrivet!!!! 

6
6
Iti:
Kan inte hjälpa det men blir så upprörd! De vill ta beslut baserat på fördomar. De har ingen aning om herptiler, hobbyn och alla fantastiska människor i communityt som besitter otroliga kunskaper om alla dessa fantastiska djur. 

5058
3824
Tropfrog:
Iti skrev:
De vill ta beslut baserat på fördomar.


Nej, det är inte helt korrekt tolkat. Detta är en motion till riksdagen från Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna ingår inte i regeringen (ännu). Med andra ord så vill dom att någon annan skall ta ett beslut baserat på sina fördommar. Denna någon annan (regeringen) har som uppdrag att avslå motioner ifrån opositionen. Det är en del av ett politiskt spel som pågår året runt med samma utfall.

Att sverigedemokraternas politik bygger på fördommar borde väl knappast förvåna någon, eller?

Självfallet är det bra att gå med i SHF ändå, men i detta fallet gör varken medlemsantal eller skrivelser någon skillnad.

MVH
Magnus
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild