Costa Rica-burken!

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4

2430
909
EmanuelKarl:
Tropfrog skrev:
Ser mycket bra ut! Längtar att få se det växa in sig.

Chrypthantus testade jag på botten. Den kom aldrig igång. Det blir nog för blött och för lite ljus. När jag flyttade upp den efter ett år så kom den igång igen. De behöver mer ljus än vad man tror. Så här du något bra ställe längre upp så flytta dem.

Jag har testat olika varianter att täcka dränneringshålet med olika saker. Men grodorna är grymma på att tränga sig under. Nu har jag sågat upp en ingång så att de kan krypa ner där om de vill. Så kommer de lätt ut också. Har funkat än så länge.

Mvh
Magnus 

Tror jag flyttar upp åtminstone den röda i så fall. Sätter antagligen upp de andra med, ska bara komma på vart.

Hur fäster ni epifyter på bakgrunden? Jag har bara tagit lite sphagnum i olika springor/på platta ytor osv och typ tryckt/lagt på det så det är tillräckligt stabilt (när mina våldsamma ödlor flyttar in hoppas jag växternas rötter ska ha väct in sig själva också). Mina bakgrunder är ju ganska platta så tyvärr inte så mycket bra platser där förutom där jag fäst bark och sånt. Jag tänkte skaffa några sånna där exo terra-lianer också.

Förhoppningsvis täcker ficusen hela den något tomma bakgrunden, och så har jag barkbitarna etc för att plantera epifyter på.

Just det, glömde nämna. Jag har en påse dusks mossmix som ska på, kanske inte hela men en del, men jag väntar tills jag har fixar glas att lägga på hela taket så det blir fuktigare.

2333
1751
Tropfrog:
EmanuelKarl skrev:


Hur fäster ni epifyter på bakgrunden? Jag har bara tagit lite sphagnum i olika springor/på platta ytor osv och typ tryckt/lagt på det så det är tillräckligt stabilt (när mina våldsamma ödlor flyttar in hoppas jag växternas rötter ska ha väct in sig själva också). Mina bakgrunder är ju ganska platta så tyvärr inte så mycket bra platser där förutom där jag fäst bark och sånt. Jag tänkte skaffa några sånna där exo terra-lianer också.

.


Jag använder plastbelagd ståltråd för att fästa på bakgrunden och buntband på övrig inredning. Jag vet att serpa design använder superlim ibland, det kan ju kanske passa dig?

Mvh
Magnus   

2430
909
EmanuelKarl:
Tropfrog skrev:


Jag använder plastbelagd ståltråd för att fästa på bakgrunden och buntband på övrig inredning. Jag vet att serpa design använder superlim ibland, det kan ju kanske passa dig?

Mvh
Magnus   

Jo det tänker jag ha en del till t.ex tillansior men hade inget hemma. Får köpa det någon dag, att göra u-formade saker med ståltråd och trycka fast är nog lättast för det andra.

2430
909
EmanuelKarl:
Jag har gjort massa ändringar i burken sedan dagen jag inredde det. Jag har bland annat tagit ut en vriesia som satt på korkbarken på bakstycket högt upp till vänster för att den föll ner och jag måste sätta upp den mer stabilt, samt Vriesia erythrodactylon som ska in igen på ett annat ställe där det inte hänns ihoptryckt. Jag har ochså bytt ut en bromelia mot en jätteliten gullig bromelia som är typ 5 cm hög. Ni får se på bild imorgon. Jag har också målat på lite mossmix. 

Men har lite dåliga nyheter. En av mina husgeckos, en hona, gick bort idag. Jag var i Värmland i måndags och tisdags och kom hem till en ödla som låg platt och lealöst på marken. Jag trodde att den lade ägg så väntade någon timme. Jag såg att den hade puls men inget mer. Hon kunde röra på huvudet och frambenen men bakbenen osv kude den knappt röra på. Jag plockade ut den och la henne i ett litet terrarium med substrat, lite värme och CGD (vilket jag bara ger dom någon gång ibland för variation). Jag hjälpte henne att lägga huvudet så hon kunde slicka i sig CGDn. 
Jag gav det ett dygn men nu var hon tyvärr död när jag kom hem. Egentligen borde jag avlivat henne innan dess, men blev inte så och jag skäms lite för det.
Jag vet inte vad dödsorsaken var, men hon hade två fina ägg i sig som man såg genom henne i vanligt ljus. Jag kände inte riktigt för att sprätta upp henne och ta ut dom om vi säger så, men jag har två ägg från henne sedan tidigare som jag hoppas på. Utifall dödsorsaken var typ sjukdom eller parasiter så har jag eldat upp kroppen och substratet från det lilla terrariet jag hade henne i sista dagen.

Blue, som hon hette (de andra hette Delta och Charlie, som referens till raptorerna i Jurrasic World), var en stor favorit hos mig. Hon var den dominanta i trion (precis som Blue i Jurrasic World, fast där var dom 4) och var den som förstod att jag inte var farlig. Hon tog mat i handen och var galen i pincetten som hon kunde springa varv i terrariet för att komma åt. Jag har nog aldrig sett så mycket personlighet hos ett så litet djur, och hon skilde sig mycket från resten.

Jag har en liten fundering. Det har varit mycket lugnare i burken utan henne, så jag funderar på att behålla mina husgeckos i mitt lilla terrarium och skaffa jungfrugeckos (eller annan gecko) till det stora. Men jag har typ ett år på mig att bestämma mig och se om det fortsätter såhär lugnt hos dom (nu låter jag som en dagislärare men jaja). 

Jaja nu har jag skrivit av mig lite, kommer sakna henne trots att hon "bara" var en ödla i ett terrarium. Jag trodde inte jag skulle sakna en liten husgecko så mycket.


//Emanuel

2430
909
EmanuelKarl:

Wow. Idag har jag både satt upp växter (bromelior) på bakgrunden och med hjälp av superlim satt upp mina Tillansia ionatha där jag vill ha dom samt en och annan bromelia.

För några veckor sedan flyttade jag upp min röda Crypthantus bivittatus på barken och la lite mossa där men det var inte uppskattat. De yttre bladen ser lite äckliga och bruna ut (syns dock inte på bilden) så nu har jag flyttat ner den igen där de två andra som mår prima står. Jag tror jag tar ut Diffenbachian innan rötterna hinner breda ut sig så mycket, eftersom jag inteåg att det kommer bli alldeles för stor. Frågan är om Calathea lancifolia kommer växa på samma sätt. SerpaDesign la upp en video för någon vecka sedan där hans Diffenbachia och hans Calathea lancifolia hade växt upp till taket i han stora terrarium. Och helt ärligt tycker jag min stora Calathea är alldeles för stor och den lilla kommer garanterat bli det. Jag måste dock komma på idéer på andra "buskiga" marktäckare eftersom burken är så stor att enbart epifyter blir lite fult. 


Jag ska försöka få tag i lite boklöv, och då lägga in i terrariet. Jag har massa ek här hemma men jag tycker bok är bättre eftersom det ser mer ut som vilket löv som helst, medans alla svesnkar skulle kunna identifiera ett eklöv. Jag har lite Fittonia och andra små markväxter för detaljerna men jag vill plantera dom medans jag lägger in löven.

Jag känner mig nöjd med de större växterna, så på groddagen blir det mer fokus på detaljer typ små microorkidéer osv. Jag hade inte heller sagt nej till några olika Tillansior eftersom jag bara har en sort nu. Jag ska även köpa Ficus pumila quercifolia, Pellionia pulchra, Fucus pumila panama, Peperomia emarginella, någon form av Dwarf baby tears typ och många fler. Lär bli en hel del impulsköp också. 


Jag kom på en kul idé. Mitt emot terrariet har jag en hylla som sitter helt perfekt för att ställa min GoPro-kamera på. Så, jag fick en idé att sätta den på en timelapse så den tar en bild per dag eller något sånt i något år. Det hade varit väldigt coolt, och i så fall skulle jag såklart dela resultatet. Det enda som är synd är att mitt ljus får det att se jättefint och vackert ut i verkligheten men totalt värelöst på bild eftersom lampan typ är en växtlampa som lyser i olika färger (samt en värmelampa som ge typ gult ljus och en Compact top med en natural light och en Reptile vision, men jag byter nog ut reptile vision mot en UVB-lampa eller en annan Natural light, jag stör mig lite på den typ lila färgen). 
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild