Costa Rica-burken!

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 14

70
22
shpongel:
ja, dusks 30×30-panel är lite overkill. bränt mången växt här med det ljuset.. 

Medlem i GHF
3106
1706
EmanuelKarl:
Burken från starten av tråden. Har återintroducerat mina P. vittatus till burken, så just nu delar de det med mina Epipedobates anthonyi 'Rio Daule'. Något annat nytt sedan senast är att jag satte in min Anthurium crystallinum. Burken ser definitivt bättre ut såhär på bild än i verkligheten; kokosfibermattan börjar falla sönder och många av växterna kunde mått bättre så burken är inte särskilt hållbar i längden. En dag måste jag nog riva ut hela bakgrunden och börja om, men den dagen är inte idag.


En burk jag är mycket nöjdare med. Här har jag mina Ranitomeya amazonica Franska Guyana. Mina två gamla avelshonor gick bort (troligen av ålder) för ett tag sedan, så min hane bodde här ensam ett par månader. På Malmömässan kompletterade jag dock gruppen med 4 stycken nya, och hade även kvar en unge från min gamla trio som fick flytta in, så nu har jag 6 stycken här i. Av alla Ranitomeya-arterna är nog amazonica (och systerarten variabilis) den som fungerar bäst i grupp och det är inte ovanligt att se 3-4 av dem sitta och leka i samma filmburk. De är också mycket modigare vid grupphållning; när min hane bodde här ensam flera månader såg jag honom knappt en gång i veckan, men nu kan jag nästan alltid se alla sex om jag tittar en stund. Detta terrariet är ungefär 1,5 år gammalt och inredningsprocessen går att se här: youtu.be/m0M6-Mh6PF8?si=Pa8BRvnb6nwUfJ7A Highlighten i terrariet är definitivt min underbara Anthurium warocqueanum som fått ordentligt med storlek. Tycker även mycket om min Philodendron 69686 som har kommit igång ordentligt nu.

Medlem i GHF
3106
1706
EmanuelKarl:
Fick även en fin bild på en av mina otroligt vackra Ranitomeya reticulata som smet ut på golvet när jag försökte fotografera den (annars hade jag aldrig tagit upp den i handen). Börjar misstänka att alla mina tre individer är hanar.


Här är även en bild (till och med min nuvarande profilbild) på en av mina Ranitomeya sirensis Contamana. Införskaffade 4 av dessa på groddagen i höstas, men jag har inte hört något spelande alls från deras terrarium.

Medlem i GHF
3106
1706
EmanuelKarl:
Ett stort projekt har påbörjats för ett litet tag sedan. I normala fall är jag väldigt lat när det kommer till bakgrunder, och väljer väldigt simpla alternativ (som att fästa hygrolon eller korkplattor direkt på bakgrunden), men till detta projektet kände jag att jag skulle höja nivån lite genom att göra ett plankrotsträd och en stenvägg. Detta är extremt starkt inspirerat av Kalle Grunnings bygge (som finns att läsa om i hans tråd på pilgift.se) men jag försöker få in min egen touch på det också.

I vanliga fall hade jag gått in på mycket mer detailjer vad gäller byggprocessen i den här tråden, men jag håller nere det litegrann eftersom jag håller på med en youtubeserie (i 3-4 delar, beroende på om man räknar del 1 eller inte) där jag visar det hela i detalj. Den kommer att dyka upp på min kanal Tropical Tutorials under sommaren.

Huvudprincipen för trädet är att det är baserat på upphängda fleecefiltar doppade i cementvälling (bara cement och vatten, ingen ballast). Detta för att få till de naturliga "vågrörelserna" som finns i träd med plankrötter, som jag tror skulle vara väldigt svåra att realistiskt efterlikna enbart genom att t.ex. forma frigolit (vilket jag själv är väldigt dålig på). Nu är det enda som återstår med själva trädet att måla och lacka det.

Stenväggen är än så länge bara formad frigolit. Denna kommer sedan täckas i hypertufa för att få en naturlig stenstruktur. Såhär kommer layouten att se ut.

166
96
Sockerfar:
Kul, du är duktig. Ska bli kul att följa

Medlem i GHF
3106
1706
EmanuelKarl:
Efter 4 år var det dags att säga hejdå till Costa Rica-burken igår. Nu är den riven och står helt tom. Men den kommer inte att vara tom länge till!

Jag måste säga att det kändes speciellt att scrolla igenom den här tråden från början till slut nu. Jag är också otroligt tacksam för att jag har dokumenterat processen såpass bra här, inte bara för att det är kul att titta tillbaka på, utan också för att det underlättade videoskapandet otroligt mycket. 

Här är del 1 av 4 i min youtube-serie "Vivarium Rebirth", där jag berättar historien om den här burken, visar hur den har växt fram över tid och slutligen förklarar varför jag har tagit beslutet att tömma det. Man kan också se en liten sneakpeak på vad som kommer att hända med den i framtiden: Den här burken kommer att inredas på nytt, bättre än någonsin tidigare, vilket man kommer att kunna följa i del 2-4 av serien, som släpps varje lördag 4 veckor på raken: youtu.be/1Nczyg_Ggnk?si=rJpM6tc8bbGKuEgO 

Bjuder på en sista bild på burken i sin helhet, tagen igår innan jag började tömma den.


Medlem i GHF
3106
1706
EmanuelKarl:

Del 2 av min serie Vivarium Rebirth är ute nu! Denna handlar om hur jag byggde mitt plankrotsträd utav filtar och cement.


En bild säger mer än tusen ord, men en video säger mer än tusen bilder, så därför har jag lagt mer fokus på de här videorna än på att uppdatera denna tråden. 

youtu.be/Kh0p2pA7tN4?si=sTCLgkvVzVnV7ZHF

Logga in för att posta i forumet
Sida av 14
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild