Fönsterplats

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4

Medlem i SHF
537
749
Patch:

Man kan gå in på att de finns forskningar som visar att de blir stressade av hantering

Man kan ta fram bevis som visar att den låga temperaturen och den felaktiga fukten inte är bra för djuren

Man kan ta fram massor och massor och ytterligare lite till som visar att de inte finns nån som helst fördel för reptiler att varken sitta i knä när man kollar på TV eller gå runt och undersöka lägenheten!

Man KAN bevisa allt detta... men jag tänker nöja mig med att helt enkelt säga

 

NEJ!


456
201
isdrake:

Mycket bra skriver av Patch. :) Håller med till fullo. 


Medlem i SHF
537
749
Patch:

tjenare Isdraken!

I mina ögon så väger solen upp fuktförlusten! MEN de är viktigt att de finns en skugga inblandad oxå så klart!

Även i de djupaste och ljusaste delarna av amazonas så är de relativt låg luftfuktighet mitt i solen

 

Vill även tillägga att djuren ska hållas i en stadig och bra BUR ute... och inte i nån form av sele eller rep! Tänk även på att våra husdjur inte uppskattas av alla människor så en lugn och inte så vältrafikerad plats vore de bästa

 

MvH Alex

(PS: Ville även lägga till att ett stressat djur som får panik vid infångandet eller av att sitta i uteburen ska självklart inte genomlida det... Där får man ju självklart väga fördelarna mot nackdelarna) :)


276
118
Maqea:

Men halloj! Det är en skäggagam jag har. Den bor inte i amazonas i det vilda. Skäggisar skulle snabbt gå under i djungeln bl.a. för den höga lugtfuktighetens skull. Skäggisar ska ha mellan 30% och 50% luftfuktighet och det är det i det fönster han gillar. Jag har kollat.

Jag skulle gärna vilja få referenser till den forskning du talar om Patch för, jag ber om ursäkt, så litar jag inte på ditt svar eftersom du talar om Amazonas i samband med en Skäggagam.

Det finns mer än 6000 reptiler och jag tror INTE på att de alla har samma förutsättningar. Det går inte att jämföra en komodovaran med enBrookesia micra och då nämner jag bara ödlor. En orm och en sköldpadda har inte samma behov. De skulle snabbt fara illa om de behandlades så som den andra arten ska hanteras. Vissa liknande regler gäller naturligtvis men de är samma som för vilket husdjur man än har. Inte utsätter man sin hund för situationer där den blir panikslagen utan man låter den vänja sig lite i taget. Inte ger man sin katt bara mjölk och rå fisk att äta (som det ofta visas i gamla sagoböcker) utan man ger den mat som passar för just den kattens behov. VARFÖR tror ni att jag skulle behandla min ödla med någon annan form av respekt och anpassning?

Jag blir lite ledsen när jag försöker lära mig mer om just den art jag har och i stället får onyanserade svar eller svar uten motivering när jag ber om det. Jag vet ju att det finns folk som kommer in på ett sådant här forum och läser det så som "Fan läser bibeln", dvs fångar det som passar dem och skiter i resten eller nybörjare som inte vet mer eller bättre för att kunna sålla informationen. Därför upprepars ofta de grundregler som gäller (och som faktiskt gäller för alla husdjur). Det är tråkigt eftersom vi som har mer erfarenhet inte kan fråga om och få svar på nyanser i våra djurs skötsel. Nyanser som är helt OK att fråga om och som ingen missförstår när det gäller hundar, katter, papegojor, kaniner eller hästar. Den onyanserade bilden tycker jag faktiskt också är farlig och kan göra att våra reptiler far illa.

MVH Maria

 

 

 


593
551
Redfoot:

Detta var Maqeas fråga " reptiler ska få vara utanför terrariet eller inte" då kan man väl inte bara säga rakt av NEJ. Det beror väl på vilken reptil det gäller. Själv är jag en sköldpaddsmänniska, ska dessa reptiler inte få komma ut under sommaren då?

Sedan tycker jag precis som Maqea att den motiveringen som Patch kom med var en aning krystad, Amazonas är väl kanske inte rätt ställe att sätta in i samanhanget om det nu handlar om en skäggis. Däremot så de sköldpaddor jag håller kommer ju från den delen av världen, och då ska dessa alltså inte få komma ut under sommaren pga stress om jag tolkar svaren rätt.


33
13
Tyrredum:

Skulle vilja se den forskningen som säger att alla, arter som finns blir stressade av hantering, samt att de inte klarar temperatur och den lägre luftfuktigheten utanför terrariet. 

 

Så att  svara nej raktav på frågan är konstigt, det är väl nåt man får avgöra från djur till djur, genom att va påläst om hur klimatet utanför påverkar djuret och att känna vad sitt djur tycker om hantering och va ute. Tror nog inte Maqea skulle låta skäggisen va ute om den verkar bli stressad av det.

 


Medlem i SHF
537
749
Patch:

De finns forskning på allt de jag snackat om... Och mitt svar om Amazonas va riktat till Isdrake när hon frågade hur de skulle vara med tropiska djuren?

 

Att folk väljer att inte ta reda på fakta innan de kläcker ur sig saker är faktiskt inte mitt problem... jag vet att faktan finns... den har vart uppe både på Repti och på Zoonen ett flertal gånger

Ni får googla

 

Redfoot.. Läs om det jag skrev igen


Medlem i SHF
537
749
Patch:

även om detta är orelevant egentligen så va din fråga om reptiler i allmänhet och inte bara om skäggagamer?

"Nu tänker jag röra om i myrstacken om huruvida reptiler ska få vara utanför terrariet eller inte"


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

Patch, jag håller helt klart med dig om ovanstående, (kanske dock finns viss stimulans för några utav de intelligentare ödlearterna i att utforska)

Hantering är något som diskuteras ungefär lika mycket som bottensubstrat, och enligt mig är det sällan svart på vitt. Det finns fördelar med rimlig hantering av ens reptiler. Bland annat att man underlättar att hitta eventuella sjukdomar, veterinärbesök m.m. om reptilen är någorlunda handvan.

Att temperatur och luftfuktighet ändras är självfallet inte något som är bra heller.

Man får dock anta att i just Maqeas fall så är temperaturen och luftfuktigheten inte helt åt skogen. (Temperatur och luftfuktighet är även något som kan flukturera rätt kraftigt i naturen.)

Om man då som sagt antar att temperatur och luftfuktighet inte är något problem, så är det själva hanteringen som är grundargumentet. Vad är rimlig hantering? Vissa säger max en gång om dagen, andra säger en gång i veckan, en gång i månaden eller ännu mer sällan. Det är väldigt svårt att svara på då man inte vet hur just ödlan i detta fallet reagerar på hanteringen. 

Av de herptiler jag haft, så har alla visat någon form av obehag av hantering förutom just skäggagam.
Värst var en ögonfransgecko, som absolut inte gick att hantera alls.

Med det sagt så är det ju självklart så att det finns folk som hanterar deras djur alldeles för mycket. Vilket jag tror inte bara gäller reptiler, men det är inte lika tabu att hantera sitt marsvin som sin skäggagam. 

Sen tillför det ju även diskussionen mer med lite förklaringar och information än enbart ett "Ja" eller "Nej".

 


276
118
Maqea:

Patch sa "De finns forskning på allt de jag snackat om." "Ni får googla."
- De är just det jag gjort och jag har inte sett/hittat den forskningen du refererar till. Jag skulle jättegärna vilja läsa den forskning som finns i olika frågor angående reptiler, främst ödlor och aldra helst om Leguaner och Skäggagamer. Jag hittar bara, både på svenska och engelskspråkiga sidor, folk som säger att de har hört om eller att de har läst forsningsresultat som bevisar deras argument men jag har inte sett någon sån forskning själv. Därav min fråga om länk till den.

Patch sa "Och mitt svar om Amazonas va riktat till Isdrake när hon frågade hur de skulle vara med tropiska djuren?
- Fast det ser jag inte i den här tråden. Vart står det?

Patch sa "Att folk väljer att inte ta reda på fakta innan de kläcker ur sig saker är faktiskt inte mitt problem"
- Den meningen uppskattar jag om du förklarar lite bättre.

Patch sa "även om detta är orelevant egentligen så va din fråga om reptiler i allmänhet och inte bara om skäggagamer? "Nu tänker jag röra om i myrstacken om huruvida reptiler ska få vara utanför terrariet eller inte""
- Helt rätt. Mitt misstag. Jag ber om ursäkt för det. Jag skulle naturligtvis ha frågat vad ni tycker om att Skäggagamer ska få komma utanför terrariet eller inte.

Anders sa "Patch, jag håller helt klart med dig om ovanstående"
- Vad av det Patch tar upp är det du håller med om? Just den meningen kan jag inte härleda.

Med vänliga hälsningar

Maria

 

 

 

Logga in för att posta i forumet
Sida av 4
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild