Tall/Gran

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4

82
34
javan:
Tropfrog skrev:Nej jag har inte ändrat något. Det handlar om en relation mellan de två. När solen försvinner på hösten så behöver man antingen öka ljuset artificiellt eller sänka temperaturen och på så sätt sänka ljuskravet. Ju högre ljuskrav en växt har desto kallare bör man hålla den (inom växtens härdighet såklart). Det finns också en omvänd relation mellan ljus och värme i ljuskällan.  Det är därför som ljuskrävande växter som kommer från miljöer med helar eller delvis av året med låga temperaturer anses som svårare. Men metoden att sänka temperaturen under vintern används också på rent tropiska växter.

Visst, man kan försöka att köra rumsgran i rumstemperatur med artificiell belysning under vintern. Men det är inte helt lätt eller billigt att belysa ens ett mindre träd. Ljuset avtar med kvadraten på avståndet. Så lösningen är troligtvis att belysa träd från sidan. Det är därför jag tror att lägre temperaturer är den bästa vägen att gå under våra förhållanden. Det hade varit jäkligt smidigt om det gick att sänka ljuskravet så mycket att de kan förvaras i mörker under vinterhalvåret. Den metoden används bland annat på centralamerikanska epifytiska kaktusar framgångsrikt. Där är det en nödvändighet för att få dem att orka blomma trots att de kommer från tropiska områden. Om man inte jobbar med kopiösa mängder artificiellt ljus förståss.

Vad jag använder för belysning? Jo, just nu kör jag med en blandning av T5 och led till min vinterförvaring, enbart led till mitt terrarium. Jag har också erfarenhet av metallhalogen och högtrycksnatrium. Men eftersom det enda projekt jag har just nu är vinterförvaring i källaren så är de lösningarna diskvalificerade. Vad är cdm för något?


Jag bara älskar inlägg som innehåller båda orden nördar och hydroponi :). Själv experimenterar jag med akvaponi just nu, men det går långsamt pga en herrans massa andra projekt.

MVH
Magnus
CDM är Keramisk metallhalogen. Man kan väl säga att det är en vidareutveckling av den äldre MH tekniken. Fördelen som vi också har märkt är att den avger mycket mindre strålningsvärme. 
Belysning från sidan verkar bökigt. Ett odlingstält med reflekterande väggar hade nog varit en bättre lösning.
Spännande med akvaponi, vi har varit rätt sugna på att testa (i väldigt liten skala iofs). Vad kör du med för fisk?

1721
1044
Tropfrog:
javan skrev:


CDM är Keramisk metallhalogen. Man kan väl säga att det är en vidareutveckling av den äldre MH tekniken. Fördelen som vi också har märkt är att den avger mycket mindre strålningsvärme. 
Belysning från sidan verkar bökigt. Ett odlingstält med reflekterande väggar hade nog varit en bättre lösning.
Spännande med akvaponi, vi har varit rätt sugna på att testa (i väldigt liten skala iofs). Vad kör du med för fisk?Intressant , CDM var nytt för mig, får läsa på lite :)

Odlingstält är en bra idé bara man har en plan för överskottvärmen.

Jag har koi, inte för att äta, det blir för dyrt :). Jag har dem som husdjur, fast ute......utomhusdjur :). Sen är de ganska så bra bajsmaskiner, vilket är bra för tomaterna.

Mvh
Magnus 

1721
1044
Tropfrog:
Jag kom att tänka på denna tråden när jag besökte en trädgårdsamatör som hade rumsgran i sin trädgård. Köptes på Ikea för 4 år sedan vid juletid. Står ute på somrarna och i orangeri på 10 grader på vintrarna. Den har klarat sig fint i den temperaturen utan extra belysning. Den är nu ca 3 meter hög och riktigt fin. Så tillväxten är sisådär 50-60 cm om året.

Fortfarande inte lämplig för terrarium. Men ändå kul att följa upp alla spekulationer.

Mvh
Magnus 
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild