Tall/Gran

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4

1
0
fenri:
Hejsan

Jag har en liten fundering angående våra svenska barrträd. 
Funkar det att plantera t.ex en liten gran i ett terrarium? Kommer den att överleva i exempelvis ett regnskogsterrarium?
Ja jag fattar ju att regnskogen inte är optimal för ett träd som anpassats till nordiskt klimat men det kanske kan funka ändå?
Jag tycker det skulle va kul att ha en liten egen "touch" på grejerna istället för bara klätterfikus och lianer som i alla andra terrarium. (Dessutom kan man pynta den till jul.

10
8
elinasvensson:
Rekommendationen är att man ska undvika barrträd som reptilägare. Detta eftersom barrträd innehåller terpentin och även om det inte verkar finnas belägg om att det ska vara farligt så lär det iallafall orsaka obehag för reptilen. Det finns många växter som är godkända och säkra att använda hos reptiler, bättre att ta det säkra före det osäkra. Finns även en hel del av dessa växter som sticker ut mer, om det är det man är ute efter. Du får kika runt på olika sidor med säkra växter och se om du hittar något som passar dina önskemål :) 

64
10
Erik17:
Har hört att barrträd är skadliga dör reptiler särskilt ormar men det är bara nåt jag hört.

5061
3824
Tropfrog:
Terpentin gäller främst tall, väldigt lite i gran. Sen har jag svårt att set terpentinet avgår från ett levande barrträd. Just det problemet gäller bara döende träd. 

Jag är ganska så säker på att gran och tall behöver sin viloperiod för att må bra och växa. Dessutom är jag helt säker på att de blir 40 meter höga, hur stort terrarium har du?

Det är klart att man kan bonsai klippa både gran och tall. Men det låter som en tokig ide att försöka kombinera bonsai hobby med regnskogsterrarium. Det finns en anledning varför det bara finns barrträd i tempererade områden.

MVH
Magnus

2966
1644
Hoggaforfan:
Jag har letat och letat efter belägg och inte hittat något belägg så jag har avfärdat att inte ha barrträd i terrarium som en myt eller möjligen försiktighetsåtgärd. 
Plantera in och se, sett både grenar i terrarium och faktiskt en liten gran hos en spindel och vad jag vet så lever djuren ännu. 

Man kanske inte ska klä in terrariumet helt i färsk tall men annars är det lugnt.

5061
3824
Tropfrog:
När det gäller tall som varit död ett tag så är det oftast inga problem. Terpentin är flyktigt och rörsvinner snabbt. Det man skall undvika är att gräva upp tallstubbar. Där försvinner inte terpentinet utan ackumuleras inåt när roten mörknar utifrån och in. Det blir sk töreved, som är ohyggligt lättantänligt. Skulle någon ha gamla uppträda tallstubbar så ge det till mig, grymt att ha i ryggsäcken när man är ute och vandrar:).

Mvh
Magnus 

117
99
Lancehead:
”Det finns en anledning varför det bara finns barrträd i tempererade områden.

MVH
Magnus”

Källa på det?

5061
3824
Tropfrog:
Lancehead skrev:
”Det finns en anledning varför det bara finns barrträd i tempererade områden.

MVH
Magnus”

Källa på det?



www.terrariedjur.se/forum/thread/8751/1&scroll=down

Mvh
Magnus 

144
82
javan:


Säg det till barrträden på Isle of Pines :)

5061
3824
Tropfrog:
Ok, det var slarvigt skrivet, jag medger det,  så jag reviderar min utsago.

Det finns en anledning varför pinus sylvestris och picea abies bara växer i tempererade områden.

Vart köper man tropiska tallar som lämpar sig till regnskogsterrarium?

Mvh
Magnus 
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild