Bottensubstrat till leopardgeckos

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2490
anders:

Pratade tidigare med natta1 som nyligen skaffat sig en leopardgecko. Jag har själv fött upp en del leopardgeckos, men då jag vet att det finns andra som haft betydligt fler än mig, vore det kul att höra vad ni använder för bottensubstrat till era. (För att klargöra, så menar jag bottensubstrat till ödlorna, ej äggkläckningssubstrat)

Frågar man i djuraffärer får man i princip alltid svaret att de ska ha sand. Är det någon som haft någon erfarenhet att ödlorna fått problem av att ha sand, genom att t.ex. få förstoppning då de ätit utav det?

 


273
3
117:

Jag har aldrig haft gecko men enligt Jordbruksverket måste en ensam vuxen gecko på 20 cm eller mer ha en bottenyta på minst 0,36 kvadratmeter (60 x 60 cm eller motsvarande) och höjden måste vara minst 30 cm. Tänk på att detta är minimimått, för stort kan det aldrig bli!

Det ska helst vara något som ödlan kan gräva i eftersom det är ett naturligt beteende. Vanligast är sand men tyvärr har en del ödlor benägenheten att äta för mycket av underlaget med allvarliga förstoppningar som följd. För att minska risken för sandförstoppning kan man undvika sand under tiden ödlan växer, se till att ödlan har tillgång till fukt samt att den utfodras korrekt och får tillskott av vitaminer och mineraler.

Mvh Dragon


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2490
anders:

Precis, man har läst det en hel del. Och man ska väl inte ha det till ungdjur.

Men hur är det just i praktiken?

Vilket bottensubstrat är bäst till leopardgeckos egentligen?

Självklart är det både fördelar och nackdelar med varje bottensubstrat, så det är snarare en fråga om vilket bottensubstrat där fördelarna väger upp nackdelarna.

 


273
3
117:

Nu ska jag inte säga för mycket då jag inte vet så mycket om gecko men man kan man använda finkornig sand, reptilbark eller flis 


Medlem i DHF
1080
771
Westman:

fin sand blir inte så nartuligt för dom.


12
0
Geckowest:

Har hört en del om att "Ökenterrarie" Ödlor kan få förstoppning av sanden, men inte läst någonstans vad ni gör då? vad är symptomen? Någon behandling?


340
91
Copa:

Veterinärer rekommenderar att man ska blanda sand och jord som bottenmaterial. Tycker det funkar ganska bra då sanden blir mer packad och inte så lös. 


205
25
Strunten:

"sandlådesand" elelr blestersand går nice


121
95
Kega:

Jag kör med blästersand. 25kg säckar finns billigt på Jula.


83
6
Pytonjocke:

har en blandning av spån och bark och det funkar bra o är enkelt att göra rent ^^ har haft sand med gammla ödlor och det har aldrig vart problem med förstoppning på dom.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild