Tillståndskrav för orm

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 7

40
36
baggi:
Enklaste sätten att få svar är ju att bara ringa den till kommunen man bor i och fråga vad det kostar... Tycker själv i flera fall då jag ringt olika kommuner att dom bemött en bra och sen har det alltid kanske inte varit solklart när det kommer till vissa saker... Men som exempel har jag fått som svar när jag ifrågasatt varför det kostar tex si och så för att ansöka om varje reptil... då har iaf dom jag pratat med varit resonliga och sagt skriv ner alla arter på en och samma ansökan och skicka in.

Nu kanske jag blivit ovanligt väl bemött vad vet jag?

361
138
Linus:
Lilja skrev:
Från 1 jan 2019 behövs inget tillstånd för att ha orm i Malmö. Ser ut som att det gäller både giftig och ogiltig.

malmo.se/Bo-bygga--miljo/Boende--narmiljo/Djur/Djurhallning.html


Den länken leder mig bara till en text om att hålla höns, har du en länk som leder direkt till texten om ormar? Det låter ju hur bra som helst, men skulle gärna läsa beslutet! :)

16
18
Lilja:
Linus skrev:


Den länken leder mig bara till en text om att hålla höns, har du en länk som leder direkt till texten om ormar? Det låter ju hur bra som helst, men skulle gärna läsa beslutet! :)De har ändrat länken. När den länkades stod informationen om att kravet var slopat. Nu går jag bet på att hitta informationen och google ger inget heller. Har mailat Malmö för att få svar på varför de har tagit bort informationen.

237
324
Kakmonstret:
Hej,

Lite hård fakta i ärende.

- Det är upp till varje kommun att bestämma om det ska krävas tillsånd att hålla orm inom detaljplanerat område.
- Utanför detaljplanerat område säger kommunen ingenting.
- Den lagparagraf (se nedan) kommunerna har att luta sig mot handlar om hälsoskydd, dvs. smitto- eller störningsrisker (ljud, lukt, etc.).
- Generellt står det inget om antal ormar i kommunernas lokala hälsoskyddsföreskrifter, utan man uppger det i tillståndsansökan.
- Om man behöver söka nytt tillstånd eller bara anmäla ändringar om man skaffar fler ormar, bör framgå i tillståndets villkor.
- Kostnad för tillstånd baseras generellt på handläggningstiden. En komplett och tydlig ansökan minskar tidsåtgången.
- Ett beslut från kommunen kan överklagas till Länsstyrelsen.


"Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Kommunala föreskrifter m.m.
39 §   Om det behövs för att hindra att olägenheter för människors hälsa uppkommer, får kommunen föreskriva att
   1. nötkreatur, häst, get, får eller svin,
   2. pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur, eller
   3. orm

inte får hållas inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser utan särskilt tillstånd av den kommunala nämnden. Ett sådant tillstånd får förenas med särskilda villkor."


Det jag tycker är viktigast att komma ihåg är att reglerna handlar om hälsoskydd (olägenheter), så får man kommentarer om annat är det egentligen fel. Däremot verkar det inte helt tydligt om ormrädsla kan vara en olägenhet eller inte, därför frågas ofta om åsikter från grannar. Här får gärna någon från SHR:s tillståndgrupp kommentera.


Ställ gärna följdfrågor, så svarar jag så gott jag kan.


/Andreas - miljöinspektör

3
1
roddan75:
I hässleholm kommun kostar det 3704kr för giftorm och 2778kr för icke giftig orm, inte undra på att dom inte fått in någon ansökan när jag ringde och frågade lite om det. Ingen som visste någonting. Kunde inte ens garantera tillstånd fast jag uppfyllde alla kraven och bor i villa. Känns som en bättre idé att sänka priserna, så folk ansöker och får tillstånd istället. Om jag skulle ansöka om en boa och en kopparskalle så är det ju inte vettigt att behöva betala 6482kr för att ansöka om ett tillstånd som jag kanske inte får, fast jag har allt enligt konstens alla regler, med lås, ventilation mm mm. Tycker det är förkastligt. MEN det är min egen högst personliga uppfattning.

16
18
Lilja:
Linus skrev:


Den länken leder mig bara till en text om att hålla höns, har du en länk som leder direkt till texten om ormar? Det låter ju hur bra som helst, men skulle gärna läsa beslutet! :)
Sådär, nu har jag fått svar. Det stämmer att tillståndskravet är borttaget i Malmö.

Medlem i SkHF
14
10
ricko:
I vår kommun behöver vi enbart tillstånd för tupp 

361
138
Linus:
Lilja skrev:
Sådär, nu har jag fått svar. Det stämmer att tillståndskravet är borttaget i Malmö.


Woooohoooooo!

8
9
Odesten98:

hej ! nån som vet hur det är i säffle ?

och vad menas med detaljplanerat område ?


237
324
Kakmonstret:
Odesten98 skrev:
hej ! nån som vet hur det är i säffle ?

och vad menas med detaljplanerat område ?"Du behöver inte kommunens tillstånd för sällskapsdjur. Däremot gäller tillståndsplikten inom detaljplanerat område för nötkreatur, häst, get, får, eller svin samt sådant pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur."
www.saffle.se/sv/boende-miljo/djur-och-husdjur/

Detaljplanerat område är där det finns en fastställd detaljplan, alltså bestämt hur det ska se ut och vilken typ av bebyggelse som får finnas där. Generellt alla mer tätbebyggda områden.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 7
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild