Opuntia-kaktus?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4

Medlem i DHF
63
126
griseus:
@McPede förstår vad du menar , att kosten är viktig och att det som funkar till en leguan tex. inte alltid är bra till en dabbagam eller sköldpadda (hög protein halt, fel Calcium:fosfor,fiber% tex.) vet jag är en åsikt som vi delar, ofta brukar info om art och en skoppa suntförnuft räcka rätt långt, jag har inte lyckats hitta någon giftig opuntia men många olämpliga pga taggar, men där kommer sundaförnuftet in om man inte har som annan hobby att plocka taggar, många som håller Uromastyx matar med opuntia, rätt bra calcium och fiber mängd , inget helfoder men det fixar man nog inte heller att odla fram hemma :) , nu ska ingen ta förgivet att det jag skriver är rätt eller sant utan läs på och skaffa en egen uppfattning. :) Mvh/E

Medlem i SHF
25
24
JacobOhlin:
Opuntia är ett amerikanskt släkte kaktusar och även om det finns förvildade kultivarer spridda lite varstans i världen (däribland i nordafrika), så kan knappast syftet med att mata sina dabbagamer med det vara att ge dem någon form av "naturlig föda".

Nu äter väl säkert dabbagamer opuntia när de snubblar över det, och är näringsvärdena som griseus skriver bra så är det kanske skäl nog att mata dem med det i terrarium. Jag tycker bara det verkar väl krångligt att odla dessa från frö till foder om man inte redan har god tillgång av någon anledning?

44
9
Johan_86:
För mig är halva nöjet med att ha djur, att odla mat och skapa naturliga habitat. Tror många reptilägare kan känna igen sig i detta. Så att odla opuntia är både något som kan vara bra som föda, vilket det är, och dessutom en rolig sysselsättning.

Var på ikea kållered idag utan vidare framgång. Får se när jag lyckas snubbla över det. Kan kanske platagen ha det?

Medlem i SHF
25
24
JacobOhlin:
Absolut.

Du bör som sagt kunna hitta Opuntia i praktiskt taget vilken blomsterhandel som helst. De är lätta att sticka och föröka så det lär inte vara några problem så länge du kan förse dem med adekvat belysning till hösten, annars lär tillväxten avta. De hybridiserar också, så räkna kanske inte med att hitta 'rena' arter. Blomsterkedjor brukar vara notoriskt usla på att förse växterna med rätt artnamn.

44
9
Johan_86:
Tro mig jag är väl medveten om detta, artbenämning alltså. Samma gäller då man ska köpa sallader i matbutiker :/ Har en ställning som mitt terrarie står på; under detta har jag odlingslådor där jag odlar diverse saker med belysning över. Funkade bra förra vintern, tom hibiskusen överlevde.

62
131
Toke:
Johan_86, vad odlar du för mat till din dabbagam? 

44
9
Johan_86:
Toke: Odlar frissé- och endiversallad, hibiskus och röda/gröna "linsväxter". Är lite halvosäker på linsväxterna så ger dem bara ibland, han blir helt tokig i dem dock. Hade varit kul med någon mer blomma men är så osäker på vilka hos blomsterhandlaren som är ok. De är sjukt dåliga på att ge latinska namn :/ Har du någon bra idé Toke?

44
9
Johan_86:
Har även basilika, persilja och ruccola men det är inte endast till min dabbagam :P

62
131
Toke:
Vi odlar 5-6 olika sorters frisee/endive/escarole sallad till våra dabbagamer. Detta utgör basen av deras mat under hela sommarhalvåret. Utöver det så får dom även en del olika sorters plocksallad som lite godis. 
Vad gäller blommor så odlar vi jordärtskocka just för blommornas skull. Dom är mycket uppskattade!
Jag testade att ge dom vilda fläderblommor nu i veckan och dom uppskattades också, men jag har ärligt talat i gen koll på hur nyttigt det är.
Hibiskus har jag inte provat, blir för mycket jobb att odla till så många dabbagamer som vi har ;)

Medlem i SHF
25
24
JacobOhlin:
Maa. Slog ut inatt, Opuntia elata.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 4
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild