Är du irriterad?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 8

Medlem i SHF
241
342
Kakmonstret:
Oj! På svenskalektionerna i grundskolan fick jag lära mig att "dom" inte var okej, men vi fick typ dispens för att använda "dom" istället för "de"! Absolut aldrig för "dem".

Intressant. :)


Han/honom-grejen är dock lite olika beroende på dialekt också, i alla fall när man pratar.

148
116
Ella:
Nu ska vi ju inte vara bittra/irriterade på varandra :'D Shoot med nästa grej.

Blir irriterad på folk som inte kan ett piss om gift eller liknande men tycker att det är smart att skaffa bara för att de tror att deras status ska höjas. 

1662
779
fluffis:
ricard skrev:

dem=dom
Språket förändras. Ordboken är en beskrivning av verkligheten, inte tvärtom. I skolan är dock ordboken norm. Men när man gör en ordbok, studerar man noggrant förändringarna. Talspråksformen "dom" skulle under min skoltid tolkas som ett rättsligt utslag, istället för som det är i dag, ett personligt pronomen. Nåväl. Samma sak gäller förövrigt objekts- och subjektsform av personliga pronomen. 

Ex.

 

Hon gillar han. [sic.] (Hon gillar honom.)



Språket förändras men det gör också att människor har olika uppfattningar om det. För mig har dom alltid stått för de eller dem. Ett talspråksord som är lite mer accepterat i skrift än vad andra talspråksord är. Det är uppenbart att många har problem med att de inte vet om det är de eller dem som är det rätta. I så fall är det bättre att hålla sig till att skriva dom. Det är min åsikt :) Om texten är formell så ska man såklart undvika dom.

Angående "hon gillar han" så känns den meningen helt normal för mig eftersom det ingår i min dialekt att säga så (tyvärr). När jag skriver i text så brukar jag dock skärpa mig :)

Medlem i SHF
241
342
Kakmonstret:
Jag är irriterad över att folk klumpar ihop alla ormar som råkar vara giftiga till begreppet "gift" och inte verkar riktigt bry sig om vad det är för art eller släkte!

Medlem i SHF
537
749
Patch:
Och att man inte vet skillnaden mellan Familj, Släkte, Art och Ras :P


165
186
denka:
fluffis skrev:


Med anledning av detta inlägg så vill jag säga något till alla.

Det är precis som du menar att folk har olika förutsättning för att skriva och läsa. Jag tänkte att om du och andra ser det på det här sättet istället: Om var och en lägger ner lite extra tid och energi på att skriva så bra man kan, så kommer det att hjälpa hundra andra som läser inlägget. Säg t.ex. att en som skriver lägger ner en minut på att skriva ett inlägg. Om den personen lägger ner en extra minut till på att få inlägget så bra som den kan, så blir det två minuter sammanlagt som läggs på att skriva inlägget. Det känns inte som jättemycket tid tycker jag.

För de som läser samma inlägg så kanske det tar 20 sekunder att läsa, om inlägget är så pass bra skrivet att man inte behöver läsa det om och om igen. Säg att 100 stycken läser inlägget, det blir sammanlagt 2 000 sekunder vilket är 33 minuter.

Låt oss säga att om inlägget är sämre skrivet så behövs det läsas igenom två gånger av läsarna för att förstås, vilket blir 40 sekunder per person. För 100 personer blir det sammanlagt över en timme som folk lägger på att läsa inlägget som tog ynka 20 sekunder att skriva!

Själv är jag övertygad om att många slarvar när de skriver, med invändningen "det går ändå att förstå". Och det gör det förmodligen... men fråga er själva om det inte trots allt går att förbättra ert skrivande till förmån för att andra ska spara tid och slippa bli irriterade.

Sen finns det självklart personer som har så mycket skrivsvårigheter att det i stort sett blir omöjligt att skriva bra, men den här andelen av människor bör vara mycket färre än vad man tror när man ser text i forum i dagsläget.





Ja blir bitter på folk som skriver nååtttt så sjukt långt för ja kan inte läsa så möe.. Skoja bara (att ja blir bitter asså?

1662
779
fluffis:
denka skrev:





Ja blir bitter på folk som skriver nååtttt så sjukt långt för ja kan inte läsa så möe.. Skoja bara (att ja blir bitter asså?


Lol :)
Jag behövde bara läsa ditt inlägg två gånger för att förstå det, så det tog "bara" dubbelt så lång tid som det kunde ha gjort :) Hehe, jag skojar också, litegrann :)

165
186
denka:
fluffis skrev:


Lol :)
Jag behövde bara läsa ditt inlägg två gånger för att förstå det, så det tog "bara" dubbelt så lång tid som det kunde ha gjort :) Hehe, jag skojar också, litegrann :)



Haha dysäleksi är bäst alla rättar än ingen förstålse för man inte kan läsa lr skriva :)men själv så bryr man sig inte håller mig oftas till hälge i tiningen :) 

590
365
SweBoa:
Thellaposa skrev:
Usch :c

Nu blev jag också bitter på en grej. Jobbar ju i djuraffär i nacka.. Kommer ofta in folk som ba " Jag köpte de här djuret förra veckan, vad äter den" man ba ÅH OM JAG INTE JOBBADE HÄR HADE DU HAFT ETT BRUTET KÄKBEN :C


Tycker att säljaren har ett stort ansvar för djurets välmående och skötsel, skulle aldrig sälja ett djur till någon, om jag inte va 100 på att personen visste vad han eller hon gett sig in på. 

Medlem i SHF
241
342
Kakmonstret:
Patch skrev:
Och att man inte vet skillnaden mellan Familj, Släkte, Art och Ras :P



Eller när någon säger renrasig om en individ av en viss art eller underart. :P
Logga in för att posta i forumet
Sida av 8
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild