HJÄLP! Svamp/bakterieinfektion, eller ömsar han?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4

165
186
denka:
tror att du ska slänga in en lampa med hög uvb ,värmespott

Medlem i DHF
63
126
griseus:
jag skulle fixa en uv spott(Hid 35w tex.) och nöja mig med värme matta under halva terrariet. om man kollar lite verkar rekomenderad soltemp/hotspot va 37grader + . Skulle även testa mata med tex vaxmoths larver+cal D3, lättsmält och bra. Öken levande ödla skulle ju kunna få svamp av att ligga för fuktigt men borde kunna bli av med den om den får sola ordentligt ,hoppas det löser sig.

Medlem i SHF
4004
5039
Jonas_:

Är det UV/UVB-lysrör skulle jag bytt dessa sanbbt mot en spot med samma ljus, då lysrören är relativt värdelösa, tyvärr, och absolut om ödlan ligger mestadels på marken så tror jag inte ljuset som lysrören ger når ner ens, nu vet jag inte vad du har för uv-källa men tänkte bara informera :) 

Hoppas verkligen det löser sig för dig, oerhört tråkigt om det är din första reptil & du får en så dålig start i hobbyn, önskar dig stort lycka till! 

Såg nu att flera redan hade tipsat om uv-spot, ber om ursäkt för dubbelt svar. 

Uppdatera gärna hur det går. 


13
4
pemshooo:
Denna lampan har han haft installerad sedan jag köpte hnm och terrariet. 
SELF-BALLASTED LAMP 220-240V 50Hz 25W 0.19A WEEE
EXOTerra reptile UVB150

Det har funkat galant och han har mått hur bra som helst fram till för en vecka sedan då han börja bli vit runt huvudet (som på första bilden), självklart trodde jag att han ska ömsa och det är därför han är så livlös. Men nu börjar jag undra om det verkligen är så?

Han äter gärna om jag väcker hnm och ger hnm syrsor. Så mat det äter han. 



13
4
pemshooo:
Nu var jag precis och köpte massa saker! Behöver er hjälp för att det ska bli så bra som möjligt.
JAg var precis förbi hornbach å shoppade lite till lillen. Vad bör installeras?
ska jag behålla uvb lampan (se föregående inlägg), och tillsätta något av detta som jag köpt?
ska jag ersätta den med det jag köpt? Vad blir optimalt?

ännu en gång, tack så jätte mycket för all ert angemang och svar! Uppskattas enormt. 


Medlem i DHF
875
307
tenebrosa:
"Det har funkat galant och han har mått hur bra som helst fram till för en vecka sedan " det kan ta ganska lång tid innan problem med reptiler börjar synas som tex MBD kan det ta ett tag innan man märker att djuret inte får tillräckligt med uvb.
Dom nya lamporna du köpt är väl inga uvblampor?  EXOTerra reptile UVB150är ju inte en speciellt bra uv lampa men den är iaf något, vilken höjd har du haft den på från solplatsen? uvb har inte speciellt lång räckvid

Medlem i SHF
4004
5039
Jonas_:

Den uv-lampan du har är inte särskilt effektiv (tycker jag), jag skulle absolut rekomendera att du byter ut den mot en kraftfullare lampa, ett mycket mycket bra & prisvärt köp är "Solar Raptor" lamporna med både värme samt UVB och UVA. Den är väldigt populär hos folk som har ödlor i terrarium. 

Höjden mellan uv-källan och ödlan har också mycket stor betydelse! Strålningen tar sig inte särskilt långt & man bör anpassa inredningen så ödlan kan komma rätt nära källan.. 30-40cm tror jag man brukar rekomendera.


164
35
anders890:
Tympanocryptis tetraporophora - är inte en nattaktiv ödla, tvärtom. det låter som om du har haft för låg temperatur i terrariet, detta är en liten agam som kommer från dom varmaste delarna av Australien, skötselrådet är i princip densamma som för en vanlig skäggagam. 
Hur länge har du haft den, och vem köpte du av, privat eller butik?
Slänger upp en bild på min T .tetraporophora, som mår bra och verkar trivas :)



164
35
anders890:

Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:
Jag tycker du gör rätt i att sätta in en värmespot som de du köpt för att ödlan ska få en plats att kunna sola på.
Se även till att det inte blir för varmt över hela terrariet, utan det bästa är om det är svalare på en sida så att ödlan själv kan flytta sig om den tycker det är för varmt/kallt.
Steg två kan vara att kolla upp lite angående HID-lampor som flera nämner. Det är i regel en relativt stor kostnad i början, men det håller länge vilket gör det till en bra investering.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild