Kompaktlysrör farliga?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4

268
19
Iguania:

Tjena, min ena kameleont har fått för sig att gå med ena ögat stängt på senaste tiden. Googlade på det och hitta bl.a denna: www.chameleonforums.com/repti-glo-lights-dangerous-26910/ . Det ska tydligen vara farligt med kompaktlysrören och de kan tydligen göra kameleonter blinda och jag har även hört talats om L. williamsis som fått hudskador. Själv har jag snart använt slut kompaktlysröret så det är ändå snart dags att byta men jag tycker att det är konstigt att problemet har uppkommit först såhär sent... Någon som har någon mer information eller helst av allt egen erfarenhet angående detta? Tips mot tillfälliga lösningar mottages tacksamt också då jag har lite dåligt med pengar nu och lysrörsramper är dyra, ska se om jag kan skaffa ett nytt lysrör och sno dagljusrampen från halsbandsleguanen sålänge.

Mvh


1228
464
leedragon:

exoterra nya belyssning skulle vara konstiga, de innan var det inga problem med, fast de allra första  gav problem med oO


270
80
Mjos:

Det enda jag har fått höra är att om man har UV 10 så ska kameleonten inte kunna komma närmre än 30 cm från det. De kan skada ögonen annars. Vet inte hur många cm ifrån om det är högre UV? 


1228
464
leedragon:

nja inte riktigt, det har att göra men hur mycket de har tillgång til skuggan, om de kan komma undan ljuset om de behöver det, sen  tror jag att det bör stå hur långt avstånd ska de ha till djuren / terrarium


268
19
Iguania:

Själv har jag 5.0, gamla versionen. Känns ju som att det inte ska vara farligt men tydligen ska ljuset från kompaktlysrör vara skadliga för vissa djur, speciellt kameleonterna med sina känsliga ögon.

Blir väl till att skaffa Solarraptor lysrör såfort jag får råd. Reptisun 5.0 lysrör blir väl den tillfälliga lösningen, åker till Bromma zoo tidigt på Tisdag.


1228
464
leedragon:

va 'är det för  kameleont?  och hur swer inredning ut i terrariet? har  kört de gamla  kompakta utan problem


1159
624
Temla:

Det är väl inte själva lysrören som är nya, det är väl bara ExoTerra som döpt om dom?  Det enda nya är väl det starkare (200) kompaktlysröret dom började sälja i och med de nya bemäningarna?  För övrigt är det väl 5.0 (100) man ska använda till kameleonter. 10.0 (150-200) är väl bara för ökenlevande arter.  


268
19
Iguania:

Arten är Trioceros ellioti. Min hane som är den som går med stängt öga är ganska mycket mindre än honan som hittils varit problemfri. Hanen vägde 4g idag och honan vägde 7, iof så ska honorna också vara en aning större. Bild på inredningen finns i mitt galleri. Hanen var dock ganska uttorkad när jag sprejade honom för hand idag, han drack mycket och det känns ganska konstigt i och med att regnsystemet kör på flera gånger om dagen...


269
60
Jonas:

har hört fler som fått skador på djur nu som stärker denna teori. även Xtheod har fått skador på sina djur har jag för mig kan ha fel här. skriv till xTheod och se om det rör sig om samma lampa


295
270
barkskog:

Olika UV-lampor har olika fördelning av våglängder.

Ett sätt att kolla detta och kvaliten på lamporna är att mäta UVB-mängd och UV-index och räkna ut kvoten mellan dessa. Bra lampor med ett säkert spektrum ligger på 30-40:1. 

Lampor med låga värden (<12:1) sägs ge ögonskador (photo-kerato-conjunctivitis).

När jag kollar en Exo-terra reptile UVB 200 25 w compact får jag värdet 16:1.  En Exo-terra UVB 100 25 w ger 14:1. En repti glo 5.0 26 w ger 15:1. 

Mina Solar Raptor HID ligger på 35:1

"The lower the ratio, the greater proportion of the UVB from the lamp is in the shorter wavelengths. It is an interesting observation, that the only lamps that have been fairly conclusively identified as causing photo-kerato-conjunctivitis all have ratios below 12 : 1.
Lamps which people have associated with occasional cases of eye problems, especially if placed very close to a reptile, and which some people definitely believe have had a bad effect upon their reptiles (saying they have become lethargic, unwilling to bask, or even depressed) - but which in contrast, many people have not had problems with - all have ratios below 20 : 1.
And lamps that I have never heard anyone having problems with (except in some cases, "not enough UVB") all have ratios ABOVE 20 : 1." (Frances Baines)

Logga in för att posta i forumet
Sida av 4
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild