Hjälp med att få stäppvaran lugnare

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

10
0
adam123:

j jag behöver seriös hjälp med att tämja min stäppvaran och vad jag menar med der är att jag helst skulle behöva någon som gjort detta innan faktiskt träffa mig och hjälpa mig jag har försökt med vattenträning och att gradvis vänja honom vid min lukt mm men det funkar inte så snälla någon hjälp mig!! :(


Medlem i SHF
4003
5038
Jonas_:

Nu vet jag inte alls vad du menar med vattenträning :) aldrig hört uttrycket i reptilsammanhang faktiskt. Hur gammal är varanen och vad menar du med tämja? Alla har olika definition av ord, men en stäppvarans juvenil eller ungdjur kommer att fräsa, piska med svansen och försöka bitas :P det ligger i varanens natur för att kunna överleva.

Ger man ödlan rätt skötsel och har tålamod så blir dom allra flesta individer av stäppvaran så pass lugna att man kan hantera dom med åren.

Däremot har vi olika uppfattningar angående att tämja reptiler skulle jag tro :) min uppfattning är att ödlor och ormar ska ses mer som akvariefiskar än pälsdjur :) om du förstår min poäng? Dom mår som bäst när dom är i sin rätta miljö i ett terrarium anpassat efter artens behov, vet att det finns många olika uppfattningar så ta inte detta som ett påhopp, ville bara förklara hur jag tänker och sköter mina djur.

Lycka till!


31
1
RobinF:

Vattenträning, då tänker jag att du har varanen i badkaret/balja med vatten och håller i den typ.

All hantering stressar upp varanen ännu mer, jag skulle nog ha den i terrariet och ta ut den endast när det är nödvändigt. När man byter vatten/mat osv så vänjer den sig vid att saker lite då och då kommer hända. 

Nu har jag aldrig haft varan dock, rätta mig om jag skriver helt galet.


Medlem i SHF
4003
5038
Jonas_:

RobinF helt rätt :) jag har haft 2.1 stäppvaraner och några större arter innan jag sadlade om till ormar.


230
22
Nooon:

...och jag har inte mycket erfarenhet alls - 10 år med en liten leopardgecko (men erfarenhet av andra djur också). Trots det tror jag att jag har något att säga här:

När du "umgås" med ditt djur - dvs byter vatten, städar, ev hälsokoll... se till att du beter dig så att ödlan inte stressar upp sig. Pusha inte på hans gränser. Om du gör det och han jagar upp sig "lär" han sig att det är jaga upp sig han ska för att bli lämnad ifred. Varje gång du är närvarande och inte "bråkar" med honom är en positiv erfarenhet som säger honom att du inte är en bråkstake och att det du gör går an... för det blir aldrig jobbigt.
Hur "tamt" ditt djur kan bli och hur lång tid det tar kan nog experter på arten sia om men djuren är ju också personligheter.
Du kan ju också försöka vara så trevlig som möjligt på ödlevis: rena händer och ingen parfymerad tvål, ingen hög musik, inga hastiga rörelser, rutiner - gör saker på ungefär samma tider varje gång. Sån´t.

Min lilla ödla vill inte gosa (nej, inget gosedjur ju) men hon tolererar en hälsokoll utan för mycket protester. ...men hon försöker hela tiden gå hem till terrariet. ...och det får hon så snart jag är klar efter någon halvminut eller några minuter. Hon knallar själv lugnt och stilla längs armen, stannar i bland och filosoferar över vilken väg hon ska ta... eller vad hon nu tänker på så att hon inte kan gå samtidigt. Jag väntar - det får ta den tid det tar. Inget negativt fösande eller stressande. Ibland, ibland,ibland lägger hon sig i handen eller på armen och värmer magen en stund! Då blir jag alldeles förtjust! :) Mattes lilla! :)

Ja... och så maten då. Matstöket och skramlet brukar väcka intresse. Jag tror att hon gillar mig riktigt mycket då! Jag handmatar och det bidrar nog rätt mycket till min positiva image.


504
396
Crippa:

Adam skickar pm till dig :)


79
14
Alexxus:

Sluta upp med vattenträning direkt, detta stressar i många fall enbart upp varanen och gör att den mår sämre.

Vad man kan göra mer än att plocka runt i terrariumet några minuter om dagen är att locka varanen upp i din hand med mat. Den kommer helt gå på instinkter och tänka mat...mat...mat... men när den ätit upp kackerlackan eller vad det kan va kommer den att finna sig i/nära din hand om du försiktigt rör lite på den. Detta kommer i början enbart leda till att den springer iväg men efter ett tag kommer den att se din hand som en födokälla vilket gör att du inte ses som ett hot längre samt att den kommer att gå fram och lukta i din hand när du har den i terrariumet för att se om du har någon mat vilket bidrar till det bättre i ditt "band" med varanen. Medan den äter i din hand kan du klappa den uppepå huvudet.


Medlem i SHF
4003
5038
Jonas_:

Vad är vattenträning någon?? Aldrig hört uttrycket inom hobbyn och jag tycker det låter otäckt, men förklara gärna vad det innebär och vem som förespråkar det, någon i USA? :P

 

 


234
49
costanza:

Om jag förstått det rätt släpps ödlan ner i badkaret med lagomt mycket vatten i och för att ta sig upp därifrån måste ödlan ta hjälp från ägaren och den ska då lära sig att ägaren är något ofarligt? Nått sånt är det iaf. Jag förstår om trådskaparen vill ha ett hanterbart djur framförallt när det handlar om en stor ödla som en stäppis, det underlättar att slippa bråka o stressa med den vid städning osv, men vattenträning borde du sluta med direkt som redan nämnts i tråden då det med all säkerhet är extremt stressande för djuren.

 

Hittade ett exempel, ca 1 minut in i klippet. Only in America...

www.youtube.com/watch?v=m9cM2ynVW8I


77
1
MrC:

Jag förstår inte varför man ska hantera djuren så mycket var och varanan skriver om det här låt dom leva sitt liv skaffa hund om du vill ha nåt att kramas med

Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild