Lärdomar från terrariebygge - En amatörs första bygge.

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

16
11
theo111:

Jag tänkte med denna tråd dela med mig av mitt första terrariebygge, ett bygge som bäst beskrivs som skräckblandad glädje.

Jag försökte dokumentera så mycket jag kunde under projektets gång med tanken att samla allt i ett album för vänner och se. Jag tänkte att det hade kunnat vara roligt även för andra att se, eftersom jag själv tar mycket inspiration från folks byggtrådar.

 

Jag skall försöka besvara frågor bäst jag kan, men jag är en total nybörjare inom hobbyn så är tyvärr ingen vidare bra källa för information.

Två stycken Gastropholis prasina bor där nu.


16
11
theo111:

Efter ett besök på Universeum här i Göteborg var jag fast besluten att skaffa mig ett eget terrarie. Som student var ekonomin minst sagt ansträngd så billigt skulle det bli. Hittade ett vitrinskåp på Facebook som jag köpte för 400 spänn i hopp om bygga om för att spara pengar.



Efter jag listat ut vart det skulle stå och skruvat av dörrarna såg det ut såhär:


16
11
theo111:

Sedan var det dags att måla det och silikona fast hyllplanen så det inte läcker vatten.





Inget förarbete gjordes innan jag spraylackade hela skåpet, vilket självklart "betalade av sig" senare i bygget. 


16
11
theo111:

Promenader togs i närliggande skogsområdet för att hämta inspiration till bygget, då jag aldrig byggt ett terrarium innan men vid detta laget sett otaliga videos på youtube om hur man bygger så landade jag i att det skulle bli någon form av regnsskogsterrarium. Standard verkade vara att bygga bakgrunden ur frigolit som sedan täcktes med betong, så lite kort togs och studerades på berg/stenar dylikt.

 


Mossa började också samlas in, jag hittade inte något vettigt på internet om man kunde ta svensk mossa och ha i ett terrarium så jag tänkte att jag chansade och plockade diverse mossa jag hittade.


16
11
theo111:

Sedan var det dags att vattesäkra den bakre träskivan, detta gjordes genom att limma på en plastpåse och tejpa merparten av skåpet.



Fick även fixat en "list" vars syfte är att dölja lampor etc som sitter i taket. Här börjar jag inse hur lite "djup" det faktiskt är i skåpet, börjar vid detta laget ifrågasätta varför jag inte köpte ett riktigt terrarium.


16
11
theo111:

Fick en låda man torkar kött i av min far som hade en fläkt för att vädra köttet, fläkten fick nu istället sitta på terrariet, lådan hade även en av/på knapp som jag tänkte kunde vara smidigt att ha kvar. Fick mig en rejäl kyss av kablarna efter att jag glömde koppla ut dem ur vägguttaget innan jag började skruva, men hade druckit några pilser i skyddande syfte så jag var ok. Borrade hål för fläkten och värmelampan.

 



Skruvade även fast lysröret, ett Arcadia T5 Pro, satte mig långt över budget.



5099
3873
Tropfrog:
Ser fram emot fortsättningen. Det är väldigt långt mellan ljuskällan och botten. Jag föreslår plastväxter nära botten och.levande växter i fickor längre upp i skåpet.

MVG
Magnus 

14
3
SurPappa:
Tycker sådna här trådar är helt underbara. Fortsätt och uppdatera så mycket som möjligt.

16
11
theo111:

Tropfrog skrev:
Ser fram emot fortsättningen. Det är väldigt långt mellan ljuskällan och botten. Jag föreslår plastväxter nära botten och.levande växter i fickor längre upp i skåpet.

MVG
Magnus 

SurPappa skrev:
Tycker sådna här trådar är helt underbara. Fortsätt och uppdatera så mycket som möjligt.



Kul med lite respons, det värmer! Ja ljuskällan var definitivt ett problem iom som du nämner distansen från ljuskällan och botten.


16
11
theo111:

När lamporna och fläkten var installerad var det dags att börja skissa på designen av inredningen, jag gjorde en liten skiss på papper hur jag tänkte att de skulle bli. Här blev det klurigt iom att terrariet är så avlångt och "grunt" så blir man väldigt begränsad i hur man kan placera grenar etc. Ett annat problem var att jag beställde grenarna online vilket gjorde att jag fick "gissa" till mig ungefär hur de skulle se ut.


Efter att ha fått grenarna upptäckte jag genast att den största "stocken" var riktigt stor och fick inte alls plats i terrariet därför fick den sågas till på diagonalen så den inte skulle ta så mycket av djupet i terrariet. Dock stämde grenarna relativt väl överens med vad jag hade förväntat mig. Försökte lägga ut dem som jag tänkt mig, försökte även göra en sten av frigolit som inte blev så bra.


Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild