T5 lysrör ska fasas ut från och med hösten 2023

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

3
3
FridaBjork:

Hej! Med tanke på nyheterna kring att bl.a. T5-lysrören ska fasas ut i början på nästa år så har jag nu lite funderingar kring hur man kan ersätta dagsbelysningen på ett inte allt för svindyrt sätt? 

Jag använder mig av Arcadia Pro T5 lysrör till alla mina reptiler (olika sorter beroende på djur såklart) och självklart kan jag ju gå över till HID under årets gång men det blir ändå ganska mörkt i terrariumen då utan nån form av belysning i taket så att säga. 

Här kan ni läsa lite mer om själva lysrörsförändringen: belysningsbranschen.se/nyheter/nyheter/aven-t5-lysroren-och-kompaktlysroren-bort-redan-nasta-ar/

Tacksam för svar! 

Med vänlig hälsning, Frida


Medlem i SkHF
716
786
NellyNiklas:

Som bakgrundsbelysning funkar en LED-slinga bra. Där är man bara ute efter ljus. 

Desto mer utmanande blir det framöver med UVB källan. Jag vill minnas att en speciell variant av LED belysning ska avge UVB, men tidiga tester och undersökningar har inte lämnat godtyckliga resultat så vi får se hur utvecklingen går den närmsta tiden.

Den kommande utfasningen gäller även kompaktlysrören, vilket jag inte har lika stora bekymmer med, då lysrören typ T5 & T8 är överlag avsevärt bättre.

Mvh
Niklas


9
7
CrossroadReptiles:
Vad jag kunde läsa mig till så förbjuds inte HID-lamporna. Om man kan fortsätta använda HID så blir ju inte uv ett problem. 

2
2
Idalin:

Jag såg i en av grupperna om skäggagamer på Facebook att specialbelysning, så som de uv-rör som används i terrarier, inte berörs av detta. Ska finnas ett undantag som sträcker sig längre fram i tiden. Men det borde väl dyka upp tillåtna alternativ snart? T5 som sockel förbjuds väl inte, utan kvicksilvret. Kanske dyker upp nått vettigt så vi inte behöver byta armaturer?Medlem i SkHF
716
786
NellyNiklas:
CrossroadReptiles skrev:
Vad jag kunde läsa mig till så förbjuds inte HID-lamporna. Om man kan fortsätta använda HID så blir ju inte uv ett problem. 


Stämmer. Enbart T5 lysrör och kompaktlysrör verkar beröras av utfasningen. Däremot innebär utfasningen fortfarande ett litet problem. Jag ska inte gå in på detalj, då det är en annan diskussion, men HID-lampor (typ MV, Metal-Halide mfl.) är kompletterande UVB belysning primärt avsedda att änvändas på solplatsen och inte som generell UVB belysning utanför solplatsen. Våra djur, i synnerhet soldyrkande reptiler, ska även ha UVB strålning utanför solplatsen, exempelvis på kalla sidan. 

Idalin skrev:
Jag såg i en av grupperna om skäggagamer på Facebook att specialbelysning, så som de uv-rör som används i terrarier, inte berörs av detta. Ska finnas ett undantag som sträcker sig längre fram i tiden. Men det borde väl dyka upp tillåtna alternativ snart? T5 som sockel förbjuds väl inte, utan kvicksilvret. Kanske dyker upp nått vettigt så vi inte behöver byta armaturer?
Har du källa/källor du kan länka till? Precis. Minuppfattning är att det är lysröret som fasas ut, inte sockeln. Jag har sett några få LED lampor som sägs avge UVB som kanske är tänkta att fylla luckan som uppstår vid en utfasningen av kompaktlysrör och lysrör, men min förståelse är att dessa är fortfarande under utvecklingsfasen och mätresultaten är undermåliga i dagsläget.

Mvh
Niklas

Medlem i SkHF
716
786
NellyNiklas:
Pratade med en kvinna i belysningsavdelningen på Hornbach idag. Hon meddelade att T8 lysrör (inte för reptiler) finns idag med LED teknik och T5 är på ingång. Dessa använder precis samma sockel (T8 och T5) som tidigare. 

Så, formfaktors T8 och T5 kommer inte försvinna, men LED tekniken vad avser UVB kommer innebära en speciell teknik (eftersom LED per default inte avger UV strålning) vilket, till min kännedom, inte är etablerad än. (Men jag kan ha fel)

Mvh
Niklas

2
2
Idalin:

NellyNiklas skrev:


Stämmer. Enbart T5 lysrör och kompaktlysrör verkar beröras av utfasningen. Däremot innebär utfasningen fortfarande ett litet problem. Jag ska inte gå in på detalj, då det är en annan diskussion, men HID-lampor (typ MV, Metal-Halide mfl.) är kompletterande UVB belysning primärt avsedda att änvändas på solplatsen och inte som generell UVB belysning utanför solplatsen. Våra djur, i synnerhet soldyrkande reptiler, ska även ha UVB strålning utanför solplatsen, exempelvis på kalla sidan. Har du källa/källor du kan länka till? Precis. Minuppfattning är att det är lysröret som fasas ut, inte sockeln. Jag har sett några få LED lampor som sägs avge UVB som kanske är tänkta att fylla luckan som uppstår vid en utfasningen av kompaktlysrör och lysrör, men min förståelse är att dessa är fortfarande under utvecklingsfasen och mätresultaten är undermåliga i dagsläget.

Mvh
Niklas


Personen där länkar hit:

www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/jag-ar-saljare-eller-tillverkare-av-produkter/produktgrupper-a-o/produkter/belysning2/

Hittar dock inget där som ordagrant tar upp våra lampor, men är på mobilen nu och missar säkert en del. Här hittade jag att lampor för speciella ändamål undantas, kanske för att det inte finns lämpliga alternativ på marknaden än då.

www.kemi.se/lagar-och-regler/ytterligare-eu-regler/elektrisk-och-elektronisk-utrustning---rohs/aktuella-undantag-till-rohs

Medlem i SkHF
716
786
NellyNiklas:1.f.I och 2.b.4.II har tydligen ett undantag, precis som du ,yrket riktigt sa, till 2027. Så vi har några år till på oss att utveckla.

Förmodligen är anledningen att LED tekniken inte har en lösning idag för att framställa strålning i UV spektrat, i synnerhet UVB. Inte så märkligt när man tänker på det. UVA har vi massor av då vi använder den våglängden på en rad olika områden så som härda lim, nagellack bilrutor mm. (Jävligt skadligt att titta direkt i dock), men det är enbart reptiler, fåglar och växter (?) som använder UVB spektrat (mig veterligen), så de dioderna finns inte på marknaden än. 


Mvh
Niklas


133
113
Imori:
LED UVB i flera olika styrkor säljs i både butiker och på mässor här i Sverige.

Medlem i SkHF
716
786
NellyNiklas:

Imori skrev:
LED UVB i flera olika styrkor säljs i både butiker och på mässor här i Sverige.


Inte som lysrör, mig veterligen. Som spotlight ja, men dessa ska man nog vara lite försiktiga med. Många verkar tydligen ha taskiga mätvärden av UVC vilket man inte vill ha att göra med. Tekniken är helt enkelt inte helt färdig än. (Så var fallet för ett år sedan). 

 

En väldigt intressant podcast på ämnet:
podcasts.apple.com/se/podcast/animals-at-home-network/id1417631716?i=1000543988017


Mvh
Niklas

Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild