Minimimått för ormar

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 9

10
15
harrington:

jo då jag har ormar o spindlar

vad jag menar är att ett djur som trivs äter och ömsar samt uppför sig balanserat i ett

terrarium som är väl tilltaget

det som retar mig med lagarna är att dom som sitter och skriver dom förmodligen inte har

en aning om vad dom snackar om

som paralell kan jag ta vapenlagen som kom för några år sen

det skulle vara tolv personer som skulle veta vad dom skulle lagstadga om

det visade sig vid undersökning att INGEN hade eller var van vid vapenhantering

det kallar jag inte sakkunnigt som det skulle vara

sen som Anders säger så får man läsa på vad olika arter behöver

exempelvis mina woma ska vara marklevand men det är det bara honan som vet

hanen klättrar över allt hänger gärna på en gren högt och vilar

med detta vill jag inte hoppa på någon utan retar mig på att storebror ska

vaka och bestämma över det han inte begriper


366
153
Linus:

Enligt mig är det bättre att det finns lagstadgade minimimått än inga bestämmelser alls. De skulle helt klart kunna vara bättre, men om de inte skulle finnas misstänker jag att det skulle vara fler som använder sig av vad som i USA verkar vara populärt - racksystem. 

Jag håller helt med dig om att man bör anpassa terrariet efter den enskilda ormens behov, jag har också erfarenhet av ormar som beter sig lite eget när det gäller just träd-/marklevande. MEN jag tycker som sagt inte att det på något sätt är negativt att det finns lagstadgade minimimått, eftersom långt ifrån alla ger sina djur tillräckligt utrymme redan som det är. Jag har sett blocket-annonser och liknande där folk haft tre adulta majsormar på över metern i ett 60x45x45-Exo Terra. I och med att det finns lagstadgat kan man då faktiskt exempelvis göra en anmälan, vilket inte skulle kunna gå annars.


10
15
harrington:

okey

jag köper det

hoppas att du förstår min andemening

väldigt trött på att storebror ska lägga sig i


1659
768
fluffis:

harrington:

Jag förstår ungefär hur du menar.

När du först skrev så uttryckte du dig som om du inte ens kände till att det fanns måttbestämmelser och det ska man göra om man har orm. Även om man inte håller med så får man snällt acceptera att regler finns. Även om man tex tycker att högerregeln är dum och att det kvittar om man går mot röd gubbe så kan man inte ta lagen i egna händer. Kanske lite fel att jämföra lag (om det nu är det) mot föreskrifter men ändå.

Föreskrifterna finns ju där i första hand för att skydda djuren. Jag tycker det är bra att föreskrifterna finns även om de kanske inte är exakta på millimetern alltid. Bland annat tycker jag det känns väldigt bra att tabellen finns för att hänvisa till nybörjare som inte har en aning. För de vuxna ormarna som jag har (upp till 150 eller 200 cm) tycker jag att måttföreskrifterna är helt okej.

Sen om man tycker att något är fel så kan man alltid skicka in förslag för att försöka få till en ändring.


3
1
Kringla:

Jag håller med om att det behövs minimi mått... jag har sett en del ormar i för små utrymmen får att lita på att folk själva begriper vad som krävs.  Jag har flera gånger när jag snackat med bekanta om att jag letar efter ett större terraie fått komentaren - Men inte skall du köpa ett änu större nu igen! Dina ormar kommer ju att bli enorma!! ( Av någon anledning finns det någon sorts "sanning" som "alla vet" att ormar bara växer fall de har plats!!) Med andra ord så skulle man kunna "hålla tillbaka" storleken på ormen genom att inte ha ett "för stort" terrarie! Jag vet inte var folk får sådana ideer från! Men de tystnar fall man kan slå upp en lag och visa dem. 


Medlem i SmHF
33
29
Daniel_Claesson:

L80 i all ära men med lite sunt förnuft så ser man enkelt att endel sk "minimimått" är helt galna.
Att få ha djur på så pass liten yta lagligt är helt galet.

Läser man de fåtal studier som har gjorts på ormars och ödlers rörelse mönster inser man snabb att djuren rör sig mycket mer än vad man tror.

Desto större terrarier desto bättre, utan undantag. De som påtalar att vissa djur fungerar bättre i trånga terrarier osv har fel. Det är inte terrariets storlek som gör att dessa djur inte fungerar bra utan en otillräcklig terrarie inredning som inte lyckas skapa en trygg och fungerande miljö för djuren.

Vi har nationellt sett ett bra regelverk men det går fortfarande att förbättra. Vissa saker i L80 är rent katastrof.

Någon som vill ha ref på rörelsemönster studier hos herptiler får gärna skicka ett PM. Har dessa som PDF på min dator. Men en google sökning borde även ge resultat.

Mvh D


Medlem i SmHF
33
29
Daniel_Claesson:

internationellt ska det stå. Skyller på hungern vid detta typo ;-)

Mvh D


278
122
Snakedude69:

They need to make terrariums people can buy ... that fit these rules.   not everyone has the time or ablity to build a 10 ft snake cage.    what i find wierd is that there are the size rules which is fine but no tanks avaible to hold certain type of animals.  whats a person to do? im not the excited about the rack systems ither.  but some of them are the biggest tank avalible to buy.


456
196
isdrake:

Hur skulle det där gå till rent praktiskt tänkte du Snakedude? Att se fabrikstillverkade terrarium på 4kvm+ i djuraffären känns rätt avlägset. Dessutom skulle det bli svidyrt. Bara "små" herptek-terrarium 1,6 kvm kostar mååånga tusenlappar. Lämnar vi reptiler och kollar på fåglar så har många arter minimimått på 6kvm. Börjar man sedan titta på mer exotiska (men lagliga) djur så är det ännu större burar som gäller.

Så vart skulle man i så fall dra gränsen för vilka terrarium/burar som ska finnas tillgängliga att köpa? För det finns många arter som är lagliga att hålla som husdjur med otroligt stora minimimått.

Sen får vi inte glömma att även om det inte går att köpa färdiga stora burar/terrarium i djuraffären så finns det företag som tillverkar efter dina egna önskemål. Jag har själv ett specieltillverkat terrarium som täcker en hel vägg som jag beställt. Det kom hemskickat i sektioner som jag bara monterade ihop. ^^ 


76
16
Ergotamin:

Skönt att se att mina ormar har mycket större än vad vad som rekomenderas :)

Logga in för att posta i forumet
Sida av 9
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild