Diskussion om hantering

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 52

19
13
millawi:
Jonas_ skrev:


Ditt resonemang inkluderar även giftormar, eller? :-) 
Jag menar byt ut "större ormar" mot giftormar så är resonemanget det samma. 

Även en orm som "är van vid viss hantering" kan vara farlig om man är ouppmärksam en sekund. Bättre att aldrig lita på dom och alltid ha ett säkerhetstänk kring dessa djur. Oansvarigt kanske var att ta i, menar mer att jag själv aldrig skulle vilja ha en stor orm som inte är van vid hantering. Själv tycker jag att hållning av giftormar är rätt onödig om det inte är i utbildningssyfte, men det är en åsikt som bara gäller mig själv som jag inte känner för att diskutera. 

Skillnaden mellan giftormar och större ormar är ju dels att giftormar inte kan bli lika stora och tunga som de större pyton och boaormarna. Sen är det lättare att/man har mer tid på sig att förhindra att bli ihjälkramad än att få ett snabbt bett av en giftorm. 

Och självklart ska man alltid vara uppmärksam på djuret man hanterar. Aldrig påstått något annat. 

1273
1700
Falk:
Om en gigantisk pyton vill krama ihjäl någon så gör dom det. Det räcker med ett hugg och sedan sitter ormen fast.
Sen att hålla gift är inte mer onödigt än att hålla andra terrariedjur.

443
133
Pakke:
EmanuelKarl skrev:
Jag hanterade min ögonfranshona en gång för någon vecka sedan (satt på matstationen när jag skulle byta mat) och passade på att kika till hennes hälsa lite, var inte hårdhänt utan bara hade henne i min hand och kikade på kroppen en del. Hon hatar mig nu, och springer och gömmer sig eler ligger superstilla (och tror jag inte ser henne) så fort jag öppnar ;)

Förmodligen skadar din hantering inte så mycket millawi, men jag vill förtudliga en grej för nyfikna nybörjare som läser denna tråden.
Något som man måste tänka på om man hanterar och ska bedömma om ens djur blir stressat eller ej är att man ska veta att reptiler ska läsas helt annorlunda än döggdjur. Såsom att om du klappar en leopardgecko på huvudet kommer den antagligen blunda. Det får vissa att tro att dom njuter men dom vill egentligen skydda ögonen. Vissa tror att den reptil som ligger stilla är lugn, men det kan vara ett tecken på stress och den försöker vara stilla och kanske i bästa fall inte upptäckas. Andra reptiler (kan till och med skilja på individnivå, inte bara artnivå) kanske gör raka motsatsen vid hantering (och kanske inte ens kan röra sig så snabbt att det blir uppenbart för ägaren). Vissa tror att en reptil som krafsar på glaset vill ut, men då är det oftast till exempel fel klimat, fel substrat, för mörkt eller för ljust eller helt enkelt ett för litet terrarium (vilket inte bör "ursäktas" med att ta ut den på ett kallt golv, låta den springa runt i soffan och titta på TV, dvs att den "får större utrymme annars").

Reptilers sätt att "protestera" (säg vad ni vill om mitt dåliga ordval) är inte anpassat för att en människa ska förstå och läsa av det utan anpassade efter eventuella rovdjur från det naturliga klimatet. Ibland kan det helt motsätta sig hur människor kommer tolka ormens beteende. Reptiler är ju inte heller dom smartaste djuren, inte om ni jämför med däggdjur och fåglar - alltså de "normala" keldjuren.En annan grej är huruvida djuret förstår att det är fel klimat. Jag såg en skriva i en annan (gammal) tråd om värmestenar. Många reptiler bränner sig på värmestenar, just för att dom vill ligga på dom men uppenbarligen inte förstår att de är lite för varma. Varför skulle det inte kunna vara så åt andra hållet? Detta gäller väl i synnerhet luftfuktighet, temperatur kan de ju oftast (antar att värmestenar är ett undantag) reglera själva. Om du tar ut en leguan, eller annat regnskogsdjur, i fem minuter och terrariet står öppet kommer luftfuktigheten (beroende på terrariestorlek etc) säkas och om du inte sprayar/sätter på regnsystemet direkt så kommer det antagligen (som sagt, detta kan variera beroende på terrariestorlek och sånnt dock) ta ett antal timmat att få det fuktigt igen. Detsamma gäller vid höga temperaturer.Min hantering håller jag till ett minimum. I början hade jagen ögonfranshane i karantän, men hushållspaper som bottenmaterial som fick bytas dagligen, hade lite dåligt samvete. Nu har han ett riktigt bioaktivt terrarium där han får bo utan hantering.
Jag försöker lära mina husgeckos att ta mat från handen, dels för att det är skoj och om man har ödlor som springer 1 meter per sekund, både på vertikala ytor, i tak och på vatten är det ganska bra om de nte är rädda för handen. Då håller jag handen i terrariet med en dubia i som de hoppar upp och tar och rätt in i terrariet igen. Två vågar ta (varav en helt hoppar upp på handen och sätter sig där en sekund, och den andra bara hugger dubian från närmaste pinne) och en får jag mata med pincetten/låta honom leva på den fria tillgången på bananflugor och nästan fria tillgången på CGD där i.


Fobibotning och sånt tycker jag Tropfrog hade några bra ord om.


Ja du har fullständigt rätt i. Men att nämna om ödlan har tillit till ägare/ägarinna då är de helt okej via hantering. (Vid förflytt/städ/kontrollera deras hälsa/handmata och annat). Inte om att kela med varje dag vilket är inte bra för deras hälsa att tillvara i svensk klimat.

72
64
Trypto:
Pakke skrev:


Men att nämna om ödlan har tillit till ägare/ägarinna då är de helt okej via hantering.Hur bedömer man om en reptil har tillit till sin ägare?

28
8
Theraphosa2004:
millawi skrev:Oansvarigt kanske var att ta i, menar mer att jag själv aldrig skulle vilja ha en stor orm som inte är van vid hantering. Själv tycker jag att hållning av giftormar är rätt onödig om det inte är i utbildningssyfte, men det är en åsikt som bara gäller mig själv som jag inte känner för att diskutera. 

Skillnaden mellan giftormar och större ormar är ju dels att giftormar inte kan bli lika stora och tunga som de större pyton och boaormarna. Sen är det lättare att/man har mer tid på sig att förhindra att bli ihjälkramad än att få ett snabbt bett av en giftorm. 

Och självklart ska man alltid vara uppmärksam på djuret man hanterar. Aldrig påstått något annat. Seriöst.....jag skiter i hur ni gör med era ormar. Det här börjar ju bara bli trams. Du som har gift ormar....fattar du inte det själv, då borde du kanske byta hobby. Börja med att bli vuxen. Jag skrev min åsikt och som vanligt så blir man påhoppad av en massa....tja....jag kommer inte dela fler åsikter här. Lycka till alla ni experter. 

2745
2034
Tropfrog:
Theraphosa2004 skrev:Seriöst.....jag skiter i hur ni gör med era ormar. Det här börjar ju bara bli trams. Du som har gift ormar....fattar du inte det själv, då borde du kanske byta hobby. Börja med att bli vuxen. Jag skrev min åsikt och som vanligt så blir man påhoppad av en massa....tja....jag kommer inte dela fler åsikter här. Lycka till alla ni experter. Det där förstår jag faktiskt inte alls. Citatet var inte riktat till dig som jag ser det. Dessutom är ju tråden en diskussionstråd. Det måste väl ändå innebära att alla åsikter får framföras?

Om man inte klarar att diskutera utan att blanda in personangrepp så tycker jag att man skall låta bli att delta i diskussionen.

Mvh
Magnus 

19
13
millawi:
Theraphosa2004 skrev:Seriöst.....jag skiter i hur ni gör med era ormar. Det här börjar ju bara bli trams. Du som har gift ormar....fattar du inte det själv, då borde du kanske byta hobby. Börja med att bli vuxen. Jag skrev min åsikt och som vanligt så blir man påhoppad av en massa....tja....jag kommer inte dela fler åsikter här. Lycka till alla ni experter. 


Förstår helt ärligt inte vart det är du känner dig påhoppad, speciellt inte av mig då jag inte ens svarat på något av det du skrivit? Däremot känner jag att du har en väldigt aggressiv attityd där du bland annat säger till mig att byta hobby och bli vuxen? Om det nu var det du menade, det är mycket möjligt att jag missuppfattat och ber isåfall om ursäkt för det. Trodde denna tråd var till för just diskussion om hantering, där man kan lära sig av varandra och dela sina åsikter. Ingenting av det jag skrivit är riktat till någon specifik djurägare. Jag har endast delat med mig av min egen filosofi om min personliga djurhållning och blir mer än gärna utmanad i mina tankesätt så jag kan bilda nya, mer informerade, åsikter. 

Vill även ta tillbaka mina klumpiga formuleringar om större ormar och giftormar, då dessa åsikter inte är fullt utvecklade hos mig än. Det enda jag har menat är att jag själv inte vill ha giftormar och att jag själv vill ha en större orm (specifikt kungsboa så ingen bjässe) som är van vid hantering. Ber om ursäkt för klumpiga formuleringar och ej färdigutvecklade åsikter.

70
84
Realboas:
Nu är denna tråden gammal som gatan och lite till, men jag anser att viss hantering är nödvändig. Som någon skrev tidigare för tex veterinärs besök osv. Men när det kommer till övriga hanteringen räcker det med hantering vid städning för att djuret ska bli hanterbart. Själv hanterar jag bara vid dessa tillfällen och vid matning, då detta inte görs i terrariet. Övrig hantering sker sellan kanske någon enstaka gång när det är varmt och fint för kanske ett foto eller två. All annan hantering är enligt mig fullkomligt onödig och det där med att den vill komma ut och gosa är rent blay, det är en övertygelse vissa människor intalar sig själva och således förmänskligar ormen eller reptilen, vilket i slutet resulterar i felhantering och stress av djuret i onödan. 

66
27
Ems:
Min ögonfransgecko hanterades mycket där jag köpte han ifrån. Jag hanterar han inte mer än de gånger han själv hoppat upp på min hand när jag kommer med matskålen (Han är ett matvrak och vill helst börja äta så fort han ser skålen) eller om jag av någon anledning behövt flytta på han vid städ tex. 
Logga in för att posta i forumet
Sida av 52
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild