Costa Rica-burken!

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 11

2784
1250
EmanuelKarl:
AndreasB skrev:

Helt korrekt!

187
33
AntonMurseli:
Vart har du köpt grenarna ifrån?

Mvh Anton

2784
1250
EmanuelKarl:
MmBruh skrev:
Vart har du köpt grenarna ifrån?

Mvh Anton

Korkbarken fick jag av en snäll person som jag köpte några terrarium av, och några kom från en reptilmässa. Träbitarna som jag inte vet art på (den som bönsyrsan sitter på på bilden och den på vänster sida) hittade jag på arken zoos akvariedel. Hornbach har nog mycket billigare (dock har bara vissa varuhus har zoologisk avdelning, mem kolla i akvariedelen), men då var jag ändå nära arken zoo och hittade två som var snygga.

2784
1250
EmanuelKarl:
Första måltiden i nya terrariet. En nyömsad dubia. För mig som tidigare bönsyrseuppfödare är detta ett ganska spännande experiment, eftersom att det för bönsyrsan nästan är som i det vilda. Det är intressant att se om de föredrar soliga eller skuggiga plattser, öppet eller dolt och hur mycket de rör sig. Vi får se hur det går under de kommande 3 månaderna, sedan för den flytta tillbaka till sitt lilla terrarium för att göra plats till grodor och geckos.En bromelia har flyttats, tycker att det hade podsitiv påverkan. Bromelian som nu sitter på höger vägg nära grenen satt tidigare också på korkbarken. Nu har jag gjort lite plats på korken istället där grodhanar kanske kan sitta och spela och jag kan sätta någon mer växt. Det gjorde ett ganska ordentligt lyft till burken enligt mig.

2784
1250
EmanuelKarl:
Idag anlände vad jag tror är de sista växterna. Jag kommer kanske köpa några fler som växer i jorden, men detta är åtminstone alla som måste fästas med superlim osv, dvs de sista som måste introduceras innan grodorna och ödlorna kommer. Sedan ska det växa till sig lite och jag tror grodorna kommer i höst, eventuellt köper jag jungfrugeckos före det men det kommer bara vara 1-3 st. Har någon jungfrugeckos i västra götaland får ni gärna hojta till men jag tänker inte börka lägga ut köpesannons ännu.

Växterna som kom idag var från luftplantor.online. Jag hade snackat med honom i förväg och kollat om levandegaranti, han svarade att han är helt ansvarig för allt sånt men att paketen kommer snabbt trots corona med bara någon dag extra väntan. Jag kikade också på de tyska sidorna, men valet föll på luftplantor.online på grund av att deras mindre utbud visade sig innehålla alla intressanta arter som de tyska sidorna hade och dessutom två väldigt spännande orkideer, samt att det kändes tryggare med svenskt och levandegaranti nu i coronatider. De kom fram igår men jag var inte hemma för att packa upp dem förrän idag. Är otroligt nöjd med beställningen, kundservicen var väldigt bra och växterna såg fina ut. Jag kommer helt klart beställa igen. 

Växterna var:
Brassia senne rex
Cryptanthus bivittatus
Neoregelia Fireball (bonus)
Tillandsia andreana
Tillandsia caput medusae
Tillandsia kolbii
Tillandsia tectorum "Snow" small
Tillandsia usneoides Fine
Vanillia planifolia (jag skulle ha denna i vilket fall som helst men fick den gratis)
Vriesea fosteriana seideliana var "Red Chestnut"
Vriesea gigantea nova
Vriesea 
Hybrid Fire

Det mesta ska in i detta terrariet, förutom Tillandsia andreana som var större än jag väntade mig och därför får bli krukväxt, den spanska mossan som jag delar upp och bara sätter en liten bit i terrariet och samtliga bromelior som var köpta till att vara krukväxter eller till andra terrarium. Imorgon blir det plantering.


Jag avslutar med en bild på den innerboende, som för flytta ut över dagen imorgon. 

2784
1250
EmanuelKarl:
Jag planterade lite igår, men så fort jag blev klar behövde jag dra ut lamporna till terrariet eftersom åskan gick. Nu bjuder jag på några dagsfärska bilder på gårdagens jobb.Tillandsia kolbii. För att denna skulle sitta stabilt satte jag fast några barkbitar så att det blev en större yta för den att stå på, superlimmet håller inte om den lutar utanför grenen. Barken syns inte på denna bilden men det kommer på en senare bild. 


Tillandsia tectorum Snow Small. Moderplantan hade massa sidoskott/sticklingar (vet inte vad det kallas på Tillandsior) varav en lossnade så jag satte in den nu, och behöll moderplantan utanför terrariet så jag kan ta fler sticklingar på den lättare sedan. Jag tror jag ska sätta in totalt 3-4st i detta terrariet.


En Cryptanthus bivittatus och en bromelia som jag satte in. Cryptanthusen fick dela kruka med den nu ganska nedklippta Davallian. Den här bromelian (Misstänkt lik Neoregelia Red Waif) köpte min pappa i en ampel till min farmor, och behöll lite sticklingar på som förökar sig supermycket. På luftplantor.onlines hemsida står det att arten kräver hög luftfuktighet, men det stämmer knappast för våra som förökar sig som bara den i en kruka med torv i. Jag tog en stickling och satte in så får vi se vad som händer. Jag har bara testat denna i terrarium en gång och den tvärdog.Tillandsia caput medusae, här syns barken jag satte runt botten av plantan lite 


Vanillia planifolia. Tydligen är blommornas doft lugnande, undra om det fungerar på djuren också? I så fall kanske det är mindre risk för bråk?


Brassia Senne Rex


Här hamnade alla övriga växter. Det är ingen jord i bromeliornas krukor, de står bara i krukor för stabiliteten


Burken börjar ta sig!

Bönsyrsan flyttar inte tillbaka efter superlimanvndsningen. Den ogillade regnsystemet starkt och det fanns inga platser dit inget regn når. Nu börjar snart jakten på djur!

1
0
Bertrud1:
påverkar citronsyra det?

2784
1250
EmanuelKarl:
Bertrud1 skrev:
påverkar citronsyra det?

Menar du när jag tvättar glasen? Ja, citronsyra (ganska koncentrerad blandning) får bort kalkfläckarna jättelätt, men exempelvis ätttika hjälper knappt.

Sedan går jag över glaset med vatten och torkar av det så inget skadar växterna eller något.

187
33
AntonMurseli:
Förresten vilka olika möjligheter finns det inom betalning till bens jungle?

2784
1250
EmanuelKarl:
MmBruh skrev:
Förresten vilka olika möjligheter finns det inom betalning till bens jungle?

Kolla deras sida, det står klart och tydligt längst ned.

Skölj av deras växter och bada i klorinbad. Jag sket i detta för att ställen som säljer växter till terrarium oftast inte har massa gödning och insektsgifter i sina plantor, men nu har jag fått nemertiner i en annan burk (alla växterna där kommer från dem förutom bromelior jag köpte med bara röttersom stått i krukor med kruttorr). Jag läste att de två alternativen man har är att sanera skiten eller introducera gråsuggor, som håller dem i schack. I denna burken är jag inte så orolig då jag har rejäla kulturer av två sorters gråsuggor (panamagråsuggor och en art som kom från ingenstans, men är misstänkt lik "dwarf purple isopods") och inte köpt nya växter i jord på länge, men den andra burken har inte lika stabila gråsuggepopulationer ännu. Nu bombar jag den andra burken med alla gråsuggor jag har.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 11
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild