Metabolic Bone Disease (MBD) / Benskörhet

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

276
118
Maqea:

Jag gör som ricard med sin text till varannybörjare - terrariedjur.se/?page=forum&thread=926 och tar med mig från Reptisite det jag fick fram och skrev ner om MBD när jag behövde veta mer om det. Kom gärna med konstruktiv kritik. =)

 

MBD
Nedanstående information har jag sammanställt från kontakter med reptilveterinärer och människor inom reptilhobbyn och från artiklar på Internet. Jag är på inget sätt medicinskt kunnig utan det här är bara en efterforskning jag gjort för att själv lära mig mer. Kanske kan det hjälpa någon mer att få ett litet hum om den komplexa sjukdomen MBD hos reptiler. Ta ditt djur till veterinär om du misstänker att den har MBD.
- Maria Olsson, 2012.

Ett stort tack för hjälpen till
Djursjukhuset Karlstad
Djurkliniken Roslagstull
Mälaren Smådjursklinik
Metabolic Bone Disease hos reptiler

MBD orsakas vanligtvis av brister i hanteringen och utfodringen av reptiler. Det är en komplex sjukdom där flera faktorer spelar in när sjukdomen uppstår och sjukdomen behandlas olika beroende på hur den uppstod. Ta ditt djur till veterinär om du misstänker att den har MBD.

"MBD är en livshotande sjukdom om den inte kommer under behandling i tid. Problemet är att sjukdomen vanligen har utvecklats sakta under många månader, och det tar i allmänhet lika lång tid att behandla djuret. Behandlingen består av alltifrån ändrad utfodring och miljö, till injektionsbehandling med kalk, antibiotika, vitaminer och ibland hormoner. Många djur kan återhämta sig, men ibland kvarstår någon typ av skelettskada hela livet." Djurkliniken Roslagstull. Ofta har även sjukdomen satt sina spår i inre organ, inte bara i skelettet, vilket innebär att djurets livslängd inte kommer att bli den förväntade.

Orsak
"Sjukdomen orsakas av felaktig utfodring, där balansen mellan kalcium, fosfor och vitamin D blivit fel. Brist på tillgång till UV-ljus orsakar dessutom D-vitaminbrist, vilket i sin tur påverkar upptaget av kalcium från födan. Då blodnivån av kalcium sjunker försöker kroppen kompensera detta genom att bryta ner skelettvävnad och därmed frisätta kalcium. Normal skelettvävnad ersätts så småningom av en svagare bindväv" Djurkliniken Roslagstull.

MBD hos unga djur orsakas främst av att balansen mellan kalcium, fosfor och vitamin D blivit fel. Det beror oftast på att djuret inte har rätt sorts ljus i sin bur/tank och därefter att utfodringen är fel.

MBD hos äldre djur kan grundproblemet i stället vara en sviktande njurfunktion. När njurarna inte mår bra blir det en form av "snedfunktion" i dem. I stället för att spara på kalk och utsöndra fosfor så blir det tvärtom. Kalkbristen hos dessa djur beror alltså inte primärt på att djuret inte får i sig kalk. Till dessa djur kan det rentav vara skadligt att ge extra kalk, utan man måste i stället koncentrera sig på att bli av med den höga fosforhalten som blockerar kroppens användning av det kalk som finns.

Andra sjukdomar som kan orsaka MBD är leverskador, tarmsjukdomar och sköldkörtelsjukdomar. Det är viktigt att skilja utfodrings- och skötselrelaterade kalkbristsjukdomar från de som är orsakade av andra sjukdomar, eftersom behandlingen skiljer sig. Ta ditt djur till veterinär om du misstänker att den har MBD.

MBD är vanligare hos djur som är vegetarianer och insektsätare. Djur som får animalisk föda med ben i får ett naturligt kalktillskott och får mer sällan MBD. Djur som äter vuxna bytesdjur kan få MBD om ljuset i deras bur/tank är felaktigt eller om det får en annan sjukdom.

Symptom
Symptomen varierar beroende på hur allvarlig sjukdomen är och hur länge den pågått.
• Minskad aptit /Matvägran
• Förstoppning
• Muskeldarrningar
• Ryckningar i ben och tår
• Nedsatt tillväxt
• Slöhet
• Missbildade ben. Krokiga och/eller svullna och/eller knölar längst benpiporna.
• Benbrott, kan ske utan synlig orsak
• Mjuk och/eller svullen käke
• Underbett
• Krokig ryggrad och knölar längst ryggraden
• Deformation av sköld på sköldpaddor
• Skölden mjuknar på sköldpaddor
• Förlamning
• Svaghet i muskler. Orkar inte resa upp kroppen från underlaget och går konstigt.
• Ett typiskt symptom hos kameleonter är att ödlan inte längre klarar att skjuta ut sin långa tunga. Ibland hänger tungan till och med slappt ut från munnen.

Diagnos
Diagnosen ställs genom yttre undersökning, röntgen och blodprov. Juveniler kan visa värden vid blodprovstagning som gör att MBD endast kan bekräftas men inte uteslutas.

Allvarligare former av MBD kräver alltid veterinärinsatser. Man kan behöva tvångsmata djuret med både föda, vätska och mediciner. Begränsningar i rörelsefrihet kan också behöva göras (läs mer om det under rubriken bur/tank).

A till Ö
Bur/tank
Storleken på bur/tank måste vara tillräckligt stor så att djuret har rum att röra sig och få lite "motion". "Motion" krävs för att hålla igång muskulatur och matsmältningssystem. Tillräckligt stor bur/tank krävs också för att det ska gå att skapa variation i temperatur så som många reptiler kräver.

Om djuret är svårt sjukt kan man behöva begränsa dess rörelsefrihet till ett eget utrymme. Det är för att varken djuret själv eller eventuella burkamrater inte ska kunna skada djuret. Djuret behöver heller inte tävla om maten och värmeplatser och det är också lättare att hålla koll på matintag och avföring.

Det kan räcka med att begränsa klättringsmöjligheterna för djuret. Risken för fallskador ökar om djuret har försvagade muskler och benstomme.

D vitamin
D vitamin krävs för att upptaget av kalcium till blodet ska kunna fungera. D vitamin är inte vattenlösligt så det finns risk för överdosering. Det leder till för stort kalciumupptag vilket kan leda till Hyperkalcemi. Vitaminer bör därför ges separat till reptiler. Det finns kalciumpulver med tillsatt vitamin D men med det finns risken att överdosera vitaminet medan kalcium intaget blir för lågt.

Reptiler kan bara tillgodogöra sig en liten del vitamin D från mat. Det mesta kommer från solsken så därför är det viktigt med fullgott ljus i djurets bur/tank.

Dosering kalk - vitaminer
Doseringen av kalk och vitaminer är ett svårt område. Det finns inga generella regler som gäller för alla reptiler. Forskningen på området är litet och det finns ca 6000 arter som alla har olika behov. Det beror också på hur djuret är hållet i fångenskap hur mycket kalk/vitaminer det behöver. Har det fullgott ljus, hur mycket väger djuret och hur utfodras det?

Fett
För fet mat minskar lösligheten och upptagningsmöjligheter för kalcium.

Fullspektrumljus
Brist på UV-ljus är den vanligaste orsaken till MDB hos reptiler. Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är med rätt ljus till reptiler.

Både UVA och UVB. Behövs för att reptilen ska kunna producera vitamin D. Ta ut reptilen i solen de dagar det är varmt nog. Det är det bästa ljuset.

Tänk på att UV ljuset i reptillampor ofta försämras långt innan lampan slutar fungera. Vi brukar ju anse att en glödlampa/ljusrör är trasigt när det slocknar. UV glödlampor/ljusrör blir "trasiga" innan ljuset slocknar och bör bytas 1-2 gånger om året beroende på sort.

Hyperkalcemi
För mycket kalcium kan leda till hyperkalcemi. Det är dödligt och ibland använt som en metod i råttgift. Hyperkalcemi orsakar bl.a. vävnadsskador och njursvikt. Hypercalcemi är mycket ovanligt bland reptiler (Djurkliniken Roslagstull).

Kalcium/fosfor
Kalcium är nödvändigt för att bygga upp skelettets hållfasthet. Kalcium medverkar till att leda impulser i nervsystemet, reglerar musklernas och därigenom hjärtats kontraktion och tarmrörelserna. Det medverkar också vid blodkoagulering.

Kalcium är vattenlösligt och förs ut ur kroppen via urinen men för mycket kalk klarar inte kroppen av att föra ut ur systemet och det kan leda till hyperkalcemi.

Fosfor är, bland annat, viktigt för omsättningen av energi i kroppen.

Det krävs en balans mellan kalcium och fosfor. Reptiler behöver dubbelt så mycket kalcium i kroppen som fosfor.

"Gut-load" insekter. De innehåller mer fosfor än kalcium så de behöver kalkrik föda och även doppas i kalk innan de ges till djuret.

Pinkisar innehåller inte mycket kalcium då deras ben inte "mognat". De kan behöva doppas i kalk innan de ges som foder.

När nivån av fosfor blir för hög i förhållande till kalcium bildas kalciumfosfat i tarmarna. Det gör att kalciumet inte kan tas upp av kroppen. Det betyder att MDB kan bero på för mycket fosfor i djurets foder och inte för lite kalk.

Oxalsyra
Upptagningen av kalcium hämmas av livsmedel som innehåller oxalsyra, exempelvis spenat, mangold, rabarber och persilja och tomat. Upptaget hämmas även av livsmedel som innehåller fytin, exempelvis vetekli och spannmål.

Protein
För sköldpaddor kan för mycket protein leda till MBD.

Ta hand om foderdjur. Ju friskare de är desto bättre föda utgör de.

Värme
Rätt värme och rätt dygnsrytm har också betydelse. Har djuret det för kallt kan de inte smälta maten och därigenom hämmas näringsupptaget. Se till att djuret har tillgång till olika värmeområden i sin bur/tank så det kan välja själv vad det behöver.


Ta ditt djur till veterinär om du misstänker att den har MBD.


Referenser och Läs mer
exoticpets.about.com/cs/reptilesgeneral/a/metabolicbd.htm
www.anapsid.org/mbd2.html
www.avianandexoticvets.com/gallery/artic...tabolic-bone-disease
www.djurklinikenroslagstull.se/artiklar-...tabolic-bone-disease
www.peteducation.com/article.cfm?c=17+1797&aid=3581
www.exoticpetvet.net/reptile/mbd.html
www.veterinaren.nu/reptil/sjukdomar/bristsjukdomar/kalkbrist


295
270
barkskog:

Angående oxalsyra.

Man har analyserat födan hos vilda egyptiska landsköldpaddor.

"Oxalic acid levels.

This was where a bit of a surprise occurred. It was predicted that levels would be fairly low, based on the assumption (!) that high levels may interfere with calcium uptake... very little reliable data on this exists for reptiles. It is fairly well-studied in mammals, and generally, these results have simply been 'extended' to cover tortoises. In this field study, however, ALL OF THE PLANTS TESTED had levels of above 0.50g/100g. Most current dietary advice suggests avoiding plants above around 0.30g/100g.

This latter result requires further study, but strongly suggests that we may be over-exaggerating the effects of oxalic acid at least insofar as tortoise diets are concerned. The mammalian-herbivorous reptile association may not be a particularly accurate model in this instance."


126
64
Mikachu:

Super fin sammanfattning och ''guide'' till vad som händer angående MBD! :) Ska spara den här tråden som en ''favorit'' så att jag kan länka den till andra eller läsa själv igen någon gång..

Har tyvärr råkat ut för att jag har köpt geckos som sedan visade sig ha MBD.. Har behandlat alla, 1 skäggagam och en handfull crested geckos, själv vilket har gått väldigt bra. Har gjort observationer och pratat om det/lärt mig lite angående behandlingen när jag jobbade i en klinik samt i skolan :)


29
1
Brallan_86:
world-population.net/food/sv/v586



29
1
Brallan_86:
world-population.net/food/sv/v547

29
1
Brallan_86:
Lite mer info om grönsaker och frukt med fosfor syra i, så som med minst och mest i.

29
1
Brallan_86:
world-population.net/food/sv/v548
grönsaker som innehåller minst fosfor syra.

903
509
Evanjeline:
-gillar-

1159
625
Temla:
Toppen info. Sparas! Tack!
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild