Värmematta i träburk

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

333
97
leolina:

Som jag har förstått det hela så är väl den Hobbymattan du länkar till just den dyrare varianten av värmematta som är fuktsäkrad och dessutom har inbyggd säkring? Det är ju i så fall inte den typen av matta jag varnar för utan de "vanliga" mattorna som absolut inte ska användas inuti terrarier oavsett om man har termostat eller ej.


48
13
nasicus:

Okej, du menar dom tunna man "klistrar" på glaset/plasten? Är det någon som testat att ha mattan under substratet med bra resultat? Vill ju inte skada mina djur.


1660
774
fluffis:

Jag kan inte så mycket om el men min sambo kan. Hans reaktion till leolinas inlägg med den döda ormen var "det måste varit något fel på den värmemattan. Elen ligger inte på ytan".

Jag har läst igenom (dock inte förrän nu i efterhand :)) bruksanvisningen till mina "vanliga" värmemattor och det står först vad som är viktigt om man har mattan under terrariet och sen vad som är viktigt om man har mattan inuti terrariet. "Om man har mattan inuti terrariet, på vägg eller botten, var säker på att den sitter fast ordentligt så att djuret inte kommer under den". Fritt översatt från engelska.

Jag håller med om att en termostat/dimmer inte kan rädda sådana här situationer men en jordfelsbrytare kan. Man får inte längre sätta in nya elcentraler utan jordfelsbrytare och dessutom måste alla uttag vara jordade. Det första vi gjorde när vi flyttade in i vårt hus för 2½ år sen var att sätta in jordfelsbrytare.

Jag har inte mina terrarier speciellt fuktiga och med tanke på allt detta så kommer jag att fortsätta att ha värmemattor inuti mina terrarier men vi får se om jag uppgraderar till de fukttåliga eller inte :)

Jag förstår din situation leolina och jag vill inte prata bort din hemska upplevelse men som jag förstår det verkar det som om din orm hade extrem otur plus att elsäkerheten har blivit bättre på att klara av liknande situationer.


1660
774
fluffis:

nasicus:

Jag håller med dig om att man bör ha värme underifrån till kp/marklevande ormar.


333
97
leolina:

Vad är det för matta du har då fluffis? Själv har jag inte lyckats hitta en enda matta på sighter eller mässor där det står något annat än att de ska användas utanpå terrariet, undantaget Hobbys fukttåliga och ytterligare en omärkt..

Självklart hade jag extrem otur med min orm inte snack om den saken men man bör vara medveten om att man tar en risk och att inga garantier täcker en matta som det tydligt står ska användas på utsidan av terrariet.

Hur det kunde gå så illa som det gjorde här kan jag inte förklara men det hände. Min gissning är att mattan var otät och vätskan från avföringen gjorde att det blev kortslutning och på något vis dog ormen av det. Visst, det tog sju år innan det hände men det hände och efter det håller jag mig till bruksanvisningen. Och nej jag hade inte samma matta i sju år men samma sort ;)


1660
774
fluffis:

Jag har inte kvar pappersinstruktionerna till mattorna så jag googlade lite och hittade en pdf för Ultratherms mattor, www.fenixgroup.cz/pages/files/pdf/N293.pdf, som jag tror är de jag har. Jag kan inte komma ihåg men det är möjligt att jag har köpt av Danne.


1660
774
fluffis:

Man bör kanske byta ut värmemattorna med jämna mellanrum (innan de går sönder)?


333
97
leolina:

Se där ja, då har dom uppgraderat sina instruktioner men samtidigt står det:

"Under no circumstances should any moisture get near the terminal block."

Lite svårt att garantera det när man har mattan i terrariet ;)


1660
774
fluffis:

Vad är terminal block? Är det där strömsladden sitter fast?


333
97
leolina:

Som jag förstår det hela så är det så.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild